Top Gear a revenit

Mai bine de un an a trecut decât am văzut ultima dată un episod nou Top Gear. A fost un an extrem de interesant, cu o mulţime de schimbări de situaţie, bucurii, dar şi dezamăgiri. După ce în martie anul trecut BBC a anunţat că îl concediază pe Jeremy Clarkson în urma altercaţiei cu un producător, noi, fanii, ne-am gândit ce o să facem? La ce ne vom uita? Până la urmă, aşa cum ştim cu toţii, din defunctul Top Gear vom avea două emisiuni auto, oarecum spre bucuria noastră. Prima dintre ele, Top Gear UK, a anunţat că îşi va schimba conceptul, păstrând esenţialul, dar mai ales eram curioşi de noii prezentatori. Între timp, foştii prezentatori ai Top Gear au început un nou proiect, denumit Grand Tour, dar despre care o să scriem undeva în toamnă, când va apărea primul episod. Se pare că BBC a fost mai rapid şi a lansat primul episod al noii serii Top Gear. Pentru cei ce încă nu au văzut episodul de aseară, vă avertizez că mai joi veţi găsi spoilere.

top-gear-2016-big După ce a fost anunţat cu mult fast că noul Top Gear va avea şase prezentatori, cu toate că nimeni nu putea lua locul foştilor prezentatori, am aşteptat cumva data de 29 mai pentru a vedea ce are de oferit noul format. Din multitudinea de teasere pe care le-au lansat înainte, părea că noul Top Gear se află pe drumul cel bun. Cu toate că majoritatea fanilor nu agrează deloc un Top Gear fără Clarkson, Hammond şi May, am zis că eu o să le dau o şansă.

Aseară, la o oră după ce s-a încheiat primul episod la BBC, eu am reuşit să-l vizionez prin căi… hai să le zicem, cunoscute de români. Aşa că nu apucasem să citesc mare lucru despre primul episod, voiam să-mi formez o părere sinceră şi personală, nu una influenţată. Să vă spun direct: mă aşteptam la altceva. Sau la mai mult. Nu ştiu, primul episod a fost cumva forţat. Multe elemente au fost lăsate prea vagi, pe altele s-a insistat prea mult.

Primul episod al noului Top Gear începe relativ sec, cu Chris Evans salutând noul public, fără muzică pe fundal. A fost pentru prima dată din 2002 încoace când în promo-ul Top Gear nu se mai aude vocea lui Clarkson, în schimb, acel “TONIGHT” a lui Evans a fost foarte ciudat. E interesant că după ce a insistat atât de mult că noul Top Gear va avea mai mulţi prezentatori, mai ales că o parte dintre aceştia sunt relativ noi sau necunoscuţi de marele public amator de maşini, prezentarea lui Matt LeBlanc, unul dintre prezentatorii importanţi, nu a fost atât de spectaculoasă, aş putea spune chiar ciudată. Evans a trecut repede la alt subiect. Ca să fiu foarte critic, mi-ar fi plăcut să mi se prezinte mult mai în detaliu ce e nou în acest format, să văd toţi prezentatorii, nu să trec direct la subiect.

34C2816800000578-0-image-a-103_1464557647025

Prima parte a emisiunii ne trimite în Statele Unite ale Americii, în baza TopGun, unde Chris Evans conduce un Dodge Viper ACR, pe care îl prezintă într-un mod.. copilăresc. De nicăieri, apare Sabine Schmitz într-un Corvette Z06, despre care ni se spune că o ştim din alte episoade Top Gear. Serios? Aşa prezinţi un membru al echipei. În fine.. Producţia şi efectele speciale sunt aproape perfecte în noul Top Gear, dar asta se datorează în principal echipei de producţie, care a rămas aproape neschimbată de anul trecut. Urmează apoi prima apariţie mai importantă a lui LeBlanc. Acesta se întâlneşte cu Evans pentru o cursă între două Reliant, dar şi pentru USA vs UK. Din punctul meu de vedere, chimia dintre cei doi prezentatori nu este aşa de bună, dar odată cu timpul acest lucru s-ar putea să se schimbe. La fel cum a fost atunci când şi-a făcut apariţia şi James May acum mulţi ani.

vlcsnap-2016-05-29-20h05m35s245-e1464550344634 XwRZUkVZK0VRREdQVkpVQlJPXkBaDwIU

După 20 de minute de emisiune a venit momentul pentru unul dintre segmentele emisiunii, “Vedeta dintr-o maşină accesibilă”. Pentru noul format am avut două vedete. Acum, încă nu ştim sigur dacă vor fi două vedete în fiecare emisiune sau doar în aceasta, pentru că Evans nu ne-a lămurit. În schimb, din punctul meu de vedere, acest segment a fost unul foarte stânjenitor. Cam pentru toată lumea. Vedetele au fost Gordon Ramsey şi Jesse Eisenberg. Două personaje mai mult decât diferite. Acestea au trebuit să-şi arate primele maşini, dar şi cele mai spectaculoase maşini pe care le-au avut. Cu toţii ştim că Gordon Ramsey este un mare fan Ferrari, fiind printre primii care au achiziţionat noul LaFerrari, iar Eisenberg este un tip căre preferă bicicletele. Un pic de prost gust a fost momentul în care Ramsey îşi prezintă cheile de la viitorul LaFerrari Spyder, în condiţiile în care cea mai mişto maşină pe care a avut-o Jesse Eisenberg a fost un Honda Accord din anii 90. Noul format presupune un nou circuit pentru vedete, ce cuprinde şi o secţiune offroad. Faptul că Ramsey este un automobilist adevărat şi a condus foarte bine pe întreg circuitul, nu mi se pare că e ok să râdă de Eisenberg pentru greşelile pe care le-a făcut, din simplul motiv că Eisenberg nici nu cred că voia să se afle acolo. Cu toate acestea, au fost câteva momente şi replici funny.

Top Gear

După o parte destul de ciudată, a apărut şi momentul meu preferat. Matt LeBlanc, singur, fără urletele lui Chris Evans, testând un Ariel Nomad. Cu toate că întreg scenariul era copiat dintr-un episod Top Gear mai vechi, interpretarea lui LeBlanc a fost chiar interesantă, cu mult potenţial. Primul episod din noul Top Gear se termină cu duelul dintre America şi Anglia, între un Jeep Wyllis şi un Land Rover.

CjpH2jRXIAEihvI

Cum spuneam, primul episod din noul Top Gear speram să fie altfel. Nu mult diferit faţă de ceea ce am văzut dar pentru un prim episod, unul pilot, să-i zicem, puteau să ne ofere mai multe informaţii. Din păcate, aşa cum spun cei mai mulţi, Chris Evans este destul de enervant, Matt LeBlanc are mult potenţial, ceilalţi prezentatori sperăm să-i vedem în viitor, iar cinematografia şi producţia sunt foarte bune. E interesant că în timpul în care mă uitam la acest prim episod şi apoi când am scris textul, aveam o mulţime de nemulţumiri, dar acum, la final, revin: eu zic să le dăm o şansă. Măcar câteva episoade. Oricum ne vom uita la noul Top Gear. Cel puţin până în toamnă.

96354523231079155732_thumb