Prezentare: Mercedes Benz EQG și Maybach EQS SUV

Dacă ieri am văzut două modele de serie, din gama EQ, Mercedes Benz a mai prezentat și două concepte, dar despre care ne spune că sunt foarte apropiate de versiuni finale. Ambele sunt SUV-uri, dar care se adresează unui public diferit. Producătorul german vrea să aibă câte o versiune electrică în absolut orice segment, așa că era o chestiune de timp până să vedem și un automobil legendar precum G-Class, cu emisii zero. Din fericire, departamentul de design nu a fost deranjat de noul tren de rulare, astfel, viitorul EQG nu diferă prea mult de ”cutia” cu care ne-am obișnuit.

Totuși, pentru că e un model EQ, noul offroader vine cu o grilă luminată, specifică noilor electrice de la Mercedes Benz, iar bările au un design ceva mai aerodinamic. Îmi plac foarte mult jantele imense, cu design deosebit, care nu se regăsesc pe modelul de serie, cel cu motor convențional, dar sunt sigur că vreun producător de jante aftermarket va veni cu o ofertă de design asemănătoare. Datorită exteriorului vopsit în două nuanțe, plus spațiul de pe hayon, ce a luat locul roții de rezervă, Mercedes Benz EQG pare ultimul automobil rămas după Apocalipsa roboților. Chiar și imaginile oferite de Mercedes sugerează că oamenii viitorului vor conduce un EQG. Alte informații despre trenul de rulare, motoare sau baterii lipsesc cu desăvârșire în acest moment. Știm doar că EQG este construit pe platforma cu șasiu separat a lui G-Class, deci va fi cel puțin la fel de capabil în teren accidentat. În plus, datorită cuplului instant specific modelelor electrice, se va descurca și mai bine, iar pe asfalt va fi mai rapid decât un G63.

Mercedes-Maybach EQS SUV

Al doilea concept prezentat de germani este și el foarte aproape de versiunea de serie, cu toate că design-ul este total diferit față de cel al lui EQG. Noul SUV de superlux preia elemente stilistice de la celelalte concepte Maybach, și mă bucur că designerii au renunțat la ideea de SUV-Sedan, cum a fost precedentul concept. Noul model vine cu o grilă de dimensiuni generoase, blocuri optice înguste pe laterale și este vopsit în două nuanțe. Partea inferioară în Zircon Red, iar cea superioară în Obsidian Black. Design-ul exterior mizează pe lux, tocmai din acest motiv, linia geamurilor este cromată și încadrează mai bine spațiul oferit pasagerilor din spate.

Și în cazul lui EQS SUV detaliile tehnice sunt puține, așa că ne concentrăm pe ceea ce face un Maybach veritabil. Dacă șoferul și pasagerul față sunt tratați ca într-un EQS, adică cu un Hyperscreen în față, pasagerii importanți stau în spate. Aici totul este luxos, iar EQS SUV vrea să fie un rival adevărat pentru Bentley Bentayga sau chiar Rolls Royce Cullinan.