Tineret – Volvo XC40 vs Audi Q3

Am 30 de ani. Nu mai sunt acel ”tânăr”, dar sunt suficient de tânăr pentru ca producătorii auto să construiască mașini pentru generația mea. Când ai schimbat al treilea prefix, lumea vrea să ai deja un job bine plătit, probabil într-o multinațională, un copil, eventual altul pe drum și chiar dacă stai în chirie, trebuie să conduci un SUV compact. Nu unul mare, acela e pentru cei trecuți de 45 de ani, care au casă cu garaj. Trebuie să fie un SUV care putea foarte bine să fie un hatchback, unde garda la sol mai mare îți inspiră siguranță, dar care te ajută pentru cele trei weekend-uri pe an când mergi la munte și stai în coloană pe vreun DN. Poate sunt mai cârcotaș, dar deocamdată nu văd rostul unui SUV compact. Totuși, încă nu am adunat nicio altă cifră după magicul 30, așa că poate mai aștept.

Asta nu înseamnă că nu pot să le conduc, chiar să îmi fac o părere obiectivă despre SUV-uri de mici dimensiuni. Iar pentru a fi cât de cât pe placul meu, am ales două reprezentate cât se poate de potrivite. Nou venitul Audi Q3, cu un design mult mai bărbătesc și mai modern față de generația precedentă și Volvo XC40, probabil singurul SUV din clasă care chiar îmi inspiră SUV, nu doar hatchback înălțat. Totodată Audi Q3 reprezintă cea mai nouă intrare în acest segment, unde Volvo XC40 deține titlul de ”Mașina anului în Europa”. Cel puțin pentru 2019 nimeni nu îi poate lua această coroană, dar noul Q3 vine cu o mulțime de ași în mânecă. Dar să începem cu Volvo.

Cel mai mic SUV al suedezilor, așa cum spuneam, vine cu un design angular, cu suprafețe virate relativ reduse, capotă dreaptă și spate scurt, amintind din multe privințe de un offroader veritabil. Este oarecum o reinterpretare pentru 2019 a design-ului pătrățos a vechilor modele Volvo. Chiar dacă la prima vedere, blocurile optice sunt asemănătoare cu frații mai mari XC60 și XC90, micul suedez reușește să se distingă atât în gama Volvo, dar mai ales în clasă. Îmi place foarte mult că suprafața inferioară a caroseriei este din plastic negru, ceea ce accentuează aspectul de dur. Din multe privințe, XC40 poate fi văzut ca un automobil mult mai mare decât este de fapt. În plus, versiunea testată de mine era echipată cu jante de 20 de inch, care arată extraordinar, dar mai încolo vom afla că nu sunt chiar cele mai potrivite. Volvo XC40 reprezintă acel design scandinav pur, cu linii bine definite, de calitate, modern, dar clasic în același timp. Pe de altă parte, noul Audi Q3 vine cu o abordare ușor diferită.

Față de generația precedentă are un aspect mult mai matur. Parcă totuși nu este atât de sobru precum Volvo, mai ales când privești noua grilă octogonală. Da, Q3 se înscrie în noile tendințe de grilă, la fel ca fratele mai mare Q8. Cu toate acestea, design-ul general, ne duce cu gândul la SUV-ul electric Audi e-tron, mai ales datorită blocurilor optice. În test am avut echiparea de mijloc, dar care oferea un spectacol vizual prin accentele argintii din bara față, care contrastau cu vopseaua gri a caroseriei. Mi se pare că noul Audi Q3 s-a schimbat cel mai mult din profil. Nu mai are acea linie a plafonului plonjată, de coupe, ci este mai degrabă un SUV în toată regula. La fel ca XC40, și SUV-ul german preia elemente de la frații mai mari, iar din multe unghiuri se inspiră de la aceștia. Păcat că modelul de test nu a avut jantele opționale pe 20 de inch, pentru o comparație mai bună.

Judecând după aspectul exterior, de această dată Volvo a reușit să deseneze o mașină mai atragătoare. Conducându-le, era o plăcere să vezi LED-urile lui XC40 în oglinda retrovizoare. Dacă tineretul din ziua de astăzi își alege o mașină după aspectul exterior, atunci XC40 este alegea mai bună.

Dar se spune că petreci 95% din timpul tău cu mașina, în interior. Așa că un criteriu mai important este aspectul și funcționalitatea habitaclului. Dacă la exterior, ambele modele doar se inspiră de la frații mai mari, la interior, aceștia preaiu în totalitate design-ul planșei de bord, bineînțeles, adaptată pentru preț și dimensiuni.

Să începem cu interiorul lui Volvo XC40. Poate că sună a clișeu, dar când te urci la volan te simți ca într-un magazin Ikea. Totul organizat, minimalist, în culori calde și cu materiale oarecum neobișnuite pentru această clasă. În primul rând scaunele nu sunt îmbrăcate în piele, ci într-o stofă foarte mișto, care pe lângă că se simțe foarte plăcut, pare rezistentă și îmbietoare. Fețele portierelor sunt acoperite cu un material ce seamănă cu lâna, care mie personal mi-a plăcut, dar nu aș putea spune că este pe gustul tuturor. În rest, materialele, dar mai ales texturile sunt foarte premium, demne de un automobil mult mai scump. Metalul de pe consola din partea pasagerului prezintă striații, gurile de ventilație poziționate pe verticală oferă interiorului un aspect aparte, iar levierul schimbătorului de viteze este complet neobișnuit. În interiorul lui Volvo XC40 este o atmosferă scandinavă, așa cum te aștepți. Totul este organizat în ecranul sistemul de infotainment, care spre deosebire de Audi, este poziționat pe verticală. Acesta necesită un timp de acomodare, mai ales că nu sunt obișnuit cu un astfel de layout, dar grafica este bună. Minimalismul este dus la extrem, când te gândești că pe întreaga consolă centrală sunt doar șase butoane. Tehnologia de la bord este preluată direct de la modele mai mari, deci nu se simt diferențele de preț. Sunt convins că majoritatea SUV-urilor Volvo se vor vinde cu interioare în culori deschise. Este alegerea înțeleaptă pentru experiența scandinavă așa cum a vrut-o Volvo.

Pe de altă parte, Audi Q3 mizează pe sobrietatea tipic germană, în culori închise, terne, dar cu o calitate a execuției impecabilă. Noua planșă de bord a noului Q3, oricând poate fi confundată cu cea a unui model mult mai scump. Design-ul consolei centrale este identic cu cel de pe mai marele Q8, dar odată ce îți muți privirea în jos, vei vedea diferențele aduse de o clasă inferioară. Climatizarea nu este touchscreen, iar levierul schimbătorului de viteze aduce mai mult a Seat sau VW decât Audi. Totuși, instrumentarul de bord este configurabil, mult mai bine decât la Volvo, iar volanul se simte mai premium. Ceea ce nu pot spune despre ecranul sistemul media din mijlocul consolei centrale. Dacă la Volvo, XC40 împarte exact același sistem cu frații mai mari, asta am crezut și despre Q3. Dar display-ul, chiar dacă este touchscreen, nu are acel feedback la apăsarea comenzilor, precum la A8 sau Q8. Încă o dată, am avut feeling-ul că sunt în oricare alt model al grupului VAG, nu neapărat un Audi. Totuși, bordul orietant spre șofer și calitatea îmbinărilor mult mai bună la Audi, m-a făcut să trec cu vederea detaliile de costuri reduse.

Ambele mașini au o poziție la volan foarte apropiată, cu toate că în Audi poți să-ți cobori scaunul șoferul ceva mai jos. Chiar dacă este numai un 1-2 cm, senzația de sportivitate este mai accentuată. Dar asta era de așteptat. Volvo nu și-a asumat niciodată rolul de model sportiv, mai ales când discutăm despre SUV-uri. O astfel de caroserie trebuie cumpărată pentru spațiul interior, pentru confort, consum redus și costuri de întreținere. Numai că despre aceste lucruri puteți citi oriunde altundeva. Aici mă interesează în care mașină aș parcurge mulți kilometri.

Și instant apar diferențele între cele două modele. După întreg scandalul Dieselgate și nevoia tot mai mare pentru stoparea poluării, modelul de test a celor de la Audi era echipat cu un motor pe benzină. Având noua nomenclatură 40 TFSI, acest motor produce 190 de cai putere și 320 Nm, deci se încadrează în media clasei. Cilindreea de 2 litri înseamnă că Q3 vine standard cu tracțiune integrală quattro. Se pare că denumirea 40 TFSI are succes pe partea de marketing, când am primit două întrebări de genul: ”Cât e impozitul la asta?” sau ”Ești tot prin benzinării cu motorul ăsta”. Realitatea ne arată că Audi Q3 40 TFSI accelerează până la 100 km/h în 7.4 secunde și se oprește din accelerat la 220 km/h. Încă o dată, valori care nu impresionează, dar nici nu sunt slabe.

Competitorul din acest test, se bazează tot pe un motor de 2 litri, tot 190 de cai putere, iar pentru că încă există cerere foarte mare, mai ales pe piața noastră, XC40 D4, este alimentat cu motorină. Asta înseamnă un cuplu mai mare, de 400 Nm. Cu toate acestea, timpul de accelerare până la 100 km/h este mai slab, de 7.9 secunde. Într-un astfel de comparativ, motorul diesel se simte mai puternic doar în zona de mijloc a turometrului, dar Audi Q3 poate să urce mai mult în ture, deci să câștige câteva zecimi de secundă. Suedezii au anunțat că această generație de motoare diesel este ultima pe care o vor dezvolta, trecând ulterior exclusiv la motoare pe benzină și electrice sau plug-in.

 

Dar accelerația este doar jumătate de poveste. Fiecare mașină vine cu propriile setări. Sunt convins că un Volvo cu jante mai mici s-ar descurca mai bine sau un Q3 cu niște suspensii mai moi s-ar apropia de confortul modelului suedez, dar în felul acesta, vedem ceea ce vrea să ne transmită producătorul despre SUV-ul lor. Volvo XC40 vine cu o platformă complet nouă, special gândită pentru acest model, ceea ce înseamnă că spațiul interior este mult mai bun, rigiditatea caroseriei este crescută, confortul exemplar, chiar și pe jantele imense. Dacă vrei să conduci relaxat, într-un spațiu plăcut, fără să te gândești la viraje strânse, atunci Volvo este mașina pentru tine. Pe parcursul testului, am simțit de multe ori subvirare, poate și din cauza suprafeței asfaltului, era o zi ploioasă, dar feedback-ul prin volan era mult prea vag ca să îmi dau seama ce fac roțile față. Mă trezeam că frânez mult prea mult înainte de orice viraj, deoarece simțeam că mașina are un elan prea mare. Îți trebuie o stare aparte să încerci să conduci la limită Volvo XC40. Mașina nu vrea să mergi tare. Totul este cu timp, relaxat, fără grabă. Tocmai din acest motiv, levierul schimbătorul de viteze nu are modul sport, trebuie să treci prin fiecare treaptă separat, nu poți sări din P în D, de exemplu, iar motorul, chiar dacă potent, este taxat în performanțe de cutia de origine Aisin. Dacă înveți să o gestionezi din pedala de accelerație, atunci devine foarte confortabilă, dar în niciun sens agresivă.

Poate că este motorul pe benzină sau poate este doar faptul că senzația de la volan este mai sportivă, dar mi-a plăcut mai mult să conduc Audi Q3. Cutia de viteze este mult mai bine conectată la motor, sunetul mai plăcut, iar direcția mult mai precisă. Pe accelerări, Audi Q3 era și se simțea mai rapid. Cum spuneam, Q3 avea jante mai mici, ceea ce poate ajutau la accelerări mai rapide. În modul Dynamic, se simțea o diferență, iar Q3 are modul sport pentru cutia de viteză. Din multe puncte de vedere, Audi Q3 se simțea mai mult ca hatchback, decât SUV. Pe când Volvo era caroseria aceea înaltă, impunătoare, confortabilă.

Într-un fel, trebuia să ne așteptăm la acest verdict. În această clasă sunt atât de mulți competitori și fiecare propune și vine cu setări proprii. Poate că BMW X1 sau Jaguar E-Pace sunt mai sportive decât Q3, dar nu cred că alt SUV compact premium este mai relaxant și mai confortabil decât Volvo XC40. Ambele se axează spre publicul tânăr. Totul depinde de tine și de cât de tânăr te simți.  

Volvo XC40 D4 oferit pentru test drive de Volvo Timisoara si Volvo Romania

Audi Q3 40 TFSI oferit pentru test drive de Audi Timisoara