Tuning: AC Schnitzer ACS1 5.0d

150d-by-ac-schnitzer-7 De obicei nu prea scriu despre maşini modificate. Sunt o grămadă de alte site-uri care fac asta, în plus, eu văd modificările o chestiune pur subiectivă, personală, pe care o fac proprietarii după propriile dorinţe. Există, totuşi, nenumărate companii care oferă pachete speciale şi vin constant cu idei şi tehnologii noi. Au mers atât de departe, încât acum fac parte din companiile în care erau specializaţi. Aici putem aminti AMG şi Brabus pentru Mercedes Benz şi Alpina pentru BMW. Pentru compania din Munchen, mai există un tuner, mai puţin cunoscut publicului larg, dar cu o istorie la fel de importantă. AC Schnitzer sunt printre cei mai conservatori tuneri, iar pentru Salonul de tuning de la Essen de anul acesta, au prezentat noua creaţie ACS1 5.0d.

150d-by-ac-schnitzer-8 150d-by-ac-schnitzer-2 De ce am ales să scriu despre această maşină modificată? Pentru că am condus atât noul BMW Seria 1, cât am şi fost în controlul unui motor diesel tri-turbo de 3 litri ce produce 381 de cai putere. Acest motor se afla pe hardughia BMW X6 M50d. Până aici cred că ştiţi despre ce e vorba. Tunerul AC Schnitzer a montat acel motor pe caroseria minusculă a Seriei 1. Dar nu l-au lăsat aşa, venit din fabrică. Au mai modificat unele setări pentru ca acum ACS1 5.0d să aibă 394 de cai putere şi 800 Nm. Până acum ceva timp, acestea erau cifre de supercar, pe benzină! Acum le avem într-un hatchback diesel!! Vedeţi şi voi nebunia?

150d-by-ac-schnitzer-14 Un hothatch este propulsat de un motor pe benzină, jucăuş, gălăgios, nu de un diesel. Dar cum spuneam, acest Seria 1 de la AC Schnitzer nu este o maşină oarecare. Având atâta putere accelerează până la 100 de km/h în doar 4.5 secunde, iar dacă asta nu pare foarte rapid, în ciuda puterii imense, trebuie să vă spun că acceleraţia de la 80-180 km/h se realizează în 7.9 secunde. Asta înseamnă un motor mare, cu mult cuplu. Nu neapărat plecările de pe loc, ci reprizele. Pe autostradă, de la viteze de croazieră, nimic nu stă în faţa noului ACS1 5.0d, atunci când accelerează. Când am condus un X6 ce avea acest motor, am zis că e un monstru, că e prea mult. E prea multă putere pentru o maşină. Şi atunci vorbeam de o maşină de peste 2 tone. Nici nu vreau să ştiu cum e un Seria 1 cu 400 de cai şi 800 Nm.

150d-by-ac-schnitzer-5 În plus, AC Schnitzer nu a modificat excesiv aspectul Seriei 1 dotată cu pachetul M. Pentru ceilalţi “competitori” acest Seria 1 poate avea maxim 218 cai putere. Modificările stilistice sunt extrem de subtile, în partea frontală găsim două prelungiri pentru bara M, din profil vedem jantele cu diametru apreciabil, de 19 sau 20 de inch, iar în spate, în afară de eleronul de deasupra portbagajului, nu prea poţi să deosebeşti un ACS1 5.0d de un Seria 1 ceva mai şmecher. În lumea automobilistică un “sleeper” se referă la o maşină ce arată cât se poate de normal la exterior, dar care este modificat doar pentru performanţe superioare. Cred că poza unui ACS1 5.0d ar trebui să fie sub defeniţia “sleeper-ului perfect”.

Aici aveti testul cu un BMW 120d cu 190 de cai putere — Litoral alb-albastru

Aici aveti testul cu un BMW X6 M50d cu 381 de cai putere — Rebel fără cauză

150d-by-ac-schnitzer-18 150d-by-ac-schnitzer-16 150d-by-ac-schnitzer-15 150d-by-ac-schnitzer-10 150d-by-ac-schnitzer-9 150d-by-ac-schnitzer-1 150d-by-ac-schnitzer-3