Volkswagen ID.4 – Test Drive

Volkswagen ID.4 – Bestseller logic

După scandalul Dieselgate de acum 6 ani, Volkswagen şi-a propus să investească masiv în modele electrice. Mulţi se aşteptau la un rival pentru Tesla sau vreun model de lux electrificat, în schimb, germanii au vrut să-şi schimbe atât de mult imaginea şifonată după acel scandal, încât au ales să-şi “sacrifice” propriul Golf, pentru a veni cu “Golful electricelor”. Aşa a apărut Volkswagen ID.3, un model electric cu alură de hatchback, dar proporţii şi spaţiu de monovolum. Datorită platformei electrice, care de cele mai multe ori este plată, roţile au fost împinse spre extremităţi, iar asta a însemnat o redistribuire a maselor, inclusiv prin faptul că spaţiul pentru fiecare pasager este mai generos. Proiectarea lui Volkswagen ID.3 a durat destul de mult până să fie prezent pe străzi, dar în primul an de la comercializare, acesta a devenit un adevărat succes, fiind vândut în peste 155.000 de exemplare. Este un record absolut pentru un model electric, în ciuda faptului că lumea se îndepărtează tot mai mult de caroseriile hatchback.

Aici intră în scenă ID.4. Exact aşa cum te-ai aştepta, este un model mai mare decât ID.3. Familia Volkswagen ID se va mări şi lasă astfel loc altor modele mai mari sau mai mici. Cu siguranţă vom avea un ID.2, probabil un hatchback electric de dimensiunile unui Volkswagen Polo, dar şi un ID.5, ce poate lua loc unui Passat. Sunt curios dacă gama ID va avea şi denumiri, nu doar cifre. În sensul ID.2 SUV, pentru un crossover precum T-Roc pe baza lui Polo. Până în 2035 când maşinile cu motor termic nu se vor mai putea vinde, vom vedea întreaga gamă Volkswagen ID. De fapt primele două modele, vor fi la a doua, probabil a treia generaţie. Deci să nu ne alarmăm, că încă avem o mulţime de maşini de ales.

Volkswagen ID.4 se pare că va deveni bestseller-ul gamei, poate chiar să devină cel mai vândut model electric din lume, deoarece germanii vor comercializa acest model global, ceea ce înseamnă că îl vom vedea în aceeaşi formă şi în Europa şi în Statele Unite, şi în China, dar şi în România noastră. Ca plan de marketing, Volkswagen România a făcut o colaborare cu compania de ride sharing Bolt pentru a promova noul ID.4. Aceeaşi campanie am văzut-o şi anul trecut, cu ID.3, iar succesul a fost garantat. Astfel am ajuns şi eu să conduc un ID.4, iar acesta să fie un test de prim contact, nişte păreri generale, nu foarte amănunţit, asta până la un test drive mai în detaliu. Primul lucru ce pot să-l comentez despre ID.4 este design-ul. Asta se vede, asta atrage clienţi, deci merită discutat.

Personal, mi se pare mai bine proporţionat decât ID.3. Nu pare aşa înalt, chiar dacă e un SUV. Din anumite unghiuri pare chiar un break. Partea frontală poate fi confundată uşor cu cea a fratelui mai mic, dar asta e linia de design aleasă de Volkswagen. Oarecum trebuie să păstreze identitatea de marcă, dar în acelaşi timp să fie plăcută pentru toate pieţele. Asta e dificil pentru un model global şi de aceea, de multe ori, aceeaşi maşină vândută atât în Statele Unite, dar şi în Europa, să arate diferit. Volkswagen ID.4 are un design relativ cuminte, bine gândit, fără prea multe artificii sau muchii ne la locul lor. Blocurile optice sunt destul de agresive, mai ales în varianta cu iluminare LED şi semnătură luminoasă de jur împrejurul lor. Pentru că este un model electric, nu avem o grilă mare, pentru radiator, aşa că în partea de sus, noul logo 2D al companiei este flancat de o bandă luminoasă care uneşte blocurile optice. Îmi place partea inferioară a bării, designerii au reuşit să-l facă să pară robust, dar şi sportiv în acelaşi timp, datorită plasei de tip fagure. Tot pentru a accentua senzaţia de SUV, partea inferioară a caroseriei este din acelaşi plastic negru, dur, rezistent la zgârieturi, tocmai pentru cine vrea să iasă şi puţin în afara asfaltului. N-aş spune că ID.4 poate să facă offroad adevărat, deoarece garda la sol nu este foarte înaltă, iar în această variantă, nu vine cu un sistem de tracţiune integrală, dar despre trenul de rulare, vorbim mai jos.

Profilul mi se pare că arată cel mai bine, proporţiile în dreptul portbagajului sunt foarte frumoase, iar ID.4 poate ieşi în evidenţă, în funcţie de culoarea exterioară sau de diametrul jantelor. La posterior lucrurile sunt asemănătoare cu ce se întâmplă în faţă. Şi aici avem blocuri optice unite, şi mult plastic negru în partea inferioară. De fapt, jumătate de maşină este acoperită de acel plastic, poate pentru reduceri de costuri, dar nu arată atât de rău pe cât te-ai aştepta.

Clienţii au dezvoltat o afinitate incredibilă pentru SUV-uri şi crossovere. Orice este puţin mai înalt sau are un aspect mai robust, este automat preferat în defavoarea unui hatchback, break sau chiar sedan. Pentru un SUV, ID.4 nu se conformează neapărat standardelor, dar vom vedea cât de repede va depăşi ID.3 în vânzări.

Chiar dacă habitaclul este mai generos, nu doar că e un model electric, design-ul planşei de bord este preluat de la ID.3 şi este minimalist. În funcţie de versiunile de echipare, materialele sunt mai bune, atât pe scaune, cât şi pe bord şi pe feţele portierelor. În rest, totul este controlat de pe ecranul touch screen al sistemului de infotainment, poziţionat deasupra bordului. Ecranul din spatele volanului este relativ mic, putea să aibă o diagonală mai mare, dar îţi sunt afişate toate informaţiile de care ai nevoie când conduci.

Apropo de condus, acesta nu se simte ca un SUV adevărat, atunci când eşti la volan. Nici măcar poziţia nu este atât de înaltă, cum te-ai aştepta. Scaunul culisează destul de mult în jos, în ciuda faptului că bateriile sunt amplasate în podea. Volkswagen ID.4 se simte solid, bine închegat, dar şi confortabil. Pentru o maşină de familie, este o alegere extrem de inspirată. Spaţiu arhisuficient atât pentru bagaje, cât şi pentru pasageri, e uşor chiar şi pentru scaune de copii, iar naveta acasă-şcoală-job, este cu atât mai plăcută. La lansare, ID.4 va avea trei versiuni de putere şi două seturi de baterii de capacităţi diferite. Există versiune de 140 şi 170 de cai putere şi baterii de 52 kWh. Versiunea din acest test avea un set de baterii de 77 kWh, care împreună cu motorul electric, produc 204 cai putere. Este o valoare decentă, dar nu vă aşteptaţi la senzaţii de hothatch. Acest SUV are o greutate de peste 2 tone. Astfel, acceleraţia până la 100 km/h se realizează în 8.5 secunde. Nu este cel mai rapid, dar maşinile electrice au avantajul cuplului instant, care ajută atât la senzaţia de viteză, cât şi la manevrele rapide sau depăşiri. Mie personal mi-a plăcut direcţia, deoarece se simte foarte sportivă, reacţionează rapid la orice rotire a volanului, iar când accelerezi, maşina efectiv ţâşneşte. Poate că direcţia e atât de bună şi pentru că nu face altceva, decât să vireze. Acest ID.4 vine exclusiv cu punte motoare spate. Vom avea şi un ID.4 cu tracţiune integrală, denumit GTX şi cu putere de 300 de cai. Totuşi, aderenţa este foarte bună, fapt pentru care majoritatea celor care conduc un ID.4 nu-şi vor da seama că sunt într-un SUV cu tracţiune spate. Ultimul aspect de discutat la o maşină electrică, este autonomia. Răspunsul meu? Cu cât mai mare bateria, cu atât mai mare autonomia. La fel ca la un automobil cu motor termic, dar unde contează volumul rezervorului. Cu toate acestea, Volkswagen ID.4 nu consumă atât de mult ca alte modele electrice, având nevoie de aproximativ 17 kWh/100 km. Asta înseamnă că autonomia maximă este de aproximativ 400 km. Se poate realiza şi mai mult şi mai puţin, în funcţie de stilul de condus.

Succesul acestui model era garantat încă dinainte să apară. La fel cum ştim cum vor fi primite alte modele electrice pe diferite caroserii, aşa putem vedea unde ajunge ID.4. Pe această platformă electrică, vor fi construite diferite alte maşini, toate din grupul VAG, iar asta înseamnă atât concurenţi în plus, dar şi venituri mai mari pentru germani. Un principal concurent ar fi chiar Skoda Enyaq, despre care am scris aici, dar vor apărea “concurenţi” şi de la Seat, Cupra sau Audi. Viitorul este acum, este aici, fie că ne place sau nu. Dar până să-l acceptăm complet mai sunt câţiva ani buni, care nu ştim ce vor schimba.

Fotografii realizate de Maniţiu Răzvan Photoworks