Toyota Highlander – Test Drive

Toyota Highlander – Marele econom

Îmi plac mașinile mari. Chiar dacă din punct de vedere economic, acestea sunt de obicei mai costisitoare, mai puțin economice, iar pentru oraș, mai impractice, sentimentul de autoritate și impozanță pe care îl ai de la volan, este mai puternic. Am ajuns și în punctul în care apreciez mașina și ca mijloc de transport, nu doar o jucărie gălăgioasă care să ducă rapid pe viraje. Îmi place să ajung la destinație relaxat, confortabil și în siguranță. Un nume mai puțin cunoscut pe piața din România este cel a lui Highlander. Chiar dacă peste Ocean, acest model face deja carieră, este pentru prima dată când poți să mergi într-un showroom de la noi și să-ți cumperi ”cel mai mare SUV Toyota”. În această categorie nu intră și Land Cruiser, deoarece acesta este considerat un offroader. În plus, noul Highlander este chiar mai mare decât Land Cruiser, cel puțin la lungime. Așa cum spuneam, Toyota Highlander este prezent de ceva timp pe piața din Statele Unite, unde este considerat un SUV mediu pentru standardele lor, dar odată ajuns pe șoselele europene, îți dai seama de gabaritul mare. Datorită dimensiunilor generoase, Toyota Highlander vine cu o serie de avantaje foarte importante, unul dintre acestea ar fi chiar design-ul.

Toyota Highlander - Test Drive

Încă de la primele momente cu mașina vezi acel design asiatic-americanizat. Poate că am inventat eu un termen, dar mașinile japoneze au un design aparte pe piața din America. Noua generație Highlander este un model global, deci nu sunt diferențe de design nici în Europa. Avem parte de linii fluide, blocuri optice alungite și agresive și o caroserie cu trăsături bine definite. Partea frontală este dominată de grila trapezoidală, prezentă și pe noul RAV4, motiv pentru care mulți au crezut că acesta este doar un ”RAV4 mai mare”. Dar nu, Highlander joacă într-o ligă superioară, fiind mai degrabă un concurent pentru modele premium, precum Lexus. Blocurile optice înguste au încă semnalizatoarele reflectorizante de culoare galbenă, ca pe modelele americane, dar mie mi se pare un artificiu spectaculos și nou. Jocul proporțiilor din bara frontală, cu prizele de aer spre laterale și scutul argintiu din partea inferioară, lățesc și mai mult caroseria, chiar dacă nu era nevoie pe un automobil atât de mare.

Toyota Highlander - Test Drive Toyota Highlander - Test Drive

Probabil cel mai spectaculos unghi este profilul. Aici vedem o capotă lungă și plonjată, aproape ca la un sedan, dar odată trecut de roțile față, apar muchii puternice în portiere, care îți ridică privirea spre zona geamurilor și peste aripile spate. Este un detaliu de design superb care te face să stai în prezența mașinii doar să-i analizezi liniile. Îmi place foarte mult și zona vitrată. Linia geamurilor este clară, dar faptul că montantul A este de culoare neagră, pare că plafonul plutește. Pentru a accentua înălțimea mașinii, Toyota Highlander se folosește de jante cu diametru generos, pe 20 de inch, acoperite de aripi bombate, înconjurate de plastic negru, cu trimitere directă spre un offroader.

Toyota Highlander - Test Drive

Privit din spate, se văd influențele clare de la frații premium Lexus, deoarece blocurile optice înguste se întind și pe lateralele mașinii. Posteriorul este relativ simplu, doar bara spate este dominată de un plastic argintiu, ce se vrea un scut de protecție. Per total, noul Toyota Highlander are un design generalist pentru un model american, dar nou și spectaculos pentru piața din Europa. Nu cred că poate fi confundat cu alt model al constructorului nipon, mai ales când îi vezi dimensiunile pe stradă. Deoarece este mult mai mare decât un RAV4 și cu suficiente trăsături de Toyota să fie confundat cu Lexus. În plus, nici nu pare un model futurist Land Cruiser, așa că Highlander are locul garantat în noua gamă Toyota.

Toyota Highlander - Test Drive

Pentru că s-a vrut această poziționare, Toyota Highlander livrează un plus și atunci când pășești în habitaclu. Da, design-ul este tipic Toyota, dar diferențele apar în detalii. Avem în continuare același layout al bordului, cu display-ul sistemului de infotainment pus deasupra bordului, dar diagonala ecranului este mult mai mare decât la RAV4, de 12.3 inch. Totul este controlat touchscreen, fără butoane suplimentare pe laterale. Grafică este însă tipică pentru un model Toyota, fără prea multe artificii, fiind destul de clară, dar o idee prea generală. Sub acest ecran sunt comenzile rapide pentru sistemul de climatizare, unde vei găsi și că există opțiune de scaune ventilate, iar împreună cu faptul că sunt electrice, cu memorie, ne arată că Highlander se vrea într-un segment superior. Același lucru este valabil și pentru bordul îmbrăcat integral în piele fină, dar și inserțiile din lemn. Poate că finisajele nu sunt chiar la nivelul de rafinament precum într-un Lexus, dar ca preț, varianta de echipare de top a lui Highlander este cât cea entry-level într-un RX. La volan stai extrem de confortabil, acele fotolii față sunt foarte moi, iar toate comenzile sunt la îndemână. Chiar și poziția la volan, nu este tipică de offroader, unde stai ”peste volan”, ci aici te simți ca într-o limuzină, ce are vizibilitate foarte bună.

Toyota Highlander - Test Drive

Dimensiunile exterioare generoase, înseamnă că spațiul interior este imens. Avem o cotieră față foarte lată, iar senzația de pe locurile față este de spațiu. De fapt, chiar și de pe rândul al doilea și al treilea, întreg habitaclul este aerisit. Spre deosebire de alte SUV-uri cu trei rânduri de scaune, în Toyota Highlander chiar există loc în portbagaj, chiar și atunci când scaunele din spate sunt ridicate. 305 litri e comparativ cu un hatchback, iar în configurație cu 5 locuri spațiul urcă până la 838 litri. Cu siguranță vei putea transporta orice îți dorești în noul Highlander. Chiar și o echipă de handbal cu tot cu mingi. În plus, toți pasagerii au parte de același tratament luxos, iar bancheta are climatizare și încălzire în șezut. Chiar dacă spațiul e mare, plafonul vitrat este exact doza de lumină necesară.

Toyota Highlander - Test Drive

Spuneam de senzația de lux pe care o ai în habitaclu, dar cel mai bine o simte șoferul, deoarece întreaga experiență de a conduce un Highlander este foarte confortabilă. Nu trebuie să depui niciun efort pentru a rula relaxat. Direcția este foarte ușoară, iar suspensia moale și suplă. În habitaclu nu intră niciun deranj din exterior, fie că vorbim de gropi sau de zgomot. Poate că la un moment dat ai senzația că ești într-o barcă, dar asta e tipic pentru astfel de automobil. Pentru că Toyota Highlander este acel mijloc de transport relaxant, nici nu vrea să forțezi tare pe viraje. Totuși, dacă o faci, vei descoperi un ruliu pronunțat, o direcție mult prea necomunicativă și s-ar putea ca handball-iștii din spate să nu mai ajungă concentrați la meci. Aș conduce în schimb noul Highlander la drum lung. Un drum Timișoara-București. Unde am multă autostradă și drumuri naționale unde stau în spatele unui TIR. Indiferent cât fac pe drum, nu mă interesează. Pentru că stau ca în fotoliul de acasă. Așa am ajuns la ultimul as din mâneca lui Highlander.

Pe piața din Statele Unite, Toyota Highlander este oferit cu un motor V6 de 3.5 litri, care nu făcea niciun sens pe drumurile și la taxele noastre. Astfel, sub capota modelului european, stă o motorizare hybrid, ce constă într-un motor de 2.5 litri, ce funcționează în ciclul Atkinson, plus un motor electric pe puntea spate. Este același sistem folosit și pe noul Camry, pe care este bazat Highlander. Conectat la o transmisie automată CVT, Toyota Highlander este foarte eficient. Poate rula în liniște deplină, complet electric până la viteze de 120 km/h sau în traficul urban în condiții de ”bară la bară”. Apoi, la drum lung, comută constant între motorizări, pentru un consum mediu declarat de 6.7 l/100 km. Eu am obținut 7.8 l/100 km, în condiții de test și nu am menajat mașina. Am rulat 36 km electric, din cei aprox 200 km de test. Cu siguranță te poți apropia de cifra oficială la un condus mai temperat, așa cum e cel de drum lung în România.

Modelele hybrid de la Toyota sunt o referință. Niponii le-au perfecționat atât de mult încât au ajuns să fie mai eficiente decât și unele electrice, dacă ne gândim la costurile pe termen lung. Nu mai există acum în gama Toyota un model să nu fie electrificat. Acum și pe 7 locuri. Am putea spune că Toyota a adus un strop de America în România? Astfel de modele sunt populare în State, la fel cum noi apreciem crossoverele. Toyota Highlander nu vrea să intre în competiție cu modele Lexus, nici să fie RAV4 mai încăpător. Dar dacă ai o familie mare sau vrei pur și simplu să fii transportat relaxat și economic, Highlander este exact în planul tău de cumpărături.

 

Toyota Highlander Hybrid Luxury Pearly oferit pentru test drive de Toyota Timișoara

Toyota Highlander - Test Drive Toyota Highlander - Test Drive Toyota Highlander - Test Drive Toyota Highlander - Test Drive Toyota Timisoara