Toyota RAV4 – Explorator Eco

Toyota RAV4 a apărut pe piață acum un sfert de secol. Sună foarte mult, dar este adevărat. Născut odată cu Jeep-ul meu, în 1994, japonezii au inventat acest segment ultra cerut al SUV-urilor compacte. Dar acum 25 de ani lucrurile stăteau puțin diferit. În ziua de astăzi, fiecare producător are un SUV în ofertă. Fie el de lux, de buget, de oraș, pentru orice, dar termenul a ajuns să fie atât de vag, încât un ”SUV” poate fi considerat orice. În Japonia anilor 90, când nu existau ”SUV-uri”, dar oamenii voiau un automobil ceva mai înalt, dar nu foarte mare, pe care să-l folosească ocazional în afara asfaltului, a fost inventat ”Recreational Activity Vehicle” sau RAV4, deoarece avea tracțiune pe toate cele 4 roți. Cred că la două decenii distanță față de acel moment, ”SUV-urile” de astăzi ar trebui să se numească simplu ”RAV-uri”, deoarece oamenii care le cumpără le folosesc ocazional pentru activități recreaționale.

toyota rav4 Iar atunci, când toate fac exact același lucru, de ce nu ai cumpăra mașina care a inventat segmentul? Cea care are cea mai vastă experiență atunci când vine vorba de mașini înălțate, de dimensiuni compacte. Vedeți voi, lumea s-a schimbat, nu mai folosește SUV-ul doar pentru activități recreaționale, ci îl vor pentru spațiul mai mare, poziția la volan mai înaltă, dar și aspectul mai robust. Tocmai de aceea, noul Toyota RAV4 înseamnă acum ”Robust Accurate Vehicle”. Iar asta se vede încă de la primul contact cu mașina.

toyota rav4 Noul Toyota RAV4 este desenat mult mai robust. Are muchii drepte, linii mult mai masculine, aproape de offroaderele clasice, dar și readuce design-ul pătrațos al pasajelor roților. Mie personal îmi plac mașinile mai pătrățoase, mai ales când vine vorba de SUV-uri, așa că noul RAV4 este pe placul meu. Chiar dacă este un model european, acesta preia design-ul frontal de la pick-up-ul Tundra, cu blocuri optice tăiate agresiv, pe de o parte și alta a grilei masive. Aceasta iese puțin în afară, iar din profil este complet verticală. Pentru că acum este ”robust” partea inferioară a bării frontale a primit un ornament argintiu, asemeni unui scut de protecție. Mi-aș fi dorit ca mașina de test să fie într-o culoare deschisă, pentru a se vedea și mai bine noile linii și muchii ale caroseriei, mai ales din profil.

toyota rav4 Acolo, pasajele roților sunt bine definite de aripi pătrățoase, iar montantul C, parcă ”plutește”, dacă se optează pentru o culoare diferită a plafonului. Posteriorul noului RAV4 este cât se poate de simplu, cu toate ca din unele unghiuri amintește de un model Lexus. Ceea ce nu este rău deloc.

toyota rav4 Sentimentul de robustețe este foarte evident atunci când deschizi portiera și vezi noul design interior și detaliile. Mânerele ușilor sunt dintr-un material cauciucat, pentru o aderență mai bună, același material regăsindu-se și în jurul butoanelor pentru climatizare. Îți oferă o senzație de automobil pregătit pentru orice aventură. Toate comenzile sunt mari, iar ”tableta” sistemului de infotainment, chiar dacă are și funcții touch screen, are câteva butoane fizice, pentru a-ți fi mai ușor să accesezi unele comenzi. Layout-ul este simplist, cu materiale rezistente, chiar dacă regăsești plastic mai peste tot. Totuși, instrumentarul de bord oferă afișaj digital în mijloc. Pentru că vorbim de un model hybrid, noul RAV4 nu are un turometru clasic, ci mai degrabă îți arată cum funcționează sistemul hybrid. Modul relanti este CHG, adică încarcă bateria, apoi acul turometrului urcă spre ECO, când motorul termic funcționează concomitent cu cel electric, iar ”zona roșie” este PWR, adică motorul pe benzină preia întreaga forță de tragere. Dar despre acestea vorbim puțin mai jos.

toyota rav4 interior toyota rav4 Ce m-a impresionat cel mai mult la interiorul noului RAV4 este spațiul oferit pasagerilor. Chiar dacă face parte din clasa compactă, noul Toyota RAV4 a crescut în dimensiuni, mai ales ampatamentul, iar asta însemnă că pasagerii din spate efectiv se pot lăfăi. Există loc la cap, umeri, iar spațiul pentru genunchi este comparabil cu o limuzină. În mod normal nu aș scrie astfel de lucruri despre o mașină, mi se par destul de plictisitoare, dar noul RAV4 este cel mai vândut SUV din lume, așa că sunt mulți clienți interesați de aceste aspecte.

Pe acest blog v-am obișnuit să vă relatez cum se simte o mașină. Cum este să stai în spatele volanului, nu pe bancheta din spate. Iar asta se întâmplă, indiferent de clasa mașinii, dar pentru a nu fi un articol plictisitor, vă spun că pentru a testa noul RAV4 am făcut un traseu prin dealurile din Banat, pentru a găsi obiective turistice.

toyota rav4 Duminică în Timișoara. Poate cea mai calduroasă zi din 2019. La nici 40 de km de Timișoara se află satul Charlottenburg. Este singurul sat din Banat construit circular, iar în prezent a fost declarat monument istoric. Drumul până acolo este cât se poate de bun, cu porțiuni de asfalt proaspăt, dar și urcări, coborâri și viraje largi printre dealuri. Era locul perfect pentru un traseu de weekend cu noul Toyota RAV4. Charlottenburg se alfă în direcția spre Lipova, dar poți ajunge acolo pe mai multe trasee. Am ales unul care avea câteva porțiuni de asfalt mai peticit, pentru că suntem într-un SUV, deci e benefică garda la sol mai mare. Gropile nu sunt atât de adânci pentru a fi nevoie de cei 21 de cm a gărzii la sol, dar asta înseamnă o cursă mai lungă a amortizoarelor, ce rezultă într-un confort sporit la rulare. Toyota RAV4 absoarbe fără nicio problemă orice denivelare, iar pasagerii nu simt nimic în interior. Chiar și la viteze mari, suspensia este suplă, moale, asemeni unei bărci care se lovește de valuri. Numai că asta e problema SUV-urilor. Dacă vrei să conduci câtuși de sportiv, acea suspensie moale te taxează la fiecare viraj. Mașina se înclină destul de mult, ruliul este prezent, iar poziția la volan mult prea înaltă, cu volanul mult prea jos, îți anulează orice încercare de a merge sportiv. Sub capotă ai un motor pe benzină de 2.5 litri, dar și unul electric, care împreună generează o putere de 218 cai putere, pentru versiunea cu tracțiune față. Este mai mult decât suficient, deci nu ai nevoie de una integrală. Nu vei face offroad greu. RAV4 este gândit pentru astfel de drumeții, așa că am pus mașina în modul ECO și am mers să explorăm.

toyota rav4 Am ajuns la Charlottenburg, un sat mititel, dar frumos, unde toate casele au aceeași dimensiune, dar drumul principal trece exact prin mijlocul cercului format de case, așa că nu prea îți dai seama că e circular. Am făcut totuși un popas pentru reîncărcarea noastră, dar și a mașinii și am plecat spre următoarea destinație. Mlaștinile Satchinez.

Rezervația naturală ornitologică este considerată Delta Banatului, unde trăiesc peste 40% din speciile de păsări din România. Localitatea Satchinez era la 70 de km de unde ne aflam noi, dar știam că putem să ajungem acolo până la apus. Toyota este unul dintre pionierii sistemelor hybrid, iar noua generație RAV4 renunță complet la motorizări diesel, în favoarea unui astfel de sistem. Fiind într-o mașină ECO, mă gândeam că nu o să poluăm rezervația naturală, așa că am pornit să vedem păsările.

toyota rav4 Pe drum am mai încercat să forțez câteva viraje, dar suspensia nu mă ajuta deloc. Direcția parcă mai așeza mașina pe drum, dar se simțea că mașina nu vrea. Cu un RAV4 mergi relaxat și economic. Ești tot timpul atent la ce face bateria, motorul electric, dacă stai în zona verde a indicatorului. La un moment dat, aproape că nu mai eram atent la drum, deoarece voiam să fac un scor Eco cât mai bun. O mașină cu un motor pe benzină de 2.5 litri nu ar părea cel mai bun companion pentru deplasări lungi, dar împreună cu un motor electric, poți să scoți consum comparativ cu orice diesel. Cum spuneam, am lăsat sistemul să-și facă treaba, iar eu să fiu atent la drum, iar în liniște deplină, doar cu câteva turații zgomotoase, date de cutia automată de tip CVT, am ajuns la Mlaștinile Satchinez cu un consum de 5.8l/100km. Condusul extraurban este crimă pentru un hybrid, dar eu zic că raportat la un vehicul relativ greu, cu motor mare, consumul este cât se poate de decent. Din păcate nu am putut să ne apropiem foarte mult de bălțile care formează rezervația naturală, dar ne-am bucurat de un apus superb ce înconjura câmpia Banatului.

toyota rav4 Abia întorși în oraș, am văzut adevărata menire a unui RAV4. Să transporte în confort deplin, dar și la consum foarte mic, oamenii prin oraș. În mediu urban nu ai nevoie să iei viraje rapid sau să fortezi mașina. Aici înțelegi de ce nu mai există motor diesel pe RAV4. Nu mai este nevoie. Ai cuplu suficient de la motorul electric, iar noul RAV4 mi s-a părut primul hybrid care chiar trage, nu doar se turează aiurea. Dacă apeși pedala de accelerație, simți smucitura specifică unui diesel, de exemplu. Dar când nu trebuie, motorul nici nu pornește. Mergi doar pe electric. Dacă e să revenim la ceea ce am spus la începutul articolului: dacă tot vrei un SUV, de ce să nu îți cumperi mașina care a inventat segmentul? Probabil pentru un pasionat de condus, această caroserie este ”doar un alt SUV”, dar segmentul este atât de cerut, iar dacă mașina se comportă așa cum se comportă, atunci înseamnă că aceștia sunt noii șoferi. Pentru care contează mai mult spațiul, dar mai ales un consum de carburant redus, fără poluare. Pentru păsările din Mlaștinile Satchinez.

Mulțumiri speciale Toyota Timișoara pentru testul cu RAV4 hybrid