Volkswagen Multivan – Test Drive
Volkswagen Multivan – Multi-scop
Nu prea conduc dube pentru acest blog. Aici am preferat să las mașinile care îmi transmit ceva, care sunt bune la condus sau care pur și simplu oferă ceva diferit. Dubele de obicei nu intră în nicio categorie, deoarece sunt gândite doar să transporte oameni sau marfă, fără să se pună accent pe dinamică, nu știu ce confort sau chiar design. Totuși, acesta este un segment destul de mare de potențiali clienți, iar dubele care să fie atât practice, cât și să arate bine, sunt destul de puține.
Aici intervine Volkswagen Multivan. Unul dintre cele mai cunoscute modele ale germanilor, fiind un model legendar pe mai multe piețe, începând cu vechiul Bully, din anii 70. Nu cred că există om care să fi stat măcar o dată într-un Transporter, Caravelle sau Multivan.
Acum am ajuns la a șaptea generație a dubei Volkswagen, dar de această dată, Multivan este “multi-scop”. Deoarece înlocuiește modelul Caravelle, fiind singurul model de dimensiunile acestea care transportă pasageri. Duba de marfă, Transporter, va continua să existe. Dar de ce s-a făcut această schimbare?
Ei bine, Volkswagen Multivan T7 tinde acum spre mai sus. În sensul că se vrea mai luxos, mai confortabil, mai tehnologizat, aproape să fure clienții altor mașini cu 7 locuri. Poate reuși asta, deoarece spre deosebire de vechiul Caravelle, noul model este construit pe platforma tehnica MQB Evo, adică noul Multivan este mai apropiat de un Volkswagen Tiguan, Golf sau Audi Q6, decât de duba de marfă. Asta înseamnă confort sporit la interior, mai multă tehnologie, dar și posibilitatea de a avea mai multe motorizări, inclusiv o opțiune hybrid. Totuși în testul de astăzi, avem un clasic 2.0 TDI cu 150 cai putere, dar impresii de condus găsiți mai jos.
Deocamdată aș vrea să vorbesc despre design-ul exterior a lui Multivan și să spun că este o dubă chiar atrăgătoare. Mi se pare că acest trend al dubelor ce pun accent pe design exterior a început cu Mercedes Benz V-Class, iar după succesul acestui model, Volkswagen a desenat noul Multivan mult mai aproape de noua linie de design. Astfel, avem blocuri optice înguste, agresive, nespecifice unei dube, care sunt unite de o linie iluminată cu LED. Bara frontală pare simplistă, dar are mai multe muchii și artificii de design, cât să o scoată din anonimat.
Parcă și capota mașinii este ceva mai ieșită, ca la un autoturism, dar parbrizul de mari dimensiuni și stâlpii față dublii sunt elemente distincte ale unui monovolum. La fel si profilul. Cam oricât ai încerca să redesenezi o dubă mai frumos, tot trebuie să aibă acest profil. Pentru că altfel și-ar pierde din singura utilitate. Așa că nu o să vedem prea curând o dubă-coupe cu 4 uși. Totuși, noul Multivan vine cu jante pe 18 cu design mai sportiv și un eleron deasupra lunetei, ce îi oferă mașinii un aspect mai interesant, cel puțin pentru o dubă.
Privit din spate, noul Multivan continuă design-ul futurist cu niște blocuri optice înguste, logo-ul mărcii și denumirea modelului pe portbagaj, dar în rest nu prea ai ce să desenezi sportiv, agresiv, elegant la un astfel de model. Cred că un set de evacuări false arăta chiar rău. Dar peste toate acestea, noua generație Multivan este cea mai atrăgătoare dintre toate, dar este și singura care a pus accent vizibil pe înfățișarea exterioară, chiar dacă adevărata revoluție s-a întâmplat la interior.
Așa cum spuneam mai sus, generația T7 a lui Multivan este construită pe platforma alungită a unui Golf, ceea ce a însemnat că și tehnologia poate fi transpusă. Design-ul bordului este preluat de la turisme, așa că avem o planșă de bord formată din două ecran de mari dimensiuni, dar in rest, butoanele fizice lipsesc din interiorului lui Multivan. Totul este concentrat pe ecranul central, iar pentru că poți să te conectezi la Apple CarPlay, îți ușurează experiența la interior. Pe ecranul din spatele volanului poți vedea toate informațiile despre condus, acesta fiind complet digital și foarte configurabil, în funcție de modurile de condus.
Fără îndoială, cel mai mult m-a surprins confortul interior. Scaunele față din acest Multivan sunt certificate AGR, fiind printre cele mai confortabile din clasă și sunt îmbrăcate într-un material asemănător cu Alcantara. Mai rar să găsim scaune electrice pe o dubă, dar Multivan oferă chiar și masaj. Ai cotiere și de o parte și de alta, iar spațiul interior este imens.
În configurația mașinii de test, Volkswagen Multivan dispune de 7 locuri, ce 5 din spate fiind “Vis-a-Vis”, 2 cu 3. Este un layout mai mult gândit pentru călătorii scurte, unde pasagerii spate mai pot discuta, pentru că la drum lung, nu toată lumea este confortabilă să stea cu spatele la direcția de deplasare. Totuși, această configurație poate să fie și cu scaunele în aceeași direcție, așa că pasagerii de pe rândul al doilea beneficiază de aceleași condiții și spațiu la mâini, ca cei din față. Spre deosebire de vechiul Caravelle, care era strict pentru transportul de persoane, fără alte elemente de confort sau lux, în noul Multivan vedem câteva dotări demne de clasa de lux. Avem podea ce imită parchetul, ce oferă un aer mai călduros, plus plafonul panoramic ce se întinde pe toată suprafața, inclusiv la pasagerii de pe rândul al treilea.
Exista spațiu arhisuficient pentru toți pasagerii, înălțimea unui Multivan fiind de peste 1.9 metri. Dacă ai un Multivan cu 7 locuri și vrei totuși să cari și marfă sau ceva mai voluminos, poți să scoți toate scaunele și atunci obți un spațiu pătrat cu un volum de 4 metri cubi. Mașina asta e imensă după standardele turismelor, chiar daca “e un Golf mai lung”.
Această afirmație este mai trasă de păr, pentru că chiar dacă baza tehnică este asemănătoare, Volkswagen Multivan are câteva caracteristici de “dubă”. Suspensia este mult mai tare, tocmai pentru a face față celor 5 pasageri, plus bagaje, ce ar putea sta în spate. Dacă ești singur la volan, vei simți că spatele mașinii este mai rigid, denivelările nu sunt absorbite la fel de bine, probabil că niște jante pe 17 cu anvelope cu talon mai înalt, se simțeau mai bine. E bine măcar că poziția la volan nu este “ca în dubă”, eu m-am simțit mai mult ca într-un SUV, pentru că nu stăteam “peste bord”. Ai vizibilitate excelentă în față, iar odată ce te obișnuiești cu dimensiunile, îți vei da seama că nu este mai greu de condus decât un Touareg, de exemplu.
Oricât s-ar încerca să te facă să te simți ca într-un turism, această caroserie înaltă nu are nico valeitate sportivă. Nici împreună cu motorul 2 litri TDI care produce doar 150 de cai putere. Mașina asta e gândită să te transporte distanțe lungi, pe tine și alți 6 prieteni în confort. Pe viraje vei întâlni ruliu, mașina nu vrea să meargă dinamic, nici dacă o forțezi, așa că cel mai bine e să selectezi modul de pilot automat adaptiv și să lași mașina să te ducă ea. Această funcție funcționează impecabil, ține distanța față de mașina din față, vireaza inclusiv volanul câteva grade, iar înainte de un viraj mai strâns te atenționează și chiar reduce viteza, ca să nu bruscheze. Eu l-am folosit zeci de kilometri, fără să apăs deloc pe pedale și doar ocazional pe volan.
Acum mulți ani, am mai condus o astfel de caroserie, când a apărut Mercedes Benz V-Class. Nu sunt familiarizat cu aceste caroserii și e prima dată când conduc un Multivan. După câteva zile prin țară cu noua generație T7, chiar m-aș vedea la volanul unui model propriu. Pentru că chiar e o alternativă la SUV-urile cu 7 locuri sau la mașinile unde căutai spațiu. Dacă până acum nu luai în considerare o dubă ca mașină de familie, pentru că e prea utilitară, noul Multivan este un multi-scop. Spațiu, confort, autonomie, trebuie doar să găsești cu cine vrei să împarți scaunele în Multivan.
Fotografii realizate de Manitiu Razvan Photoworks
Volkswagen Multivan oferit pentru test drive de Volkswagen Autovehicule Comerciale