Volkswagen ID.Buzz – Test Drive
Volkswagen ID.Buzz – Hippie
Curentul ”hippie” a apărut undeva în anii 60, ca o mișcare împotriva societății materialiste occidentale. La început, tinerii aveau o atitudine nonconformistă, adepți ai păcii. Moda și valorile hippie au avut un efect major asupra muzicii de masă, filmelor, literaturii și a artelor. Pentru că stilul de viață era unul cât mai simplist, aveau nevoie de o mașină suficient de încăpătoare, pentru a transporta cât mai mulți membri în diferite locuri, dar și suficient de ușor de folosit. În cultura colectivă, Volkswagen Type 2, celebrul Bus sau Bulli, pe anumite piețe, a devenit mașina de referință pentru tinerii ”hippie”. Odată cu trecerea timpului, acest curent s-a împrăștiat, dar nu și ideologia de bază. Astfel, în fața voastră stă acum Volkswagen ID.Buzz în superba culoare Verde Bay Leaf.
Acum e la modă să desenezi mașini în stilul retro și chiar dacă noul ID.Buzz nu are în esență linii retro, ca pachet, este imposibil să nu îl vezi succesorul modern a lui T1. La fel ca și cultura ”hippie” de acum 70 de ani, ID.Buzz vine ca un contra-răspuns pentru marea de SUV-uri care a acaparat dorințele clienților. După aproape o săptămână petrecută cu acest model, nici nu mă mai gândesc la vreun SUV.
Am spus-o de nenumărate ori, îmi plac mașinile gândite cu un scop. Acele mașini cu personalitate, în caroserii cool. Ei bine, nu cred că există pe piață o mașină mai ”cool” decât Volkswagen ID.Buzz. Nu credeam vreodată că atâta lume întoarce capul pe stradă după o dubă. Cred că ultima dată când am primit atâtea priviri și atâtea aprobări a fost când a apărut noua Toyota Supra, dar și acolo erau mai mult fanii modelului. Acum, în schimb, cu ID.Buzz lumea te oprește pe stradă, vine și îți bate în geam, te salută, te admiră. Mașina asta are un impact incredibil în marea de mașini mult prea anoste care sunt pe străzi. Da, este o dubă, dar este o mașină incredibil de cool. Probabil chiar asta e ideea, că nu te-ai aștepta ca o dubă să fie spectaculoasă. Aici intervine măiestria designerilor. Și e ciudat, deoarece în gama Volkswagen actuală, nu aș putea spune că sunt modele extraordinar de frumoase sau cool. Nemții ne-au obișnuit cu mașini pragmatice, funcționale, nu după care întorci capul pe stradă.
Pentru că vorbim de noul ”Bulli”, de acel microbus în care poți campa și în care cutreieri țara, am vrut neapărat să-l duc undeva la poalele munților Piatra Craiului, acolo unde este un soi de Mecca al campingului.
Nu știu dacă trenul de rulare a noului Volkswagen ID.Buzz este ”hippie” sau împotriva maselor, dar ceea ce propulsează noul microbus este un set de baterii de 77 kWh și un motor electric pus pe puntea spate, care produce 204 cai putere. Autonomia e marele dezavantaj al electricelor, mai ales când vorbim de un bus cu care ai vrea să mergi la drum lung, dar fiind vară, ne apropiem foarte mult de valorile oficiale de autonomie. Am pornit din București spre Brașov și apoi Zărnești, iar pentru că pe Valea Prahovei sunt eternele lucrări și aglomerație, am decis să iar traseul mai ”pitoresc” pe DN1A, prin Cheia-Săcele. Asta însemna că voi ajunge până la 1300 metri altitudine, din nou, urcările afectând mult autonomia declarată. La ieșirea din București, computerul de bord îmi arăta o autonomie de 383 de kilometri, cu 98% din baterie. Sincer, pentru mine, aceasta este o valoare mai mult decât decentă pentru o mașină electrică și o distanță suficient de mare în care cu siguranță faci cel puțin o oprire. Așa că fără prea multe emoții, am plecat pe autostradă, dar cu o viteză ceva mai mică decât cea maximă pe autostrăzile din România. Totul bine și frumos, pentru că astfel, am putut să descopăr mașina și să mă bucur de interiorul acesteia.
Desenul bordului este cât se poate de simplist. În stilul fraților de platformă ID.3 sau ID.4. Nimic spectaculos aici, dar acest minimalism se potrivește mai bine pe ID.Buzz decât pe un SUV cum e ID.4. Întreaga parte inferioară a bordului este plină de spații de depozitare, așa cum te-ai aștepta de la o dubă, dar adevărata surpriză a venit de la scane. Sunt atât de moi, atât de late și confortabile, încât m-am simțit cel puțin ca într-un SUV de lux. Această senzație este accentuată și de poziția înaltă la volan, dar în ID.Buzz ai o vizibilitate excelentă. Parbrizul este imens. Geamurile laterale de asemenea, chiar dacă ID.Buzz are plafonul mult mai coborât decât la un Multivan de exemplu. Kilometru după kilometru, computerul de bord îmi arăta exact valorile pe care le străbăteam, în sensul că după 100 de kilometri parcurși, consumasem 100 km din autonomie. Dar totuși urma urcarea destul de lungă din Vălenii de munte spre Cheia, plus virajele specifice, ceea ce însemna o inconstanță în accelerare. Până în vârful muntelui, la 1300 m, ID.Buzz consumase aproximativ 40% din baterie, la un consum mediu de 22 kWh/100 km. Mai aveam suficientă autonomie, dar consumul părea un pic mai mare decât mă așteptam. Dar asta e ”problema” mașinilor electrice, dacă urcarea e mare înseamnă că și coborârea e lungă, așa că pot compensa. Toată coborârea până la Brașov a însemnat un consum redus până la 18.6 kWh/100 km și o autonomie mult mai mare decât cea din vârful muntelui. Per total, pe traseul București-Brașov pe DN1A, mașina a consumat 42% din baterie. Teoretic puteam să mă întorc lejer la București.
Dar nu pentru un test de autonomie am venit cu ID.Buzz la Brașov, ci pentru ideea acestei mașini. Pentru concept. Pentru ce a fost ea gândită. Aventură, camping, ieșit în natură, transportat bagaje și prieteni, distracție. Mai sunt câțiva zeci de kilometri până în Zărnești, dar deja cunoșteam mașina, înțelegeam mai bine valorile de autonomie, așa că nu am vrut să o încarc cum am ajuns în Brașov. Teoretic, cu o mașină electrică, e mai bine să o încarci mai des și mai puțin, pentru confortul tău. Nu mai conta, pentru că vedeam masivul de piatră de la Plaiul Foii. Aici, pe malul râului erau zeci, dacă nu sute de mașini, rulote, corturi, microbuse, care campau cu această priveliște superbă în față. Ne-am găsit și noi un loc numai bun de poze și de stat și l-am lăsat pe Manițiu Răzvan să-și facă treaba.
În tot acest timp, eu priveam mașina. Îi analizam detaliile. Pentru că ID.Buzz este despre detalii și modalități de configurare. Cum spuneam mai sus, nu mi se pare că elementele sunt ”retro” propriu-zis, pentru că blocurile optice sunt înguste, oarecum încruntare, iar partea inferioară a bării frontale are forme de romb, care în niciun caz nu sunt retro. Dar deschiderea capotei amintește de vechiul T1, la fel și imensa siglă VW pe fundal alb. Cel mai mult îmi place la noul ID.Buzz jocul proporțiilor. Caroseria înaltă și linia geamurilor ceva mai îngustă, plafonul drept, dar și aceste jante superbe, care au capace de plastic și amintesc de vechile jante cu capace, numai că acum au 20 de inch în diametru.
Privit din lateral, ID.Buzz este superb. Roțile împinse spre extremități fac mașina să pară de jucărie, dar ajută și la spațiul interior, pentru că ampatamentul are aproape 3 metri. Portierele spate se deschid prin culisare, iar pe stâlpii spate sunt trei artificii de design, ce amintesc de gurile de aerisire a vechiului T1, care avea motorul în spate. Probabil că posteriorul este cel mai ”contemporan” unghi, dar chiar și de aici, ID.Buzz arată spectaculos. Într-adevăr pare o mașină desenată de cineva în anii 60 pentru secolul 21.
Deocamdată Volkswagen ID.Buzz este disponibil doar în configurație cu 5 locuri, cele din spate fiind de fapt o banchetă rabatabilă 30/70 și acea banchetă arată foarte foarte cool. Mai ales cu această tapițerie turqoise cu alb. Întreg habitaclul este un loc special, foarte plăcut în care efectiv să îți petreci timpul. Chiar și după ce am terminat sesiunea foto am deschis portierele și priveam masivul Piatra Craiului întins pe banchetă, iar aerul răcoros de munte adia în mașină. Pentru că spațiul interior este imens, portbagajul având peste 1200 de litri, posibilitățile de configurare și de campare sunt nelimitate. Sper ca în viitor să aibă și o versiune ”California” cu un cort integrat în plafon. Sincer vă spun, din foarte multe puncte de vedere, ID.Buzz este mult mai potrivit decât un SUV. Cu o lungime de sub 5 metri, nu e mult mai lung decât un SUV, dar este mult mai spațios și mai încăpător. Ca mașină de familie, voi recomanda oricând un ID.Buzz în locul unui SUV. Pentru că e cool. Doar priviți-l.
La întoarcere am putut să experimentez puțin și comportamentul dinamic a lui ID.Buzz. Fiind o mașină înaltă, chiar dacă bateriile sunt în podea, prezintă destul de mult ruliu, dacă vrei să o conduci mai sportiv pe viraje. Au fost și unele momente când mașina părea că balansează pe asfalt, poate din cauza ampatamentului lung, care nu urmărea imperfecțiunile drumului. Totodată frânarea regenerativă e ciudată, pentru că pedala de frână nu are un feedback bun și mă trezeam că apăs pedala, nu se întâmplă nimic, dar apoi era prea agresivă. Aceasta este o problemă comună la mașinile electrice. Totuși, dacă folosești funcția de cruise control adaptiv, mașina gestionează foarte bine situațiile de trafic, așa că m-ma trezit că nu apăs pedalele zeci de kilometri. Direcția este de asemenea destul de vagă, dar măcar virează foarte mult, așa că pentru anumite manevre în oraș, ajută să nu simți lungimea mașinii. Cei 204 cai putere pe care îi dezvoltă motorul electric sunt suficienți pentru un condus relaxat. Nicidecum nu se simte sportivă sau puternică, dar există acel zvâc electric când apeși mai tare pedala de accelerație. Interesant că mașina se simte confortabilă pe suspensii, chiar și cu jantele pe 20 de inch, pentru că știm că mașinile electrice sunt de obicei mai rigide.
Parcusesem deja peste 300 de kilometri, se apropia seara, așa că am zis să caut o stație de încărcat. Abia atunci te lovești de infrastructura electrică în România. Nu știu cum e în alte țări, dar aici, cam lasă de dorit. Și nu e problema mașinilor, pentru că așa cum ați văzut, o zi întreagă mi-am făcut treaba, am mers unde am vrut și m-am întors în siguranță în oraș. Dar atunci când stai 2-3 ore să cauți o stație funcțională sau una cât de cât liberă, unde nu sunt alte 7 mașini la coadă, începe să devină frustrant că ai o electrică. Fiecare stație funcționează cu altă aplicație, trebuie să ai bani în fiecare cont, costul de kW nu este neapărat mic, pentru că un ”plin” la ID.Buzz costă aproximativ 200 de lei și aproape niciodată nu încarcă cu puterea promisă. Toate aceste probleme sunt la infrastructura publică, pentru că o stație privată, acasă, care știi că funcționează fără probleme și la costuri pe jumătate, e mult mai potrivită, dar asta înseamnă să investești într-o casă sau duplex și cu toții știm prețurile în imobiliare acum.
Vreau să închei cu principala concluzie pe care am avut-o în urma zilelor petrecute cu Volkswagen ID.Buzz. Nu se mai desenează mașinii cool. Toți încearcă să facă pe plac tuturor, venind cu diferite caroserii ciudate, care își pierd din personalitate. Așa că e plăcut să vezi o mașină cu mult caracter, o mașină în care te simți bine, îți face plăcere să o conduci, chiar dacă nu are două uși și o evacuare gălăgioasă. Este un contra-curent la tot design-ul anost din ultima vreme. Este ”hippie”.
Fotografii realizate de Manițiu Răzvan Photoworks
Volkswagen ID.Buzz oferit pentru test drive de Volkswagen Comerciale România