Nissan X-Trail 2021 – Test Drive

Nissan X-Trail – În așteptare

Primele generații Nissan X-Trail au avut un design care te trimitea cu gândul la un offroader, fiind destul de pătrățoase și axate parcă mai mult pe ieșiri în afara asfaltului, decât pentru a duce copii la școală. A treia generație, apărută în tocmai în 2013, a venit să domolească puțin aspectul dur și chiar să înlocuiască modelul Qashqai +2, devenind SUV-ul cu 7 locuri al constructorului nipon. În ciuda design-ului mai modern, care renunță la muchii drepte, în favoarea unor linii fluide, clienții vechi ai lui X-Trail, au continuat să prefere acest model, doar datorită numelui. Această generație este de ceva timp pe piață și în curând va apărea un nou model, pe platforma noului Qashqai, care a fost dezvăluit în urmă cu câteva zile, dar Nissan a aplicat un ultim facelift, care aduce câteva îmbunătățiri tehnologice menite să păstreze acest SUV pe linia de plutire, până la schimbarea completă.

Nissan X-Trail este într-un segment extrem de competitiv, iar marea majoritate a rivalilor sunt mult mai ”tineri”, deci implicit cu design mai modern și tehnologie mult mai avansată. Vorbim de KIA Sorento, Skoda Kodiaq sau Peugeot 5008, toate oferind opțiunea de 7 locuri. Japonezii se bazează în continuare pe nume și pe nostalgia clienților. Sincer, după câteva zile cu mașina, am ajuns la o concluzie. Vine o vârstă când nu ai nevoie de mai mult de la o mașină. Când ești tânăr și pasionat de tot ceea ce este nou, dar te și plictisești repede, iar tehnologia devine irelevantă rapid, odată cu trecerea timpului, începi să apreciezi un automobil fără prea multe pretenții, dar care îți oferă strictul necesar, fără să fie exagerat. Poate că sunt puțin subiectiv, deoarece mașina mamei este un X-Trail de generație precedentă, deci am avut altă experiență cu acest model.

Pentru 2021, designerii japonezi au redesenat blocurile optice, atât față, cât și spate, dar și calandrul grilei, care acum se integrează mai bine cu linia de design a companiei. Din orice unghi l-ai privi este fără îndoială un X-Trail, iar pentru un ochi necunoscător va fi foarte greu să distingi acest facelift. Schimbările subtile țin de detalii precum o nouă semnătură luminoasă, o rearanjare a becurilor în far, tehnologie LED și o grilă cromată mult mai evidentă. Bara frontală a fost puțin redesenată în zona proiectoarelor. Nu aș putea spune că acest Nissan X-Trail pare agresiv, chiar dacă în partea inferioară avem o protecție cromată.

Din lateral, lucrurile sunt cât se poate de cunoscute. Avem exact aceeași formă a caroseriei încă de acum 8 ani, dar care în continuare arată bine. Îmi plac pasajele foarte bombate deasupra roților, linia geamurilor, iar pentru acest facelift avem parte și de alt design pentru jante. E păcat că s-a renunțat la barele transversale, care incorporau lumini adiționale pe plafon. Acesta era un element distinctiv pentru X-Trail. Privit din spate se remarcă blocurile optice din nou, cu altă semnătură luminoasă, fără să fie schimbat design-ul general. Nissan X-Trail își arată vârsta, dar se păstrează în continuare dezirabil pentru clienți.

Același lucru este valabil și pentru interior. Pentru majoritatea clienților este mai mult decât decent. Avem absolut toate dotările și tehnologia de care am avea nevoie, dar puse într-un pachet puțin învechit. Nu vreau să sune a critică, ci doar o constatare. Acest design are deja 8 ani, iar majoritatea rivalilor sunt lansați în ultimii 4 ani. Nissan X-Trail nu are instrumentar de bord digital, ecranul sistemului de infotaiment poziționat în mijlocul bordului nu mai este la modă, iar selectorul cutiei de viteză este clasic. Când rivali precum Hyundai Santa-Fe oferă butoane pentru a selecta vitezele sau ecrane touch screen de diagonală mare, în X-Trail încă avem butoane fizice. Dar configurat precum exemplarul de test drive de la Auto Europa Timișoara, Nissan X-Trail este elegant, chiar luxos din unele privințe. Îmi place că în combinația de culori, cu tapițeria de culoare crem, se simte foarte primitor. Interiorul este aerisit, plăcut, fapt ajutat și de trapa panoramică. Aceasta oferă o senzație de spațiu, nu că ar fi nevoie într-un habitaclu mare.

Cum spuneam, chiar dacă nu o arată, Nissan X-Trail are toate dotările și tehnologiile necesare, fără artificii inutile. Astfel, avem scaune și volan încălzit, climatizare automată, Auto Hold, selector de tracțiune prin sistemul 4x4i, care poate bloca diferențialul pentru a distribui puterea în mod egal între punți, dar și un sistem de rulare semi-autonom. Pe volan se află un buton albastru, care odată acționat poate păstra banda de rulare, poate vira volanul la câteva grade, pe virajele ușoare sau poate frâna și accelera în funcție de vehiculul din față. Bineînțeles, nu este atât de avansat precum sistemul dintr-un Tesla, dar ajută foarte mult la senzația de confort la drum lung sau în traficul bară la bară.

În Nissan X-Trail senzația de ”oldschool” este încă prezentă. Sunt convins că următorul model va fi elecrificat sau poate chiar un full-electric, așa că e interesant încă să auzi un motor diesel sub capota unui SUV în 2021. Este vorba de o unitate de 1.7 litri, ce produce 150 de cai putere și 340 Nm. În niciun caz nu se simte sportiv, dar este solid și potrivit pentru acest tip de caroserie. Transmisia ce pune accent pe confort, nu pe reprize rapide, face ca acest X-Trail să atingă 100 km/h în 12 secunde, iar viteza maximă să se oprească la 190 km/h. Din nou, valori decente pentru cei care doresc un automobil de familie care consumă relativ puțin. Suspensia absoarbe foarte bine denivelările, dar asta aduce un dezavantaj. Dacă vrei să te distrezi cu un Nissan X-Trail pe viraje, vei vedea că ruliul este destul de pronunțat, iar mașina balansează la rotirile rapide ale volanului. Dar așa cum spuneam, X-Trail nici nu vrea să fie sportivă, nu are pretenții dinamice, iar dacă înțelegi acest lucru, atunci te vei bucura de rularea confortabilă. După o anumită vârstă, nu mai vrei să iei fiecare viraj cu scârțâit de roți, realizezi că vrei mai degrabă să ajungi în siguranță și relaxat la destinație, nu doar mai repede cu câteva minute. Totul depinde de tine, cât de aproape ești de acea vârstă.

Se vede și se simte că Nissan X-Trail nu mai este un model pe o platformă nouă. 8 ani sunt mulți în această clasă. Nici nu s-a vrut să rivalizeze cu concurenții mai tineri, ci mai degrabă să oferă încă ceva pentru acei clienți obișnuiți cu modelele X-Trail. În curând o se vedem o nouă generație. Probabil cu un design mai excentric, probabil electric și ne vom bucura. Atunci Nissan X-Trail poate fi comparat cu rivalii de atunci. Dar sunt convins că vor fi unii care vor privi cu nostalgie spre această generație și o vor căuta pentru stilul ei practic, fără artificii inutile, ci doar un SUV practic.

Nissan X-Trail 1.7 dCi 150 oferit pentru test drive de Auto Europa Timișoara