Peugeot 508 – Test Drive

Cu trecut și viitor

Trebuie să recunosc că acest test a fost scris mai mult pe partea subiectivă. Sunt posesor de model Peugeot, pe care îl știți și care este în garajul meu de mai bine de aproape jumătate din viața mea. Nu l-aș vinde, pentru că, chiar dacă îl conduc destul de rar, de fiecare dată când mă urc la volan, am un sentiment aparte. De fiecare dată când ajung pe un drum virajat, am un rânjet în colțul gurii. Aceste sentimente nu se pot înlocui. Totuși, în ultimii ani, Peugeot nu a fost nici pe departe atât de atractive, ultimele generații arătau banal și se conduceau și mai plictisitor. În plus, cerințele pieței i-au forțat să construiască numai SUV-uri și mașini de oraș, deci nicio caroserie care să stârnească oarece emoții. Acum aproape un deceniu a apărut un sedan, modelul 508, care înlocuia atât modelul 407, cât și vârful de gamă 607. Francezii și-au pus mari speranțe în acel model, mai ales că au fost nevoiți să scoată unul din producție, numai că reacțiile nu au fost pe măsură. Nici vânzările. Totul s-a schimbat anul trecut când a apărut noua generație 508.

Cu un design complet schimbat, cu o filozofie nouă, noul 508 este probabil cel mai frumos sedan din clasă. Și asta e un mare plus, deoarece cele mai vândute sedan-uri sunt destul de plictisitoare. Vorbesc de un Volkswagen Passat sau Ford Mondeo. Numai că noul Peugeot 508 vrea să intre în competiție cu rivali mai speciali cum ar fi Audi A5 Sportback sau KIA Stinger. Datorită formei plafonului și a portierelor fără ramă la geamuri, noul 508 se poate cataloga drept un coupe cu 4 uși. Dar știți ce mă bucură pe mine? Fie el ce o vrea, atâta timp cât mai sunt constructori care produc orice altceva în afară de SUV sau crossover.

Iar acesta este poate cel mai mare beneficiu a lui 508. Fiind o mașină joasă, relativ lungă și lată, este infinit mai bună la condus și deci, pe placul meu. Dar despre impresii din spatele volanului, puțin mai jos. Nu pot să trec peste design-ul exterior. În ultimii ani, nu am prea fost obișnuit ca lumea să întoarcă capul pe stradă după un Peugeot, mai ales după unul sedan. Dar noul 508 are o alură foarte dinamică, ajutată foarte mult și de culoarea Rouge Ultimate, care arată extraordinar, indiferent cum ”cade” lumina pe caroserie. Apoi îl vezi direct din față. Niște blocuri optice înguste și foarte agresive, acoperite de capota masivă. Producătorul francez nu a căzut în capcana noului trend de design cu grile supradimensionate, dimpotrivă, mi se pare că noul 508 are o grilă a radiatorului chiar mică, dar care iese în evidență datorită artificiilor cromate. Partea frontală a noului 508 este dominată în schimb de semnătura luminilor de zi. Acestea coboară foarte mult pe lateralele mașinii și îi oferă o imagine nouă, dar inconfundabilă.

Totuși, pentru mine, cea mai frumoasă parte a noului Peugeot 508 rămâne profilul. Îți dai seama că este un sedan, nu neapărat un coupe, dar linia plafonului este atât de bine proporționată, iar ”întâlnirea” stâlpului cu capacul portbagajului este perfectă. În plus, dacă îl privești din spate, noul 508 are și niște ”umeri” lați, detaliu regăsit numai la mașinile sport. Apropo de posterior, acesta parcă nu mai este la fel de spectaculos precum partea frontală, dar designerii au găsit soluția de a-l face recunoscut. Blocurile optice spate sunt unite de o bandă neagră, iar sticla este de asemenea neagră. Este o soluție foarte puțin folosită, dar îi oferă mașinii un mister, dar și o imagine foarte futuristă.

Asta e bine, deoarece odată ce ai făcut turul exteriorului și rămâi cu imaginea futuristă, interiorul este și mai și. Cu toate că se aseamănă cu alte produse Peugeot din ultima perioadă, habitaclul noului 508 este cu adevărat spectaculos și neobișnuit. În primul rând, volanul are dimensiuni total atipice. Este poziționat mai jos decât ești obișnuit în oricare altă mașină și este teșit atât în partea inferioară, cât și în cea superioară. Asta înseamnă că instrumentarul de bord este poziționat mai sus, iar tu, ca șofer, îl vezi peste volan. Totuși, te obișnuiești repede să te uiți peste, în mare parte pare un fel de head-up display. Instrumentarul de bord este complet digital, iar grafica este foarte interesantă. Poți să ai cadrane clasice, o afișare minimalistă sau un afișaj ce amintește mai mult de rotițele unui ceas clasic. La pornire și atunci când oprești motorului, în instrumentarul de bord ai un ”joc” grafic foarte interesant.

După ce te-ai familiarizat cu poziția la volan atipică, începi să te uiți în jur. Consola centrală este foarte mare și înclinată spre cotieră. Împreună cu scaunele care te strâng tare, ai o senzație de automobil de curse. Această senzație este întărită și de butoanele sistemului de infotainment. Cu toate că ecranul este touch screen, ai câteva scurtături, care de fiecare dată când le apeși, simți că faci ceva special. Totuși, pentru nivelul clasei, diagonala ecranului este cam mică, graficele nu sunt cele mai clare, iar camera pentru marșarier are o rezoluție mult prea slabă.

Pentru că Peugeot a mizat pe un minimalism futurist în interior, mi se pare că au uitat câteva elemente de bază. De exemplu, pentru orice ajustare a climatizării trebuie să intri în meniu, care nu rămâne pe ecran, odată ce ai terminat. Există un set de scurtături și sub butoanele argintii, dar se pare că acesta este compromisul pentru un design interesant. Dacă pe locurile din față se stă confortabil, cu puternice valențe sportive, în spate, locurile sunt destul de limitate, mai ales la cap, din cauza plafonului coborât. Numai că pe mine nu mă prea interesează locurile din spate, altfel testam un SUV. Nu, acesta este un sedan-coupe extrem de frumos, futurist, de la Peugeot, iar eu sunt foarte curios să văd dacă la primele viraje îmi va pune rânjetul pe care îl am când conduc mașina mea.

Noul Peugeot 508 vine cu două motorizări diesel și una benzină. Primul diesel, de 1.5 litri produce 130 de cai putere, pe care nu îi luăm în considerare, iar apoi urmează cele de 2 litri. În variante de 160 sau 180 de cai putere, sunt destul de apropiate, așa că ține doar de prețul final de achiziție. Motorizarea pe benzină are o cilindree destul de mică, de doar 1.6 litri, dar acompaniat de o turbină, produce 225 cai putere, pe versiunea GT. Cu acest tren de rulare, 508 ar putea rivaliza chiar și ceva modele hot-hatch. Numai că eu am avut în test varianta ce va face volumul vânzărilor și anume motorul diesel de 160 cp și 400 Nm.

Pe fișă, sunt mai mulți decât suficienți pentru mersul zilnic, chiar și cu sprinturi la nevoie. Imediat cum am ieșit din curtea reprezentanței, am accelerat puternic și mă așteptam la cuplul inițial să mă bage în scaun. Totuși, puterea a venit liniar și parcă nu am simțit caii putere din fișă. Încă două accelerări, dar simțeam mașina destul de anemică. Cutia de viteze automată cu 8 rapoarte este de proveniență Aisin, are o întârziere destul de mare în modul Eco sau Normal. Apeși pedala de accelerație și este cam o secundă până la retrogradare. Cu toate că pe urcările în treaptă, este foarte lină, imperceptibilă. Am condus câteva mașini cu această transmisie, care se comportau la fel. Nu mă înțelegeți greșit, nu este o cutie proastă, dar nu este setată pentru condus dinamic. Dacă apeși pedala până în capăt vei fi dezamăgit, dar dacă dozezi accelerația liniar, vei simți cuplul și vei vedea că mașina ”se întinde”.

În traficul urban, nu ai treabă, vitezele se schimbă lin, chiar și la viteze mici, dar dacă vrei să faci o depășire rapidă, trebuie să te gândești din timp. Sau… poți să pui modul de rulare în Sport. Credeți-mă că nu am mai văzut o diferență atât de mare între cele două moduri, ca la Peugeot 508. Dintr-o dată mașina a început să vibreze, ca și cum ar fi pregătită pentru orice. Cutia lentă, acum stătea la peste 2000 de rotații, deci exact în zona perfectă pentru cuplu, iar direcția s-a întărit.

Era momentul dinaintea unor viraje. Am accelerat puternic pentru depășire și atunci am simțit cuplul de 400 Nm, în spătarul scaunului. Depășirea a fost realizată foarte rapid, iar când am tras de volanul mic, pentru a pune mașina pe trasa ideală în viraj, am început să zâmbesc. Era rânjetul pe care îl aveam în mașina mea. Da, sunt încă de părere că volanul este prea mic, dar feedback-ul pe care îl primești e incredibil. Mașina se înclină în viraje, exact cât să-și găsească trasa și să-ți trimită ție informații despre stabilitate, dar apoi se agață cu toată aderența, indiferent cât de tare accelerezi. În modul Sport, Peugeot 508 este cu adevărat dinamic, sportiv, încrezător și în niciun moment nu am simțit subvirare. Chiar și cutia s-a comportat decent, cu toate că au fost momente în care chiar îmi doream o transmisie manuală. Șasiul noului 508 duce multe. Și mai mulți cai putere și o cutie manuală cu etajare scurtă. Viraj după viraj mașina se simțea ușoară, chiar jucăușă, dar în același timp controlabilă. Direcția se întărea pe cum creșteam în viteză, dar totul părea natural. Trebuia doar să am grijă, pentru că raza mai mică a volanului însemna că viram mai mult decât este necesar. Asta se întâmpla și la viteze mici. În rest, eu eram ”înghițit” de scanului profilat și mă bucuram că în sfârșit conduc un alt Peugeot care se are un comportament dinamic incredibil.

Peugeot nu a fost cunoscut ca un producător de mașini cu tracțiune spate, ci mai degrabă au fost modele care au perfectat condusul pe puntea față. Din acest motiv, nu l-aș compara cu un KIA Stinger sau chiar BMW. Noul Peugeot 508 este o mașină cum și-ar dori orice pasionat de condus, dar care are nevoie și ce puțin spațiu în plus. Are un design foarte frumos și se conduce la fel de bine. Mă bucur că există un Peugeot nou care să retransmită spiritul modelelor vechi, cele pe care le apreciam mai demult. Acum faceți un RCZ cu noua filozofie. :)

Peugeot 508 GT-Line oferit pentru test drive de Peugeot Timișoara