Lynk&Co 01 – Test Drive

Lynk&Co 01 – Mobilitatea globalizării

Nu e prima dată când văd mașina asta. Acum câțiva ani, am văzut un prototip camuflat chiar pe străzile din Timișoara, dar atunci nu știam exact ce mașină este. Erau niște zvonuri la momentul actual că e un nou model Volvo. Tocmai se anunțase achiziția brandului suedez de către gigantul chinezesc Geely. Mulți credeau atunci că Volvo își va schimba complet direcția și identitatea. Timpul a dovedit că nu a fost deloc așa, marca suedeză continuând o expansiune foarte interesantă, cu un design care a păstrat elementele sale tradiționale.

Apoi am mai văzut mașina aceasta prin Europa de Vest, în călătoriile mele. Am văzut-o parcată prin Italia, Spania, chiar și pe străzile din Budapesta. Din nou, nu îmi spunea nimic, era un SUV cu design original, dar cu un logo total necunoscut. Anul acesta, marca Lynk&Co debutează și în România. Astfel, am aflat istoria acestei mărci, ce fel de SUV avem în fața noastră și cum poate fi achiziționat în România. Spun toate lucrurile acestea, deoarece Lynk&Co 01 este destul de diferit față de alte branduri clasice.

Screenshot

În primul rând, este o marcă foarte nouă în grupul Geely. A apărut în urmă cu doar 8 ani, fiind dezvoltată și proiectată exclusiv în Suedia în sediul din Gothenburg. Deci putem vorbi de un model 100% chinezesc? Nu cred că e cazul. Gigantul Geely deține și marca Volvo, printre altele, așa că noul SUV Lynk&Co 01 este construit pe platforma unui Volvo XC40, iar asta spune foarte multe. În al doilea rând, Lynk&Co a avut o abordare complet diferită la nivel de achiziție, deoarece inițial, acest SUV a fost vândut pe bază de abonament. Plăteai o sumă fixă lunar, ca să utilizezi mașina. Un fel de leasing operațional, în termeni românești. În plus, numele Lynk&Co face legătura (link-ul) dintre mașini, deoarece printr-o aplicație dedicată puteai să utilizezi un model 01, la fel cum comanzi un Uber. E o soluție interesantă, mai ales pentru cei din Europa de Vest sau pentru cei care nu voiau să dețină neapărat o mașină, căutai pe hartă unde se află un Lynk&Co 01, îl deschideai cu telefonul și îți făceai treaba. Într-un fel, cum se întâmplă cu trotinetele electrice. De fapt, întreaga strategie Lynk&Co este gândită pe această parte a mobilității sustenabile, a construirii unei comunități, deoarece există și un Lynk&Co Club, adică niște showroom-uri cu zone de socializare în centrele orașelor, gândite mai mult ca o cafenea, unde bineînțeles este expus și un SUV 01.

Screenshot

Screenshot

Continuând explicația numelui, acesta a fost gândit de oficialii Geely la o întâlnire jovială, pornind de la Lynk, iar acel ”&Co” este în trend cu alte branduri de modă, dar nu numai, de exemplu Tiffany&Co, Jacob&Co sau faptul că folosește simbolul ”&” în denumire, face referire la mărci precum Pull&Bear sau Dolce&Gabbana. Aceasta este o marcă tinerească, fără prea multă istorie în a construi mașini, dar suficient know-how pentru branding. În România, avem acel cult al proprietății, așa că vânzarea unei mașini pe bază de abonament nu prea funcționează. Astfel, Lynk&Co trebuia să aibă un preț, care să-l poziționeze cât mai bine într-o clasă destul de disputată. Trebuia să fie mai ieftin decât modelul Volvo XC40 pe care este bazat, dar în același timp oferă un tren de rulare ce nu putea să îl pună în clasa de buget. Astfel, Lynk&Co 01 este oferit în România la un preț de aproximativ 47.000 euro, care este destul de fix, așa cum vom vedea mai jos.

Screenshot

Lynk&Co 01 are o abordare foarte interesantă, deoarece vine într-o singură variantă de echipare, de top, unde singurele opționale sunt culoarea exterioară, fie un albastru, fie negru și opțiunea pentru un cârlig de tractare. Astfel, prețul de 47.000 euro nu prea are cum să se schimbe, doar prin programe de discount sau chiar niște negocieri în showroom-ul dedicat din Timișoara, în cadrul Todoruț Internațional. Faptul că Lynk&Co 01 este disponibil doar echipat complet nu mă deranjează deloc, deoarece în această clasă sunt puțini clienți care aleg varianta de bază, așa că nu prea avea rost să avem multiple opțiuni de echipări.

Screenshot

Dar să discutăm puțin despre design-ul noului SUV. Ce vedeți în imagini este un facelift subtil al modelului apărut tocmai în 2017, dar schimbările estetice sunt limitate doar la bara frontală. Deoarece Lynk&Co 01 a fost printre primele mașini care au abordat acest trend al blocurilor optice separate, pe care îl vedem tot mai des în industria auto. Astfel, mi se pare că 01 are un design cât se poate de original, chiar dacă unele voci spun că mașina asta seamănă cu un Porsche Macan. Personal, nu văd acest lucru. În partea de sus, acele blocuri optice sunt doar pentru luminile de zi pentru semnalizări, deoarece luminile de faze sunt mai jos, pe fundal negru, astfel sunt ”ascunse” în design-ul părții frontale. Pentru că aici avem de a face cu un model plug-in hybrid, adică electificat, avem inserții albastre la nivelul grilei, grilă destul de îngustă, iar restilizările stilistice ale acestui facelift sunt pe laterale, acolo unde avem prize de aer adevărate, pentru o mai bună aerodinamică. Tot din față putem vedea logo-ul Lynk&Co, care tronează pe capotă. Este un logo interesant, minimalist, care nu spune multe, să vedem cât de recognoscibil va deveni în viitor.

Screenshot

Mutându-ne privirea spre lateral, vedem un SUV cu un design destul de banal, fără prea multe artificii, unde plafonul este cât se poate de tradițional, Lynk&Co 01 nu are un design de coupe, așa cum se întâmplă cu trendul actual al mașinilor. Tema cu inserții albastre se continuă și aici, în jurul geamurilor și la nivelor jantelor, acolo unde 2 spițe sunt vopsite albastru, iar în mers oferă un efect vizual foarte interesant. Tot în lateral, în fața portierei șoferului, se află portul pentru încărcare electrică, cum spuneam, acest SUV este un plug-in hybrid cu o baterie de 17.1 kWh.

Screenshot

Posteriorul este cel puțin la fel de interesant ca partea frontală. Dacă nu recunoști această mașină după sigle, o vei recunoaște după stopuri. Deoarece aceastea sunt desenate atât pe verticală, cât și pe orizontală. Ai putea spune că au forma literei L, așa cum se întâmplă în industrie, dar semnătura luminoasă este diferită și distinctă, încât poți să spui că ai două blocuri optice distincte. Partea inferioară este destul de simplistă, dar se remarcă ieșirile reale ale sistemului de evacuare.

Screenshot

Ca o concluzie a design-ului exterior, Lynk&Co 01 are un design original, chiar dacă mașina această a văzut lumina zilei acum mai bine de 6, între timp având un facelift, dar pentru cei care au cât de cât treabă cu mașinile pot recunoaște un Lynk&Co 01 doar prin design sau prin detaliile de design.

Screenshot

Dacă cu exteriorul mai suntem obișnuiți, destul de puțini au văzut interiorul. În Lynk&Co nu e chiar atât de original ca la exterior, dar încă din primele clipe la volan îți dai seama că tinde spre zona premium. Este mai sobru decât interiorul unui Volvo, dar păstrează materiale de foarte bună calitate, cu texturi interesante și diferite peste tot. Pe bord avem plastic texturat, un material ca de neopren deasupra instrumentarului de bord, volan din piele, iar scaunele sunt dintr-un material denumit Econyl, obținut din plastice reciclate. Acesta se simte foarte rezistent, chiar dacă nu este fin la atingere, este potrivit să nu transpiri la spate.

Screenshot

Screenshot

Design-ul planșei de bord, așa cum spuneam, nu este atât de original, are un ecran mare în mijloc pentru sistemul de infotainment, care este complet touchscreen. De aici reglezi toate funcțiile mașinii, inclusiv climatizarea, camerele 360 de grade, navigația, ai inclusiv o cameră de selfie în Lynk&Co 01. Bineînțeles, aceasta nu are rol de a-ți face poze în mașină, ci este conectată la o cameră exterioară, iar dacă introduci un card SIM, poți să înregistrezi călătoriile. Cred că acest sistem integrat este foarte util, mai ales dacă închiriezi mașina cuiva, așa cum era menit să se întâmple cu acest SUV.

Screenshot

Tot pentru această idee de mobilitate și colaborare între mașini, de la o funcție pe ecranul central, poți să înregistrezi un mesaj, care apoi se trimite automat către sediul Lynk&Co, pentru a fi luat în considerare. Poate fi o idee nouă, o reclamație despre mașină sau orice îți dorești să comunici către companie. Chiar dacă acel ecran mare este touchscreen, ai câteva butoane fizice pentru climatizare pe consola centrală. Tot aici vedem levierul transmisiei, care seamănă cu cel al unor modele Volvo, iar în utilizare trebuie să treci prin toate treptele. E puțin ciudat și trebuie să te obișnuiești, doarece pentru a muta în treapta D, trebuie să tragi de două ori în spate. O să las mai jos video-ul de pe canalul de youtube, unde arat cum funcționează.

Lynk&Co 01 este exact la limita de intrare în clasa premium, iar aici mă refer la materialele de la interior, dar mai ales la construcția mașinii, la calitatea asamblării și cât de rafinat se simte la condus. Mulți cred că o mașină chinezească sau un produs venit din China are o calitate îndoielnică, dar cum spuneam la început, Lynk&Co 01 este dezvoltat și proiectat în Suedia, astfel este gândit pentru piața europeană mai exigentă. Fiind pe baza unui Volvo, la testele EuroNCap acesta a obținut 5 stele, un punctaj maxim. Nu există nicăieri detalii, care să trădeze că aceasta este o marcă chinezească.

Screenshot

Nici măcar la condus. Lynk&Co 01 se folosește de un tren de rulare plug-in hybrid, format dintr-un motor de 1.5 litri, cu 4 cilindri, care produce 180 de cai putere, conectat la un motor electric, iar împreună sistemul produce 261 de cai putere, mai mult decât Volvo XC40 pe care este bazat. Lynk&Co 01 este și mai lung decât modelul suedez. Transmisia aceste automată cu 7 rapoarte, iar mașina are 3 moduri de rulare. Cel complet electric, denumit Pure, un mod Hybrid și modul Power, unde ambele motorizări lucrează împreună pentru a livra puterea maximă. Mi-ar fi plăcut ca Lynk&Co 01 să aibă o tracțiune integrală, ceea ce era chiar de top, deoarece doar cu tracțiune pe puntea față, mașina nu pare atât de dinamică pentru cei 261 de cai putere. Dacă încerci să mergi mai rapid cu acest SUV, vei vedea că nici transmisia nu prea ajută, deoarece nu este setată atât de agresiv. Îi place mai mult să ruleze relaxat, confortabil, în traficul urban.

Screenshot

Iar acolo, Lynk&Co 01 se simte cel mai bine. Acolo poți experimenta cu adevărat sistemul plug-in hybrid. Dacă pe alte modele, asocierea cu un motor electric ajută la o putere absolută mai mare, pe acest SUV este doar un bonus. Capacitatea bateriei este destul de mare, astfel, autonomia pur electrică este de aproximativ 75-80 de kilometri, adică foarte apropiată cu cea a unor SUV-uri premium mult mai scumpe. Am testat acest model mai mult în traficul urban, unde chiar m-am folosit de condusul complet electric, iar pe primii 100 de kilometri, când aveam bateria încărcată complet, consumul a fost de sub 3 l/100 km. Pentru cei care conduc mai mult în oraș și doar ocazional fac drumuri lungi, mașina aceasta este perfectă.

Screenshot

La drum lung, s-ar putea să vezi consumuri în jur de 6-7-8 litri la o sută de kilometri, ceea ce nu e neapărat rău pentru o mașină de 261 de cai putere. În acestă clasă nu mai există motorizări diesel, pentru a vedea consumuri record. Acum toți mizează pe electrificare, iar dacă ai o autonomie decentă, nu văd vreo problemă aici. Doar de confort, pentru că la fiecare 70 km, trebuie să cauți o stație de încărcat. Dacă stai într-un oraș mai mic sau naveta până la serviciu este relativ scurtă, s-ar putea ca autonomia să îți ajungă câteva zile bune.

Screenshot

SUV-ul acesta 01 este în sine extrem de competitiv. Atât ca preț, cât mai ales ca rafinament și construcție. Mai trebuie ca lumea să se familiarizeze cu acest brand. Ar fi interesant să ajungă și în România acel program de ride-sharing, unde poți să ”închiriezi” un Lynk&Co de pe stradă. Să fie acesta viitorul mobilității? Sau Lynk&Co este doar o alternativă pentru cei care cred că Volvo e prea banal?

Puteți testa și voi modelul Lynk&Co 01 la showroom-ul dedicat din Timișoara, din cadrul Todoruț Internațional.

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot

Screenshot