Mercedes Benz C-Class Facelift Test Drive
Mercedes Benz C300 – Împrospătare de ochii lumii
Lumea nu mai cumpără sedan-uri. Limuzinele de clasă medie au fost înlocuite cu SUV-uri mai practice, dar mai puțin dinamice la condus. Din acest motiv, Mercedes Benz C-Class are de înfruntat o concurență nu doar din partea lor, ci și împotriva rivalilor consacrați: BMW Seria 3 sau Audi A4. În ultimul timp unuii chiar ziceau că și producătorii de buget pot intra în concurență cu o astfel de limuzină, Volkswagen Arteon sau KIA Stinger sunt două exemple, dar părerea mea e că cine caută premium, nu se va mulțumi cu mai puțin.
Așa am ajuns la titlul articolului de astăzi. Vă spun sincer, Mercedes Benz C-Class nu avea nevoie de un facelift. Generația W205 arată în continuare foarte proaspăt, modern, diferit față de restul rivalilor din acest segment, chiar și la 6 ani de la apariție. Un adevărat mini S-Class. Numai că, așa ”se cade”, odată la 4-5 ani să fie împrospătat cu noile tehnologii disponibile. Iar acesta este principalul motiv pentru testul de astăzi. C-Class facelift vine cu tehnologie nouă, atât în interior, la exterior, dar și din punct de vedere mecanic. Autoklass Timișoara mi-a pus la dispoziție mai multe versiuni, dar am decis să testez un C300 4Matic, pentru că cel puțin pe hârtie, are un tren de rulare interesant.
Dar hai să vorbim puțin despre schimbările de design. Care sunt abia de recunoscut. Forma generală a rămas. Avem în continuare plafonul arcuit, atât de apreciat ca design. Până și blocurile optice au exact aceleași dimensiuni și formă, doar semnătura luminoasă s-a schimbat. C-Class facelift vine acum opțional cu lumini LED Multibeam, complet ajustabile, dar parcă ”bulbul” LED mai mare nu mai este la fel de frumos ca la modelul pre-facelift. Același lucru este valabil și pentru posterior. Blocurile optice spate, au acum o semnătură în forma literei C întoarsă, care nu sunt la fel de distincte precum la pre-facelift, care erau exact ca la un S-Class. Limuzinele Mercedes din această generație vor rămâne considerate unele dintre cele mai frumoase, speciale și distincte. Încă nu mai există un producător care să aibă blocurile optice spate puse pe verticală. Absolut toate sedan-urile le au pe orizontală, și așa o să fie și la următoarele generații.
Efectiv ador posteriorul sedanurilor Mercedes Benz, care oferă o eleganță superioară, iar în combinație cu pachetul AMG pot fi foarte sportive. Mercedes C300 din testul de astăzi putea foarte bine să aibă un pachet sport, măcar optic, deoarece motorizarea pe benzină este puternică. Dar până atunci, să vedem schimbările de la interior.
La prima vedere ai spune că totul este acolo, ca acum 5 ani, dar la dacă te uiți mai atent, vei vedea că ”tableta” sistemului de infotainment are o diagonală mai mare, și este mai subțire, fiind poziționat pe lung. A doua schimbare importantă este în fața șoferului. Mai exact în spatele volanului, instrumentarul de bord este acum complet digital și foarte configurabil. În cele 3 zile de test drive, am ajuns în situație în care nu vedeam deloc viteza sau turomentrul. Pe de o parte aveam navigația, iar pe cealaltă informațiile de deplasare. Aceste configurații sunt acționate de pe spițele volanului, care și acesta are un design nou, tocmai pentru a acomoda comenzile tactile. La început, lumea a fost sceptică cu această soluție, dar sincer, te obișnuiești foarte repede și o să ți se pare că ai așa trebuiau să fie de la bun început.
Alte comenzi nu au fost mutate sau adaugate, așa că noul C-Class se simte la fel de familiar. Atât design-ul, cât și poziționarea comenzilor sunt complet distincte pentru un Mercedes. Levierul schimbătorului de viteze pe coloana volanului, butonul de volum în dreapta sau touch-screen-ul din fața cotierei sunt elemente cu care te obișnuiești foarte bine. La fel te obișnuiești și cu poziția la volan. Scaunul este suficient de lat pentru a te înconjura confortabil, pielea este foarte fină și demnă de un automobil premium, dar unele finisaje și mai ales îmbinări lasă de dorit. Nu știu de ce, dar facelift-ul pare mai ”plasticos” decât varianta pre-facelift. În fine, ca șofer în C-Class poziția la volan este atât confortabilă, dar îți oferă și o doză de sportivitate. Cred că dacă avea un pachet AMG, atunci scaunul era ceva mai jos, iar volanul teșit în partea inferioară se simțea și mai sportiv.
Fără pachetul sportiv, Mercedes Benz C-Class rămâne o referință de limuzină confortabilă. Suspensia este setată în așa fel încât să absoarbă toate denivelările, chiar cu compormisul de a avea senzație de barcă. Totodată suspensia este silențioasă, amortizoarele se simt bine închegate. Mașina de test avea opțional și sistemul de tracțiune integrală 4Matic. Acesta mi se pare unul dintre cele mai bune din segment, oferind atât sportivitate cât și aderență superioară, dar… pe un SUV. Pe o mașină joasă, cum e C-Class, tracțiunea integrală nu este necesară. În primul rând că ridică puțin garda la sol, deci implicit și centrul de greutate. Apoi, oferă mașinii un caracter neutru, aproape subvirator pe alocuri. Nu știu dacă e de la sistemul 4Matic sau a fost resetată direcția, dar aceasta nu mai oferea feedback-ul specific, pe care îl știam de la varianta pre-facelift.
Mergând cu acest C300 nu mi s-a părut în niciun moment o mașină sportivă. Nici chiar în modul Sport Plus. Suspensia standard nu se întărește cât mi-aș fi dorit, așa că după ce trecea pe unele denivelări, mașina continua să balanseze, iar pe frânările dinaintea virajelor, botul mașinii plonja prea mult înainte. Toate acestea împreună cu direcția fără feeling, m-au făcut să îmi regândesc părerea despre cum C-Class este un sedan sportiv, concurent la BMW Seria 3. Totuși sunt convins că un pachet AMG cu o suspensie mai joasă și o direcție mai grea, ar schimba radical lucrurile. Dar încă de la design, acest C300 pare o mașină elegantă, nu una sportivă. Crom pe exterior, piele crem și lemn la interior nu sunt indicații de sportivitate. L-aș vedea pe tatăl meu conducând un C-Class echipat asemănător. Să ruleze pe drumuri județene balansând încet, doar la nevoie să apese accelerația să trezească motorul de 258 de cai putere la viață.
Încă de la început, am zis că această variantă este cea pe trebuie să o alegi. Acum într-o perioadă când dieselul este din ce în ce mai blamat, iar motoarele de cilindree mare nu mai sunt căutate pentru uz zilnic, C300 propune o unitate pe benzină de doar 2 litri, dar care produce aproape 260 cai putere, număr atins și de rivalul direct BMW 330i, care la rându-i folosește un motor turbo tot de 2 litri. Nu mai înțeleg nici eu nomenclatura noilor modele, dar pare că au rămas la vechea denumire cu ”3” tocmai pentru că puterea este neschimbată sau chiar mai mare. Un C300 poate fi considerat și o varianta de prestigiu, nefiind un clasic 220 sau 200, ultimul având acum un motor de 1.5 litri. Singura varianta de a avea o unitate cu 6 cilindri pe C-Class este să optezi pentru un model AMG, iar ”entry-level” este C43.
Așa cum spuneam, pe foaie, C300 este interesant. Dezvoltă o putere respectabilă, iar în combinație cu tracțiunea integrală și cutia de viteze 9G-Tronic, propulsează mașina până la 100 km/h în doar 5.7 secunde. Toate acestea sunt valori foarte bune, dar în viața de zi cu zi, sunt cam lipsite de viață. În primul rând, acest motor nu este rafinat deloc. Este gălăgios în sarcină, iar la viteze mici se aude ca un storcător. Turația revine greu, iar zgomotul produs nu este plăcut deloc. În plus, nu este ajutat nici de un sistem de evacuare performant. Cred că pachetul AMG rezolvă și acest aspect. Transmisia cu 9 rapoarte este mai bine setată pe o motorizare diesel. Cele 9 trepte sunt mai bine gestionate pe o plajă de turație mai mică.
Am vrut să conduc acest model și pentru o viitoare achiziție personală. Îmi place cum arată generația W205 a lui C-Class, dar doar cu pachetul AMG, care aduce beneficiile sale. Modelul de test mi s-a părut setat mai bine pentru un șofer care preferă un condus mai relaxat, mai confortabil. Nu știu cum va fi viitoarea generație, pe care o să o vedem anul următor. Dar având în vedere că 1 din 5 Mercedes-uri vândute este un C-Class, eu zic că va avea multe de demonstrat.
Mercedes Benz C300 4Matic oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara