Nissan Qashqai – Test Drive
Nissan Qashqai – Continuarea succesului
Este inevitabil să vorbești despre Nissan Qashqai fără să pomenești faptul că înainte de acesta, termenul de crossover era practic inexistent. Sunt multe legende pe seama ”primului”, unii spunând chiar că Jeep Cherokee a fost acel SUV compact sau că un automobil crossover înseamnă altceva. Da, Jeep Cherokee era un offroader, dar cu caroserie monococă, iar pentru că era mai mic și mai sportiv decât un Grand Cherokee, am putea spune că a fost primul SUV compact. Totuși, din anii 80, până în 2007 când Nissan a prezentat prima generație Qashqai, nu s-a întâmplat nimic. Atunci când japonezii au înălțat caroseria unui hatchback și i-a pus plastice negre în jurul aripilor, lumea a luat-o razna.
De atunci, SUV-urile compacte și crossoverele au devenit din ce în ce mai căutate, până în punctul în care au devenit dominante în vânzări. De fapt, au devenit atât de populare încât au reușit chiar să elimine alte caroserii cunoscute până nu demult. Vorbesc bineînțeles de break-uri și sedan-uri. Dacă până acum 10 ani, marea majoritate a hatchback-urilor mici și medii aveau și versiuni în două volume, acum acestea au dispărut și au fost înlocuite cu crossovere. O altă statistică interesantă de care este ”responsabil” Nissan Qashqai, ne trimite din nou în 2007 atunci când acesta era singur în acest segment nou, iar în 2021, are nu mai puțin de 26 de concurenți direcți sau indirecți. Atât prima cât și a doua generație Qashqai au fost adevărate rețete de succes, dar și meritat, deoarece ofereau foarte multe, la prețuri competitive. A treia generație, apărută de curând, nu rescrie rețeta câștigătoare, ci mai mult continuă succesul, fiind acum mai matur, mai calitativ și chiar o idee premium.
Acest lucru se vede la exterior, acolo unde silueta generală a fost păstrată de la generația precedentă, dar este mult modernizată. Au apărut muchii agresive, detalii clare, dar și design futurist pe alocuri. Cel mai polarizant unghi a noului Nissan Qashqai este fără îndoială partea frontală. Pentru că tehnologia LED a evoluat mult, designerii nu mai trebuie să deseneze blocuri optice mari, așa că noul Qashqai vine cu niște blocuri optice extrem de înguste, cu design în forma literei V, unde partea superioară este rezervată pentru luminile de zi. Așa cum dictează trendul actual, grila este supradimensionată și urmează același design în V. Îmi place simplitatea agresivă a liniilor prezente în exterior, atât în bara frontală, cât și în partea inferioară a portierelor.
Privit din lateral, noua generație este mai dinamică, dar și mai lungă, cu un ampatament mărit cu 20 de mm. Plafonul coboară ceva mai mult, iar în zona stâlpului al treilea avem un artificiu de design care ne duce cu gândul că plafonul plutește. Posteriorul nu este atât de futurist și radical precum partea frontală, fiind mult mai asemănător cu cel al generației precedente. Unii ar spune că blocurile optice amintesc de cele ale unui Lexus, dar asta e un compliment pentru Nissan Qashqai, mai ales că joacă într-un segment diferit.
Pe portierele mașinii de test scrie mare: ”The ultimate crossover”, deci niponii se mândresc cu acest statut. Atunci când spui crossover, te gândești la mașina asta. Nici prea mare, nici prea înaltă sau joasă, undeva între clase, ca să poată ”fura” de peste tot. Poziționarea acestui model este bine gândită, deoarece mulți care caută un crossover din segmentul mic, poate fac pasul spre Qashqai, dar acesta se bate fără probleme și cu modele din segmentul compact, cum ar fi Volkswagen Tiguan.
Ca idee și concept, Nissan Qashqai este exact ce trebuie. Pentru mulți clienți, nici măcar nu trebuia să apară o generație nouă, deoarece modelul vechi încă este cerut în reprezentanțe. Cu toate acestea, Nissan a făcut pasul corect, și anume au urcat o treaptă spre segmentul premium. Habitaclul noului model este mult mai calitativ decât la vechea generație, iar asta îți oferă un sentiment de bine. Poziția este mai joasă, mai dinamică. Scaunele sunt mai moi, te îmbrățișează mai bine, iar peste tot unde atingi, materialele sunt mai fine. Layout-ul general al bordului este tradițional, dar de multe ori e mai bine așa. Cel puțin așa e mai ergonomic. Avem ecranul de 9 inch al sistemului de infotainment în partea superioară, comenzile pentru climatizare în mijloc, iar în partea inferioară un spațiu de depozitare sau de încărcare wireless a telefonului. Ce mă bucură cel mai mult este prezența butoanelor fizice pentru comenzile uzuale. Astfel avem shortcuts pentru navigație sau meniu, și e plăcut să ajustezi temperatura învârtind o rotiță.
Noutățile tehnologice nu mai sunt atât de numeroase ca în cazul generației precedente, totuși, avem un nou instrumentar de bord de 12 inch, complet digital, dar și configurabil. Putem alege între ceasuri clasice, dar și unele cu efect 3D. Spațiul este extrem de generos. Mașina a crescut în dimensiuni și se plasează în zona superioară a segmentului. Cel puțin de la volan, aceasta pare cu o clasă mai mare, ceea ce necesită o oarecare obișnuiță. De câteva ori, la manevrele strânse, ori în parcare, ori la viraje, mi-am dat seama că nu găsesc extremitățile mașinii și a trebuit să mă bazez complet pe camere.
Nissan Qashqai a fost gândit pentru traficul urban. Tocmai din acest motiv, tracțiunea integrală nu este pe primul loc al clienților, dar sunt mulți care cer 4×4. Dacă sub capotă se află motorizarea de 1.3 litri și 158 cai putere, atunci Qashqai oferă atât sistem de tracțiune integrală, cu nu mai puțin de 5 moduri de rulare, plus o transmisie CVT și un sistem mild-hybrid. Asta înseamnă că poate fi configurat cu toate dotările cerute de majoritatea clienților. A dispărut din ofertă motorizarea diesel, probabil din cauza emisiilor, așa că acum avem doar o unitate de 1.3 litri, care produce ori 140, ori 158 cai putere și 270 Nm. Personal, îmi place această motorizare, deoarece se simte puternic, în ciuda gabaritului mai mare, dar în zona superioară de turație începe să devină gălăgios. Cel mai bine ar fi să-l conduci mai relaxat, fără prea multe pretenții dinamice. Experiența este confortabilă, suspensiile sunt moi, iar direcția ușoară. Pentru oraș este perfect, iar la drum lung este confortabil. Exact ceea ce își doresc clienții care fac trecerea la un crossover.
Spre deosebire de majoritatea rivalilor, Qashqai are un sistem de tracțiune integrală, și chiar dacă nu o să facă recorduri în offroad, îmbunătățește considerabil rularea pe asfalt umed, dar nu numai. Pentru că o parte din cuplu se trimite și spre puntea spate, înseamnă că pe viraje se simte mai stabil, chiar dacă la limită prezintă ruliu. Transmisia CVT nu este cunoscută de toată lumea, deci e nevoie de un timp de utilizare cu faptul că nu simți când se schimbă rapoartele, iar dacă ții prea mult piciorul în accelerație, motorul se turează mult.
Succesul acestui model este garantat. Mai ales în această perioadă când SUV-urile și crossoverele sunt la mare căutare. Dar Nissan Qashqai nu se culcă pe o ureche și nu vrea să atragă clienți doar pentru nume. Oferă în continuare absolut toate calitățile cu care ne-am obișnuit, dar acum cu un feeling ceva mai premium. Mă aștept ca în viitor să apară și alte motorizări, ori mai puternice, ori full-hybrid. Platforma merită chiar și o variantă electrică, dar se pare că acest segment este deocamdată rezervat modelelor dedicate, precum Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq sau Hyundai Ioniq5. Nu avem încă variante electrice pentru Tiguan, Kodiaq sau Tucson. Să vedem dacă ”invetatorul crossoverelor” va inventa ceva nou sau așteaptă reacția publicului, care cerea această nouă generație mai premium.
Nissan Qashqai oferit pentru test drive de Auto Europa – dealer Nissan Timișoara
Fotografii realizate de Adi Moga