Volkswagen Touareg – Test Drive

Volkswagen Touareg – Degustări populare

Nu conduc des modele noi Volkswagen, chiar dacă străzile din România sunt pline de modelele germanilor, dar acum s-a întâmplat a doua oară să iau în test un Volkswagen Touareg, pe care l-am dus la o sesiune foto, tot într-o vie. Numai că de data aceasta în partea cealaltă a României. E interesant să conduci aceeași mașină și la lansare, dar și după vreo 3 ani de succes pe piață. Ai timp să o vezi din toate unghiurile, pe diferite porțiuni de drum, dar și în configurații tot mai interesante, în funcție de preferințele clienților. Dacă generațiile precedente Volkswagen Touareg le mai găsești pe piața de vehicule rulate în configurații și mai simpliste, nu cred că o să fie tot așa în cazul ultimului model. Chiar dacă vine din partea producătorului ”poporului”, Touareg a devenit un simbol de status, așa că noii clienți se întrec în specificații tot mai luxoase. Asta înseamnă că și imaginea SUV-ului s-a schimbat și astfel îl poți găsi mai degrabă în fața Operei sau la o degustare de vin pe dealuri ce amintesc de Toscana și mai puțin în offroad.

Midocar mi-a pus la dispoziție un model configurat exemplar, exact așa cum ai vrea să fie un Touareg din noua generație de clienți. Da, ține mult de configurație, iar o culoare închisă trebuie asociată la cromul din exces. În timp am ajuns la concluzia că această generație Volkswagen Touareg are un design aș spune, atemporal. Chiar dacă e pe piață de mai bine de 3 ani, încă arată foarte proaspăt și modern. În acest fel nu văd să vină un facelift prea curând. Partea frontală este foarte masivă, dar și elegantă în același timp. Blocurile optice sunt ”mascate” oarecum în grila imensă ce ocupă o mare parte din față. Cromul este elementul principal al exteriorului acestei configurații, deoarece îl vedem în grilă, în prizele de aer, dar și în partea inferioară a bării. Apoi, același element se regăsește și în pragurile laterale, pe barele transversale, dar și în artificiul de design din aripi sau în jurul geamurilor. La posterior este ceva mai discret, dar tot traversează lateralul și în vedem în jurul țevilor de evacuare. Modelul de test arată foarte elegant. În ciuda siglei, mașina arată luxos, chiar concurent la SUV-uri premium. Dacă ar fi ceva să schimb la exteriorul modelului de test, ar fi niște jante cu diametru mai mare, dar așa cum o să citiți mai jos, jantele mai mici au avantajele lor.

Dacă exteriorul pare premium, la interior nu mai e niciun dubiu. De la design, la materiale sau tehnologie totul e la superlativ. Dar din nou, configurația face diferența. Ce strigă mai tare eleganță decât piele crem și lemn? Culorile sunt de asemenea foarte plăcute, fără să fie deloc exagerate sau în combinații ciudate. După 3 zile la volanul acestui Touareg m-am simțit ca acasă, fiind răsfățat în fotolii confortabile și habitaclu primitor. Pe lângă eleganța și luxul oferit de pielea perforată și lemnul poros, Volkswagen Touareg oferă unul dintre cele mai tehnologizate interioare dintre toate SUV-urile.

În primul rând, în centrul consolei centrale stă un display imens, de nu mai puțin de 15 inch. Chiar și modele noi, lansate după Touareg nu au reușit această performanță. În plus, în spatele volanului, mai vedem un alt doilea display de dimensiuni generoase, ce ia locul instrumentarului de bord. Denumit Discover Premium, acesta este foarte configurabil, astfel fiind extrem de util la drum lung sau în funcție de preferințele șoferului. De exemplu poate afișa doar harta navigației, dacă ești într-o zonă necunoscută, fiind în câmpul vizual sau poate avea o grafică mai sportivă, dacă ești pe un drum virajat, de exemplu. Astfel, ecranul central rămâne ”liber” pentru celelalte comenzi pe care vrei să le acționezi. Tot aici, în partea inferioară sunt comenzile climatizării, care sunt destul de ușor de folosit, deoarece au același layout ca vechile butoane fizice. Așa cum spuneam, în Touareg găsești și dotări premium, cum ar fi scaune ventilate, air care sau comenzi tactile pe spițele volanului. Îmi place foarte mult și design-ul levierului transmisiei, care arată ca un joystick, dar are o priză interesantă pe care poți să-ți pui palma.

Volkswagen Touareg este un automobil confortabil, înainte de toate. În configurație cu suspensie pneumatică și jantele cu diametru mai mic, niciun sunet și nicio denivelare nu pătrunde în habitaclu. Ținuta de drum este impecabilă, poziția la volan e impozantă, iar condusul unui Touareg este învăluit într-un aer de siguranță. Mașina se simte mare, indiferent că ești în traficul urban sau pe drumuri județene, așa că necesită un timp de obișnuiță. Din scaunul șoferului, pare că pasagerul e pe altă bandă, iar pasagerii spate, în alt județ. Dar acesta e un alt atu apreciat de clienți. Faptul că Touareg este atât de spațios, înseamnă că și pasagerii spate sunt răsfățați. Totuși, se pare că șoferul este cel mai privilegiat, deoarece acesta, pe lângă faptul că stă în scaunul cu masaj, gestionează uzina de forță de sub capotă.

În curând nu vom mai putea cumpăra automobile cu motoare termice, iar cele diesel vor dispărea și mai repede, dar e o plăcere să simți cuplul imens oferit de un motor diesel V6. Cei 600 Nm se simt din plin, indiferent că sunt plecări de pe loc sau mai ales pe reprize. Acesta este unul dintre cele mai puternice motoare de 3 litri, dezvoltând un impresionant 286 cai putere. Toate aceste cifre se traduc într-o accelerație până la 100 km/h în doar 5.8 secunde. E un timp excelent pentru un mastodont precum Touareg, care cântărește peste 2.2 tone. De fapt e un timp comparabil cu cel al unui Golf GTI, ceea ce spune multe despre performanțele acestui motor. Spun doar de motor, și nu despre mașină, deoarece Touareg V6 TDI este un SUV puternic, dar nu neapărat dinamic. Se vede și se simte înclinația spre confort, din acest motiv și direcția este mult prea asistată și nu prea comunicativă pe viraje strânse. Suspensia moale îți dă o senzație ”de barcă”, iar dacă începi să îl arunci pe viraje, se simte ruliul și centrul de greutate înalt. Nu aș conduce tare un Touareg, în schimb l-aș conduce mult. Dacă ar fi să traversez România sau chiar Europa, chiar mi-aș dori să fiu la volanul unui Touareg. Înghite efectiv kilometri de autostradă, iar în traficul urban, doar te relaxezi. După testul meu, am ajuns la o concluzie foarte interesantă despre această motorizare. În ciudat puterii și gabaritului, consumul mediu afișat a fost de aproximativ 7 l/100 km, în regim extraurban. Valori mai mari am văzut din motoare mult mai mici.

Pentru a îmbina atât design-ul, dar și confortul și rafinamentul, am dus acest Volkswagen Touareg la Winery LacertA, o podgorie localizată în Fințești, județul Buzău, dar care te trimite direct cu gândul la romantica Toscana. Pe lângă crama veche, construită în piatră, sortimentele de vinuri LacertA sunt acum găzduite într-o cramă nouă, modernă, gândită de arhitecții tirolezi V. Miklautz și M. Gaertner, astfel devenind un punct de reper al întregii regiuni. Pentru noi, însă a fost locația perfectă pentru a imortaliza liniile și caracterul unui Volkswagen Touareg.

După câteva zile de test, mi-am dat seama de unde vine această popularitate a lui Touareg. Mă bucur că am ”degustat” dintr-un bestseller, după ce l-am condus înainte să devină popular. În momentul de față este cel mai scump model Volkswagen, dar prețul a ajuns să nu mai fie un impediment, mai ales comparartiv cu alte modele. Touareg este un model complet. Îmbină lux, rafinament, confort, tehnologie, design, fără niciun compromis. Este un model demn de nava amiral a companiei.

Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks

Volkswagen Touareg oferit pentru test drive de Midocar

Mulțumiri Winery LacertA pentru locație

Primul articol cu Volkswagen Touareg îl găsiți aici