Mașina mea: Peugeot 307cc

Cum ne menținem relația cu mașina în vreme de pandemie?

Nici nu am cuvinte să vă spun cât de mult îmi lipsește condusul fără restricții, să fiu aproape de mașini noi, de evenimente, de lansări și în general de sentimentul satisfăcător de a scrie despre mașini. Nu pot să spun că am prevăzut o criză, dar am tras tare încă dinainte de izolare, așa că am mai avut ”pe țeavă” câteva articole pe care nu am apucat să le scriu, care acum m-au ajutat să am conținut pe blog.

Dacă tot a fost liber, am putut să mă concentrez pe alte chestii pe care le-am amânat de ceva timp, un prim exemplu ar fi restilizarea blogului, fiind mai interactiv acum, mai ales pe mobil. O altă chestiune pe care voiam să o fac e să aduc Jeep-ul aici în Timișoara. De 5 ani stă doar la Beiuș, așa că tot ce ați văzut până acum au fost doar imagini cu el ”de acasă”. De acum încolo vor urma alte materiale diferite, sper cu alte locații și noutăți. Totuși, am avut Peugeot-ul aici, așa că l-am folosit ca mașină de zi cu zi, cu toate că această exprimare este mai mult metaforică. Deoarece am ieșit foarte puțin, cel mult de două ori pe săptămână, dar măcar am reușit să-l ”dezmorțesc” și chiar să-l decapotez, pentru că vremea a fost perfectă. Vă mai amintiți anii trecuți, când Aprilie era foarte ploioasă? Nu și acum când a trebuit să stăm în casă. Cu toate acestea, am încercat să ies cât de des cu mașina, bineînțeles în deplină siguranță și respectând regulile din această perioadă.

În Noiembrie se vor face 15 ani de când am Peugeot-ul, și aș putea spune că acesta a avut mai multe vieți. Una a fost atunci când l-am cumpărat, la 18 ani, timp în care l-am ”abuzat” ca proaspăt șofer, apoi o pauză de vreo 2-3 ani când am avut altă mașină principală, doar ca să revin la el când mă apropiam de cei 10 ani de la achiziție. Chiar am scris un articol atunci, pe care îl găsiți aici. Apoi a urmat o perioadă în care am început unele modificări, poate cea mai importantă fiind graficele în stilul modelului 307 WRC. M-am bucurat de acea perioadă, iar ocazional mă mai uit melancolic peste acele poze. Ultimii doi ani au fost importanți pentru că am decis schimbarea completă a look-ului, optând pentru o culoarea Matte Metallic Purple, aplicată de EpicWrap. Am participat la câteva show-uri de atunci, dar în mare parte mașina a stat parcată, tocmai pentru că voiam să fie mașina ”de duminică”. Dar cum pot să stau departe de mașina care a fost lângă mine atâția ani, pe care am modificat-o după propriul plac și care nu mi-a făcut nicio dezamăgire?

De mai bine de un an este mașina cu care mă plimb zilnic în Timișoara, unde am treabă sau doar la promenadă. Odată cu schimbarea culorii, am vrut și o suspensie mai joasă, tocmai pentru a accentua look-ul unui coupe. Nu știam foarte bine toți producătorii, așa că am montat o suspensie sport de buget, să-i spunem, fapt ce a afectat foarte mult comportamentul rutier. Nu este atât de rigidă precum aș fi crezut, dar trecerile peste denivelări, gropi și linii de tramvai sunt un chin. Dacă nu am sub 10 km/h simt că mașina se dezintegrează. Până la urmă m-am obișnuit cu senzația asta, sunt atent, dar cel mai mult mă bucură că drumurile din Timișoara sunt foarte bune, asfaltul perfect pe majoritatea arterelor și străduțelor, așa că personal nu mă deranjează foarte mult setarea suspensiei. Încă nu am ieșit la un drum lung pe care să nu-l știu, tocmai pentru a evita anumite zone cu asfalt prost. Acesta este compromisul pe care trebuie să-l faci pentru ca mașina să arate atât de bine.

O altă modificare discretă, dar pe care o ador sunt foliile închise de pe geamuri. Nu sunt sigur de legalitatea lor, dar am evitat să merg seara, pentru a nu avea o vizibilitate scăzută, dar ziua, când e foarte cald, mai ales într-un interior cu piele neagră, geamurile cu folie protectoare sunt o mană cerească. Le voi păstra până când e nevoie de o vizită la RAR J

Cam asta s-a întâmplat cu Peugeot-ul meu de vreun an încoace, dar în ultimele două luni, lucrurile s-au schimbat peste tot în lume. Bineînțeles că nu mai putem să ieșim doar la plimbare, nu am mai putut să-i fac poze de primăvară cum aș fi vrut, dar asta nu a însemnat neglijarea mașinii. De fiecare dată când am ieșit pentru procurarea necesităților de bază, am și spălat mașina. Un exterior rapid care să îi ia stratul de praf, te binedispune și îi redă nuanța specială a culorii. Parcă sunt mai atent când trebuie să-i spăl sau să-i șterg fiecare spiță a jantelor OZ Superturismo, mai ales că acum nu mă mai grăbesc, din contră, aș vrea să stau cât mai mult afară. Tot în această perioadă, am putea să facem schimburile de filtre, ulei, plăcuțe și în general consumabilele pe care le amânam până acum. Nu spun că e bine pentru economie, dar ne ajută că prețul combustibililor la pompă a scăzut, deci un plin nu te mai rupe la buzunar. Recomandarea mea e că, atâta timp cât nu aveți o mașină cu motor de performanță, nu are rost să alimentați cu motorină sau benzină premium. Nu vă aduce niciun beneficiu și de cele mai multe ori diferența de preț este destul de mare. Pe lângă toate atențiile pe care de obicei le amânam, acum este o perioadă bună să avem grijă de mașinile noastre. Dacă avem o curte unde putem să le facem singuri, e cu atât mai satisfăcător. Dacă nu, măcar ajutăm mecanicii și cei afectați de această pandemie.

Pentru mașina mea, lucrurile sunt destul de simple. Voi pune în aplicare toate modificările pe care le aveam în gând, dar pentru care până acum nu mi-am găsit timp. Un prim pas? Blocuri optice cu fundal negru. Acum că Peugeot-ul are jantele și geamurile negre, parcă farurile cu interior cromat, ies prea tare în evidență, iar cu timpul au prins o nuanță gălbuie, care trebuie schimbată. Voi reveni cât de curând cu informații și poze despre proiectul de schimbare. Urmează să îmi îndrept atenția spre anvelope, iar aici aveam eu o obsesie încă de mult. Litere albe. Dar încă nu știu de unde și ce text. Poate mă ajutați cu un pont. La urma urmei, voi trece la interior. Cei mai mulți care l-au văzut sunt impresionați cât de bine se menține pielea de pe bord și de pe portiere sau volan. Scaunele au câteva crăpături, dar este cât se poate de normal. Aș vrea o restilizare completă a interiorului, dar păstrând liniile clasice, așa cum a ieșit pe poarta fabricii. Deci nu vor fi culori diferite sau alte ornamente.

Cam așa reușesc să-mi mențin relația cu mașina în periodă de pandemie. Oferindu-i atenția amânată până acum. Mă bucură că de ziua mea, am reușit să am ambele mașini lângă mine, așa că poate urmează un articol și despre Jeep-ul repatriat în Timișoara.