Mercedes-Benz G500 Test Drive
Soldat universal
Mi-am dorit mult să conduc un Mercedes Benz G-Class. M-am urcat la volanul generației precedente, abia după ce nu s-a mai fabricat. Cu noul model, în schimb, am luat-o tare. Știți foarte bine, deoarece mulți ați citit articolul meu cu monstrul Mercedes AMG G63. Dar niciodată nu voi refuza să mă urc din nou la volan, chiar dacă este într-o variantă mai ”sensibilă”. E greu să spui că un tanc de peste 2.5 tone cu motor V8 de 4 litri este sensibil, dar deocamdată Mercedes Benz G500 este ”entry-level” pentru viitorul client de G-Class.
Mercedes Benz G-Class a devenit un obiect de cult, atât pe piața modelelor vechi, cât mai ales pentru noua generație, chiar dacă nu are mai mult de un an de când a apărut. Este mașina care își ține cel mai bine prețul, așa că un model de fabricat acum mai bine de un sfert de secol, poate fi mai scump decât un automobil nou. Pentru fanii offroad, nu există niciun alt automobil mai capabil direct din fabrică, iar pentru cei ce vor să epateze, noua generație este suficient de ridicolă și excentrică pentru a satisface aceste nevoi. Așa cum îi spune titlul, este soldatul universal. Face exact ce vrei, dar asta vine cu un cost.
Orice automobil vechi, dar cu tehnologie modernă costă. Poate știți modelele Singer 911 sau Eagle Speedster pe baza Jaguarului E-Type și mai sunt câteva exemple unde caroseriile clasice au fost păstrate, dar tehnologia și mecanica sunt moderne. Într-un fel, asta a făcut Mercedes Benz cu noua generație G-Class. A păstrat exact ceea ce definea un G-Class și au îmbunătățit și modernizat peste tot. Astfel, chiar dacă absolut toate componentele exteriorului sunt complet noi, un ochi neavizat nu poate face diferența dintre un model 2019 și unul 2009. Totuși, fiecare panou este acum ceva mai rotunjit, îmbinările sunt mult mai exacte, dar au păstrat semnalizările de pe aripi și balamalele vizibile la portiere. Au păstrat blocurile optice rotunde, dar acum au tehnologie LED. Inginerii și mecanicii germani au făcut teste de sunet pentru a reproduce cât mai exact închiderea automată a portierelor, care sună ca și cum ai descărca o armă. Din acest motiv, G-Class nu poate fi dotat cu keyless entry, deoarece trebuie să apeși pe mânerul clasic al portierelor. Geamurile și parbrizul sunt în continuare drepte, dar izolarea fonică este mai bună. Ce s-a mai păstrat de la generațiile trecute, este roata de rezervă poziționată pe ușa portbagajului. Spun ușă, deoarece balamalele sunt pe lateral, deschiderea fiind ca la o ușă de apartament. Probabil și dimensiunile sunt apropiate.
Probabil că Mercedes Benz G-Class nu trebuia îmbunătățit la exterior, aceasta a fost chiar punctul de dezbatere a foștilor proprietari și fani G-Class. Trebuie să recunoaștem că fiind mai lat, G-Class are o prezență chiar mai agresivă decât vechile generații. Putea rămâne în continuare la fel, dar atunci toate schimbările mecanice și tehnologice nu mai puteau fi realizate. G-Class a fost gândit acum mai bine de 40 de ani, când oamenii de atunci nici nu visau la ecrane LCD în mașină sau la senzori de păstrare a benzii. Așa că vechile generații G-Class duceau lipsă de confort. Luxul a fost adăugat cu fiecare generație, dar confortul era greu de realizat. G-Class este o mașină cu șasiu separat de caroserie, foarte potrivit pentru un offroader, nepotrivit pentru cei care stau pe bancheta din spate. Direcția mult prea ușoară, era bună în offroad, nu la fel de bună pe un drum virajat, când ai sub capotă peste 500 de cai putere. În acești 40 de ani de existență, proprietarii au renunțat încet încet să mai scoată mașinile în offroad, tocmai pentru că deveniseră atât de scumpe, dar începeau să devină din ce în ce mai cool. Revenind în 2019, aproape că nu mai există proprietar de G-Class care să facă offroad greu, pentru ce a fost gândit inițial. Diferențialele au rămas, unghiurile de atac și degajare sunt chiar mai bune, garda la sol, dar aceste lucruri încep să nu mai conteze. Cei care vor un G-Class vor acum confort, lux, tehnologie și un comportament rutier mai bun. G-Class este exemplul perfect al zicalei: ”Clientul nostru, stăpânul nostru”.
Așa am ajuns în interiorul noului G-Class, un loc complet schimbat față de ceea ce știam, dar cu elemente care te fac oarecum nostalgic. Planșa de bord este pătrățoasă după standardele moderne, dar rotunjită după standardele unui G-Class. Este o combinație, zic eu, reușită între clasic și modern, prin ecranele din spatele volanului și de deasupra bordului. Acestea par preluate direct de la limuzina S-Class, mai ales că vedem și ceasul analog din partea inferioară a bordului. În mijloc tronează butoanele pentru cele 3 diferențiale. Mutându-ți privirea vei remarca că în fața pasagerului este clasicul mâner de susținere, cel regăsit în toate modelele G-Class de la primul până la ultimul. Cam aici se termină ”arcul” peste timp. În noul G-Class ai o poziție mai ”omenească”, adică scaunul coboară ceva mai mult și nu mai simți că stai aplecat peste bord. Volanul este reglabil pe toate direcțiile, cotiera este suficient de mare pentru a te relaxa, și în general este un habitaclu foarte plăcut. Luxos mai ales. Cu materiale și îmbinări extrem de calitative. G-Class are acum chiar și lumini ambientale. Probabil mulți l-ar considera un sacrilegiu pentru numele Gelandewagen, pentru felul în care a ajuns imaginea acestui offroader, dar acum după ce am condus ambele generații și cu motorizări diferite, pot să spun că pentru 2019, G-Class este perfect.
Vechea generație era o mașina destul de greu de controlat. Cu o direcție multe prea ușoară și un ruliu foarte pronunțat, trebuia să faci o mulțime de compromisuri, dacă voiai un G-Class. Cu noua generație, în schimb, te simți ca într-o mașină normală, care este foarte înaltă. Nu am spus un SUV, deoarece G-Class este într-o ligă a sa. Îmi place G-ul, dar nu îmi place atât de mult încât să nu pot să-l conduc. Îmi place să mă distrez într-o mașină, nu-mi place să-mi fie frică într-o mașină. Iar acum G-Class vine cu o direcție nouă, mult mai comunicativă, chiar dacă este în continuare foarte ușoară. Are suspensii noi, mai adaptate pentru șosea, iar marea schimbare o reprezintă puntea față cu suspensie independentă, ceea ce înseamnă că noul G-Class nu mai este așa ”săltăreț” pe denivelări. Totuși, nu ar fi bine să vă aventurați la viteze mai mari de 140 km/h, deoarece G-Class este în continuare un automobil cu o gardă la sol mare, un centru de greutate foarte înalt și o aerodinamică precară. Astfel mișcările bruște la viteze mari, fac mașina destul de instabilă. Electronică îți oferă siguranță, dar atunci când mașina se înclină mult, nu te mai gândești la roboți. G63 pe care l-am condus acum două luni, are o suspensie diferită și jante mai late decât G500, iar asta îl face mai stabil la viteze mari.
Mercedes Benz G500 are sub capotă aproximativ același motor V8 de 4 litri, dar care aici produce 422 cai putere și 610 Nm. Sunt 160 de cai putere în minus față de un G63, iar asta se simte când accelerezi puternic. Când doar mângâi pedala de accelerație, nu prea îți dai seama. Se aude bolborositul specific unui V8, cuplul împinge mașină fără niciun efort, numai că atunci când accelerezi puternic, explozia pe care am simțit-o în G63, nu a mai fost în G500. Nu mă înțelegeți greșit, 5.9 secunde până la 100 km/h sunt impresionanți pentru această caroserie, dar livrearea lor se face mult mai relaxat. G500 mizează mai mult pe putere pură, fără efort, livrare liniară, și viteză confortabilă. Tocmai din acest motiv am preferat să las mașina în modul confort și să mă bucur de cuplu, nu de caii putere. Să las cutia să schimbe cât mai jos, pentru că știu oricând ce am sub capotă.
Cam asta a fost prima impresie cu noul Mercedes Benz G500. În continuare un automobil ridicol, dar parcă ceva mai omenesc decât G63. Dacă ar fi după mine, aș merge până la capăt și aș alege ridicolul suprem, dar în seara aceea când eram la volanul lui G500 și rulam printr-un oraș gol, la viteze mult prea mici, aveam un zâmbet discret pe față. Un automobil militar, apoi vehicul de teren și acum obiect de cult pentru bulevard. Toate s-au schimbat, dar toate au rămas la fel.
Mercedes Benz G500 oferit pentru test drive de Autoklass Timisoara