Prezentare: Mercedes-Maybach EQS SUV
Numele Maybach vine cu o însemnătate specială pentru un mijloc de transport de lux. Este acea limuzină ce rivaliza cu Rolls Royce, era acel simbol de statut, pe care puțini îl puteau atinge. Când vorbeai de Maybach știai că totul este la superlativ, de la confort, lux, dar și motorizări. Totuși, această marcă nu a fost atât de bine primită de bogătașii lumii, iar pentru a nu-l lăsa să moară, Mercedes Benz l-a transformat într-un sub-brand, denumit Mercedes-Maybach. Exact cum s-a întâmplat cu divizia sportivă AMG, care a fuzionat în Mercedes-AMG. Pentru că acum este un sub-brand, modelele Maybach sunt construite pe modelele Mercedes Benz existente, fiind considerate mai mult o versiune de echipare. Așa avem Mercedes-Maybach S600 sau Mercedes-Maybach GLS600, ambele fiind construite pe cele mai mari modele sedan, respectiv SUV. Dar ce ne facem când Mercedes Benz mai are o subisidiară electrică Mercedes-EQ? Ei bine aici există deja mai multe SUV-uri și sedan-uri electrice, printre ele și EQS SUV. Era normal ca primul Maybach electric să fie construit pe platforma lui EQS SUV.
Poate că prima parte a acestui text v-a încurcat puțin, dar ceea ce trebuie să știți e că primul Maybach electric este exact așa cum ne-am aștepta în 2023. Rivali precum Rolls Royce au ales să treacă la electrificare pe un coupe de mari dimensiuni, dar cum germanii sunt mai pragmatici, au ales exact caroseria care se cere acum.
Din punct de vedere stilistic, Mercedes-Maybach EQS SUV se diferențiază de modelul standard prin niște artificii stilistice specifice modelelor Maybach. Astfel, grila față, chiar dacă este falsă, are acele lamele cromate, verticale, prizele de aer de pe laterale sunt de asemenea înconjurate de material cromat și plasă cromată, dar pe capotă tronează ”steaua” Mercedes-Benz. Profilul mașinii este cu adevărat impozant, mai ales când privești jantele de 22 de inch, cu design special. Aceste jante sunt tipice pentru modele Maybach, dar cumva adaptate unui SUV electric. EQS SUV mai vine cu praguri profilate, iluminate, iar linia geamurilor are același look cromat. Modelul de prezentare este vopsit în două nuanțe, tocmai pentru a accentua imaginea elegantă, iar pe stâlpul spate, este poziționat logo-ul Maybach. S-ar putea ca de la posterior să îți dai seama mai greu că ai de a face cu un model Maybach, poate doar artificiile din partea inferioară să trădeze acest aspect.
Un Maybach electric trebuia să vină. Mă așteptam cumva să apară pe limuzina EQS, nu pe versiunea SUV, dar așa cum spuneam, această caroserie se cere și se vinde acum. Mercedes-Maybach EQS SUV este exact așa cum m-am așteptat, fără să revoluționeze în vreun fel filozofia Maybach din prezent.
La interior sunt celelalte modificări care chiar contează. Șoferul și pasagerul au în fața lor bordul Hyperscreen, format din trei ecrane aflate după o sticlă ce se întinde pe toată lățimea mașinii. Volanul este pe stilul elegant, fără să fie teșit în partea inferioară, pentru că într-un Maybach nu contează sportivitatea, ci luxul și confortul. Astfel, consola centrală este acoperită de lemn, iar scaunele sunt de-a dreptul niște fotolii. Dar un Maybach trebuie să fie special, mai ales în spate. Așa că în Maybach EQS SUV, sunt doar două locuri în spate, dar sunt demne de orice limuzină de lux. Acestea se înclină, au perne atât pentru cap, cât și lombar, iar între pasagerii spate se află o consolă separatoare unde regăsim suport de pahare de șampanie realizate din aluminiu. Există bineînțeles și un frigider ce poate fi accesat dintre scaunele spate. Pentru confortul vizual al pasagerilor spate, spătarul scaunelor față este îmbrăcat în lemn și dispune de ecrane.
Mecanic, modelele Maybach trebuiau să aibă motorizări de top, de obicei V12, dar atunci când vorbim de un model electric, se apelează la două motoare electrice, capabile să producă până la 640 de cai putere și un set de baterii de 107.8 kWh. Nu cred că este nevoie de mai mult într-un Maybach, iar pentru că este electric, nici nu se va auzi nimic la interior. Nu că ar conta, dar Mercedes-Maybach EQS SUV cu acest tren de rulare, promite până la 600 kilometri autonomie. Un alt aspect ce contează mai puțin pentru cumpărătorii unui Maybach este prețul de achiziție. Deocamdată nu se cunosc prețurile oficiale, dar trebuie să ne așteptăm undeva pe la 185.000 euro preț de start, la care se adaugă o mulțime de opționale. Cel puțin deocamdată, Mercedes-Maybach EQS SUV nu are un rival direct, așa că pentru bogătașii cărora le pasă de planetă, există un singur SUV electric de superlux pe care îl pot lua în considerare.