Prezentare: BMW i4
Nu e prima dată când vedem exteriorul noului model electric bavarez, acesta fiind prezentat inițial în luna martie. Acum însă BMW a revenit cu niște informații complete, o perioadă de lansare pentru vânzare, dar mai ales, a dezvăluit interiorul. Numele i4 ar trebui să fie o continuare firească după succesul primului model electric i3, numai că acest sedan-coupe urmează o rețetă diferită, mai conservatoare. Mulți se așteptau ca BMW i4 să fie foarte nonconformist, mai mare decât i3, dar pe același stil. Numai că între cele două modele e o distanță destul de mare, timp în care s-au întâmplat multe, iar clienții nu mai vor neapărat design excentric. După ce am văzut noul coupe BMW Seria 4, mulți se așteptau și la caroseria în 4 portiere. Aceasta a venit în forma unui model electric, fapt ce poate pune în dificultate apariția unui Seria 4 GranCoupe cu motorizări convenționale. Având în vedere succesul pe unele piețe a lui Tesla Model 3, noul BMW i4 vrea să fure clienții modelului american. Să vedem ce aduce pe piață.
În primul rând design-ul este foarte asemănător cu cel al coupe-ului Seria 4. Era de așteptat, iar pe o versiune de caroserie cu 4 portiere, grila controversată nu mai pare atât de disproporționată. Sau poate ne-am obișnuit ochii deja cu aceasta. Totuși, grila noului i4 nu ajută la ventilație, fiind închisă, dar folosește în continuare artificii de design care se aseamănă foarte mult cu cea a modelului pe benzină. Blocurile optice și bara frontală sunt preluate direct de la modelul normal, singurele diferențe fiind la nivel de accente albastre și de apariția logo-ului ”i” în grilă.
Abia când îl privești din lateral, BMW i4 se îndepărtează de coupe-ul Seria 4. Dar doar puțin. Deoarece arată exact ca un Seria 4 alungit. Ceea ce și este. Dar așa cum spuneam la început, jocul proporțiilor este mai bun pe această caroserie sedan-coupe, ampatamentul mărit ajută la impactul vizual. Design-ul profilului nu mai este la fel de agresiv ca la precedentul Seria 4 GranCoupe, lipsește muchia puternică ce tăia portierele, dar BMW i4 compensează cu parte inferioară sculptată. Linia plafonului este de liftback și arată foarte bine, numai că mi-ar fi plăcut să păstreze mult mai evident Hoffmeister Kink din stâlpul al treilea. Dar, din nou, întreg design-ul este mult mai potrivit și mai bine proporționat decât la coupe.
Din spate, sunt foarte puține elemente care trădează faptul că acesta este un automobil electric. Blocurile optice sunt preluate direct de la Seria 4, nu există muchii sau elemente excentrice ca la i3, de exemplu, doar lipsa unor evacuări evidente, lasă impresia de automobil electric. Totuși, designerii BMW i au desenat partea inferioară a bării ca să amintească de niște evacuări, care a fost ”decorată” cu elemente albastre, contrastante.
BMW i4 a fost prezentat și în variantă eDrive M50, catalogat drept primul automobil electric al diviziei M, dar așa cum știm, dacă litera M are sufixul din două cifre, acesta vine de la M Performance. Probabil va exista un iM4, cu adevărat special. În cazul versiunii M50, design-ul este mai agresiv, atât în partea din față, cât și la posterior, cu prize de aer mai agresive, chiar dacă nu au un rol de răcire, ca la Seria 4, dar împreună cu nuanța Frozen Portimao Blue, arată foarte sportiv. Și ar trebui să fie, deoarece această versiune, eDrive M50 se folosește de două motoare electrice și un set de baterii de 80.7 kWh (capacitate netă) care împreună produc 544 cai putere și un cuplu impresionant de 795 Nm. Aceste valori sunt disponibile cu funcția Sport Boost activată, în rest, BMW i4 M50 produce 476 cai putere. Când e la eficiență maximă, BMW i4 M50 accelerează până la 100 km/h în 3.9 secunde, cu doar 0.1 secunde mai lent decât noul M3. Din măsuri de eficiență, dar și siguranță, viteza maximă este limitată la 225 km/h, care cred eu că e arhisuficientă și care va fi atinsă de puține ori, doar pe porțiuni speciale de șosea.
Spre deosebire, cealaltă versiune de putere a lui BMW i4, denumită eDrive40, produce 340 cai putere și 430 Nm, dintr-un singur motor electric, dar aceeași capacitate a bateriilor. i4 eDrive40 accelerează până la 100 km/h în 5.7 secunde, timp comparabil cu cel al unui BMW 330i. Din acest motiv, cred că cei interesați până acum de un Seria 3 cu motorul pe benzină de 2 litri, vor fi mult mai tentați de o versiune electrică, cu aceleași performanțe.
Dar pe lângă valorile de performanță destul de impresionante, am putut să vedem și interiorul noului BMW i4. Acesta este o combinație fericită între stilul clasic și cel futurist. Partea inferioară a bordului este asemănătoare cu cea dintr-un Seria 4, în schimb, deasupra bordului și-a făcut apariția un uriaș display curbat, format dintr-unul de 12.3 inch în fața șoferului și unul de 14.9 inch care este sistemul de infortainment. De remarcat lipsa butoanelor fizice pentru sistemul de climatizare, care este acum touchscreen sau poate fi comandată vocal. BMW i4 este dotat de asemenea cu 40 de funcții și sisteme de asistență, inclusiv posibilitatea de conducere semi-autonom.
Încărcarea durează aproximativ 31 de minute de la 10% la 80%, iar autonomia maximă va fi între 510 și 590 km, în funcție de versiunea aleasă. Programat să apară undeva în luna noiembrie a acestui an, BMW i4 va fi o alternativă mult așteptată la modele cu motorizări convenționale. Acest model va face trecerea spre electrificare mult mai ușor, deoarece vine cu un design proaspăt, apreciat de mulți fani bavarezi, performanțe foarte bune, dar în același timp, nu este atât de nonconformist precum BMW i3, care, în ciuda succesului, a fost apreciat doar de o parte dintre fani. Eu, personal, mă bucur că încă se produc modele sedan, fie ele și sedan-coupe, în ciuda cererii tot mai mari pentru SUV-uri și crossovere. Asta înseamnă că în viitor o să vedem și un BMW i5 și i7. Gama BMW i ia amploare, chiar dacă a venit destul de târziu.