Toyota Yaris Cross Hybrid – Test Drive

Toyota Yaris Cross Hybrid – Completare

În fața dumneavoastră stă poate cea mai importantă mașină de pe piața din Europa, dar nu numai. Poate că sună a laudă prea mare, dar noul Toyota Yaris Cross promite, dar și livrează foarte multe. Dacă ne luăm după trendul vânzărilor din ultimii ani, are toate șansele să devină bestseller. Hai să o luăm cu începutul. Apare Toyota Yaris, devine instant lider în segmentul său de vânzări, apoi devine și mașina anului 2021 în Europa, așa ca o încununare a succesului. La scurt timp după, se lansează Toyota Yaris GR, o versiune de performanță care devine preferata jurnaliștilor și a pasionaților. Astfel numele Yaris se aude și în alte comunități, doar crescând imaginea de marcă. În final, ne uităm la clienții care fac volumul vânzărilor, cei care se orientează spre crossovere. Da, da, acele hatchback-uri un pic înălțate și cu ceva plastic negru în jurul aripilor. Se pare că lumea nu se mai satură de ele. Dar problema intervine atunci când se cere atât tren de rulare hybrid, cât și tracțiune integrală în segmentul sub-compact. Efectiv nu se găsesc. Constructorii nu le produc.

Aici intervine a treia caroserie cu numele Yaris, denumită sugestiv: Yaris Cross Hybrid. Cele trei caroserii Toyota Yaris nu împart multe elemente stilistice. Avem hatchback-ul clasic, apoi cel agresiv, iar acum un mini crossover cu inflențe Lexus, aș putea spune. Odată cu Yaris Cross, niponii completează gama de SUV-uri hybrid, de la cel mai mic, la cel mai mare. Doar să le enumăr: Yaris Cross, C-HR, RAV4, Highlander. În momentul de față, micul crossover japonez, este cea mai completă propune din acest segment.

Ajungi în fața lui și îți dai seama că nu are aproape nicio legătură stilistică cu hatchack-ul pe care este bazat. Blocurile optice sunt mai înguste, au fundal negru, iar semnătura luminoasă este poziționată deasupra. Deschiderea grilei este mult mai mică aici, dar este oarecum împărțită în două. Partea inferioară este mai spectaculoasă, datorită design-ului mai agresiv și robust, prin luminile de ceață și materialul argintiu care o înconjoară. Avem alte lumini verticale pe laterale, așa că întreaga parte frontală este foarte distinctă.

Personal, cel mai mult îmi place cum arată noul Yaris Cross privit din lateral. Aici se văd o mulțime de linii, muchii agresive, dar și artificii de design specifice. Ies în evidență pasajele roților, care sunt înconjurate de plastic negru, și sunt aproape pătrate. Acesta este un artificiu de design pentru a scoate în evidență robustețea și afinitatea pentru offroad a modelului. Partea inferioară a portierelor este de asemenea neagră, iar pe ușa din spate tronează logo-ul modelului. Este un detaliu interesant, pe care nu îl întâlnești oriunde. Terminând cu profilul, se vede o oarecare asemănare cu C-HR, mai ales în zona stâlpului al treilea, dar și pentru faptul că plafonul este de culoare neagră, contrastantă cu nuanța supebă galben Alama, a modelului de lansare.

În spate sunt mai multe elemente ce amintesc de hatchback, mai ales în zona blocurilor optice. Totuși, la Yaris Cross sunt ceva mai mari și mai proeminente. Se observă și aici partea inferioară acoperită de plastice negru-gri, care ne trimit cu gândul la scuturi de protecție a modelelor de teren.

Da, Toyota încearcă să evidențieze că acest model poate avea tracțiune integrală, spre deosebire de marea majoritate a concurenților. Este o opțiune importantă pentru clienți și chiar dacă Yaris Cross nu va vedea aproape niciodată drumuri forestiere, e bine de știut că ai un asistent de tracțiune și pe puntea spate. Cel mai bine îți dai seama de intervenția acestui sistem, atunci când ești pe viraje asfaltate. Mașina se așează mult mai bine în curbe, ruliul este redus, iar feelingul prin volan este de încredere. Direcția ușoară, tipică pentru un model urban comunică mai bine, așa că poți să intri și să ieși mai rapid din viraje. Noul Yaris Cross are nu mai puțin de 5 moduri de rulare: Normal, Sport (PWR), Eco, Snow și Trail. Nu credeam că o să găsesc atât de multe într-un crossover din această clasă. Pentru că încălzirea globală își face treaba, nu am avut parte de zăpadă în noiembrie, pentru a testa modul Snow, Trail nu prea găsești în Timișoara, iar modul Sport nu se potrivește cu motorizarea de doar 116 cai putere.

Toyota Yaris Cross este gândit clar pentru traficul urban, așa că cel mai bine ar fi să îl conduci în modul Eco. Aici parametri se optimizează pentru consum redus și ecologic. Pedala de accelerație nu mai e atât de fină, iar la o apăsare de buton poți să rulezi exclusiv electric. Mi-a plăcut mult și faptul că transmisia are modul de frânare regenerativă, adică un fel de frână de motor mai puternică, atunci când ridici piciorul de pe accelerație. E un mod găsit frecvent la modele electrice. Astfel, mergând ușor, prin traficul de oraș, am obținut un consum mediu de doar 4.7 l/100 km. Sunt convins că se poate ajunge chiar mai jos, dacă știi să gestionezi resursele sau dacă nu ar fi o mașină nouă. În oraș, Yaris Cross este silențios, confortabil, iar poziția la volan ceva mai înaltă ajută atât la manevre, cât și la urcare și coborâre. Din acest motiv este atât de căutat un crossover.

Odată ce pășești confortabil în interior, vei vedea multe asemănări cu modelul hatchback, dar totul pare ceva mai premium. Noul ecran al sistemului de infotainment are acum 9 inch și este full touchscreen. Nu mai sunt butoane fizice pe laterale. Pentru design este soluția perfectă, dar pentru ergonomie, aș prefera butoane, pentru că e mult mai simplu și eficient să ajungi în diferite meniuri sau chiar să reglezi volumul. În plus, chiar dacă este mai plăcut în utilizare, sistemul este destul de lent și trebuie să ai răbdare, atunci când cauți ceva rapid în meniu. Japonezii nu au excelat niciodată la conectivitate și media din habitaclu, dar aici găsești orice ai nevoie de la o mașină, dar și un plus de confort dat de scaunele mai moi și mai relaxante. Chiar dacă este cu 24 cm mai lungă decât modelul hatchback, spațiul interior nu este dramatic mai mare. Cu toate acestea, posibilitățile de configurare sunt multiple, de la bancheta rabatabilă, la spațiul în portbagaj cu până la 100 litri mai mult. În cazul versiunii Hybrid, volumul total este ceva mai mic, pentru a acomoda sistemul de baterii. Oricum, Yaris Cross nu este gândit neapărat pentru a transporta 5 adulți tot timpul, dar pentru o familie tânără, spațiul este mai mult decât decent. Aș vedea chiar și persoane trecute de a doua tinerețe la volanul lui Yaris Cross, tocmai pentru că e mai confortabil și plăcut în utilizare.

Această mașină va deveni un bestseller. Știu că am mai spus asta și la începutul articolului, dar după ce ați citit textul de mai sus, nu văd de ce nu ați lua în considerare acest model. Vorbesc bineînțeles după statisticile de vânzări. Pentru că știu că o mare parte dintre cei care mă urmăresc și-ar dori un Yaris, dar cu 2 uși. Acel model s-a oprit la 25.000 de exemplare, dar se pare că pentru Yaris Cross, acesta ar putea fi țelul lunar. O mașină crossover, hybrid, 4×4. Probabil singura. În funcție de cum se schimbă trendurile, nu văd un alt parcurs pentru Yaris Cross Hybrid, poate doar atunci când se va trece complet la tren de rulare full electric. Dar și acolo Toyota mai are un as în mânecă. Îl vedem cât de curând pe blog?

Toyota Yaris Cross Hybrid oferit pentru test drive de Toyota Timișoara

Fotografii realizate de Adi Moga

Testele cu Toyota Yaris Hatchback și Yaris GR le găsiți aici și aici