Toyota Corolla Hybrid Test Drive

Toyota Corolla Hybrid Test Drive – Întoarcerea

Toyota Corolla este cel mai vândut automobil din istorie, ajungând la aproape 50 de milioane de exemplare construite în istoria sa de 54 de ani. Acest număr foarte mare de modele Corolla s-a întins pe parcursul a 12 generații. Chiar dacă în ultimii ani, hatchback-ul a fost numit Auris, japonezii s-au întors la denumirea consacrată și apreciată de atâția clienți. Oarecum au reușit să păstreze identitatea, dar odată cu  noua generație, au putut să rescrie puțin ceea ce consideram noi despre banalul Corolla.

Da, Toyota Corolla a fost tot timpul considerată destul de plictisitoare și din pricina design-ului, dar și a performanțelor. Toyota Corolla a ajuns să fie sinonimul mijlocului de deplasare și cam atât. Însă, odată cu apariția ultimei generații lucrurile stau mult diferit. Cei care își doreau doar o mașină care să-i transporte dintr-un punct în altul, au luat calea SUV-urilor mici, deoarece este la modă, dar și pentru că sunt mai practice. Astfel, Corolla a putut să devină un hatchback cu valențe dinamice. Te-ai aștepta ca în această lume dominată de SUV-uri de oraș, ca un hatchback să nu își mai aibă locul, dar dacă ne uităm la segmentul din care face parte, sunt mai mulți concurenți decât oriunde altundeva.

Numai că la fel de mulți s-au săturat de ”douămii tedeii” așa că noua Corolla vine cu un tren de rulare hybrid, extrem de apreciat pe celelalte modele ale japonezilor. La această motorizare, niponii au aplicat un design spectaculos pentru această clasă, așa că noua Corolla chiar are motive să devină un bestseller în segment. În primul rând, Corolla nu mai este plictisitor. Din orice unghi l-ai privi. Ai putea spune că nu este cel mai frumos, dar este desenat destul de dramatic. Partea frontală este dominată de o grilă imensă ce se întinde de la faruri, spre laterale, până în partea inferioară. Pentru hatchback aceasta are un design diferit față de varianta sedan și este încadrată de o bandă cromată. Chiar dacă are dimensiuni apreciabile, nu arată disproporționat în design-ul general. Apoi avem blocurile optice. Extrem de înguste, cu iluminare de zi cu LED, care arată agresiv, total nespecific unei Corolla. Privită din față, noua Corolla este chiar o prezență, iar pe lângă un Golf, de exemplu, arată chiar spectaculos. Îmi place cum capota este plonjată, iar din profil arată chiar sportiv.

Mașina de test oferită de Toyota Timișoara era într-o echipare cu jante frumoase, pe 18 inch, care contrastau puternic cu negrul caroseriei. Profilul este curat, fără muchii agresive, acestea fiind regăsite doar în design-ul blocurilor optice. La fel ca partea din față, și posteriorul este destul de spectaculos și chiar sportiv, mai ales dacă ar avea două ieșiri pentru evacuare. Spatele este bombat, iar câțiva cititori au spus că se aseamănă prea mult cu noul Opel Astra. Aici vă las pe voi să decideți.

Noua Toyota Corolla este construită pe platforma SUV-ului C-HR, dar din exterior nu se vede aproape nicio asemănare, numai după ce urci la interior, vei regăsi ecranul sistemului de infotainment și poziționarea acestuia, la fel ca la C-HR. Instrumentarul de bord este complet digital, dar și configurabil, oferind toate informațiile de care ai nevoie. În modul Sport, vitezometrul devine roșu. Ecranul de deasupra bordului are butoane fizice, care sincer nu arată atât de bine, dar îți ușurează acționarea lor. Dacă erau integrate într-un ecran touchscreen trebuia să le cauți mai atent, ceea ce te făcea neatent la drum. E mai bine așa cum e. Interiorul este cât se poate de ergonomic și parcă aranjat mai aerisit decât la un concurent german. Chiar dacă se vede mult plastic, există zone cu materiale bune, iar în unele locuri, este chiar spectaculos. Vorbesc bineînțeles de scaune.

Nu există în acest moment vreo versiune de performanță pentru Toyota Corolla, dar dacă ar exista un hothatch, trebuie să aibă aceste scaune. Pe lângă că arată spectaculos, oferă o susținere laterală extrem de bună, pentru că sunt profilate și la nivelul picioarelor, nu doar a spatelui. Acestea au cusătură roșie, tocmai pentru a accentua senzația de sportivitate, așa cum nu am mai văzut într-o Corolla până acum.

Dar nu este doar vizual. Poziția la volan este foarte joasă, scaunele te țin strâns, volanul chiar dacă este subțire, oferă o priză foarte bună și o încredere în manevrare, mai ales că este poziționat mai vertical față de alte hatchback-uri. Distanța dintre mâinile puse pe volan și picioarele pe pedale, oferă o senzație de sportivitate, iar asta este doar în avantajul mașinii.

Cum spuneam mai sus, noua Toyota Corolla este construită pe platforma SUV-ului C-HR, dar are o direcție mult mai precisă și bineînțeles un centru de greutate mult coborât. Tot de la C-HR este preluat motorul hybrid împreună cu transmisia automată de tip CVT. Totuși, pe hatchback-ul nipon, setările sunt făcute pentru a se diferenția clar de senzația unui SUV. Astfel, cuplul ansamblului motor este livrat imediat de motorul electric, iar apoi motorul termic de 1.8 litri este insesizabil. La plecările de pe loc, ai parte de o mică smucire, dar nu este deranjant, iar dacă ții pedala de accelerație apăsată, motorul pe benzină nu se turează aiurea, ci aproape că îți oferă senzații sportive. Asta se datorează setărilor din cutia de viteze. Chiar dacă este un hybrid, noua Corolla se vrea mai dinamică, nu neapărat economică. A fost prima mașină cu CVT în care nu m-am enervat. Poți să faci depășiri rapide, chiar să simți acel kickdown, motorul nu este foarte gălăgios, iar atunci când ajungi la un viraj, tragi cu încredere de volan, iar puntea față se simte ușoară. Pui botul mașinii exact unde vrei la intrarea în viraj, iar cutia nu se pierde pe următoarea accelerare. Bineînțeles se simte o ușoară subvirare, cauzată de anvelopele mai înguste, dar este o subvirare controlabilă, aproape distractivă. Gestionarea pedalei de accelerație rezultă într-un sprint rapid, dar doar în modul Sport. În modul Eco comportamentul mașinii se schimbă drastic, și chiar dacă apeși pedala până în capăt, răspunsul este diminuat. În acest mod trebuie să rulezi în oraș. La viteze mici, Corolla merge aproape exclusiv cu motorul electric, iar bateria se încarcă constant când pornește motorul termic. Trenul de rulare oscilează între moduri, astfel că bateria stă încărcată la jumate aproape tot timpul. Este o soluție foarte eficientă pentru trafic greu și ambuteiaje și ajută consumul. O valoare reală se situează în jur de 5l/100 km, dar în niciun moment nu am văzut peste 6l/100km. Asta înseamnă că Toyota Corolla hybrid este la fel de eficient precum un diesel, iar în oraș, chiar mai economic. Totuși, pe hârtie, performanțele nu sunt cele mai fericite. Timpul până la 100 km/h este de 10.9 secunde, ceea ce e lent după orice standarde. E bine măcar că nu se simte de la volan, iar momentele când faci drag-race cu mașina de la semafor sunt puține. Așa că rămâi cu o mașină distractivă pe viraje și care consumă puțin.

Noua Toyota Corolla se întoarce. Atât cu numele cât și cu faptul că este o alternativă mult mai distractivă la toate SUV-urile de oraș apărute în ultimii ani. Totuși se luptă într-o categorie extrem de competitivă, numai că nu sunt mulți concurenți care să ofere sisteme hybrid. Iar dacă ar fi să ne luăm după trendul actual, tot mai mulți clienți vor opta pentru astfel de motorizări. Acum măcar știm că nu luăm o mașină plictisitoare, doar ca să consume puțin.

Toyota Corolla Hybrid oferit pentru test drive de Toyota Timișoara