Test drive Renault Megane 4 – Lux accesibil
Automobilele de lux, limuzinele şi SUV-urile ocupă o bună parte din traficul pe care îl vedem zilnic. Însă un tip de caroserie este mai prezent decât celelalte. Hatchback-ul compact. Versatilitatea acestei caroserii este factorul principal pentru care marea majoritate a clienţilor optează. Faptul că ai spaţiu pentru 5 pasageri, loc suficient pentru bagaje, dar în dimensiuni ce fac uşoară viaţa în oraş, te fac să-ţi dai seama de ce sunt atât de căutate hatchback-urile. Nu mai există producător care să nu ofere o astfel de caroserie. Mai ales când ne gândim la producătorii non-premium. Opel Astra, Volkswagen Golf, Ford Focus, Honda Civic, Seat Leon, KIA Cee’d şi lista poate continua. Dar mi se pare că de mulţi ani, un producător parcă s-a specializat în oferirea acestei caroserii, îmbunătăţită cu fiecare generaţie. Renault Megane.
Renault Megane este construit de mai bine de 20 de ani, ajungând acum la a 4-a generaţie. Dar cel mai interesant aspect este că fiecare generaţie a venit cu ceva nou, inedit, cu fiecare generaţie, Renault a făcut o revoluţie în gamă, dar şi în segment. Privind acum prima generaţie Megane, putem vedea un design foarte învechit, total în stilul anilor 90, despre care se spunea că nu este un automobil foarte bun. A doua generaţie a venit să schimbe radical conceptul şi design-ul. Cel mai distictiv element rămâne acea lunetă verticală şi forma ciudată a posteriorului. Din fericire a existat şi o variantă sedan, ce a avut un succes enorm în Europa, dar şi în România. Aproape că nu exista companie care să nu aibă un Megane ca maşină de firmă. După acest artificiu făcut de francezi în segmentul hatchback-urilor compacte, a treia generaţie a revenit la un design foarte sec. În afară de versiunile de performanţă RS, compacta franceză nu strălucea prin nimic. Totul avea să se schimbe atunci când designerul Laurens van den Acker vine în companie, aducând un suflu nou, dar şi o radicalizare din punctul de vedere al design-ului. Designerul olandez este responsabil de tot ceea ce s-a întâmplat bun la Renault în ultimii ani. A început cu modelul Clio 4, care şi acum, după 4 ani de la lansare arată în continuare foarte proaspăt, apoi a urmat crossover-ul Captur, SUV-ul Kadjar, sedan-ul Talisman şi acum modelul Megane.
De la bun început trebuie să discutăm design-ul noului Renault Megane. Este atât de diferit de vechea generaţie, dar arată atât de bine, încât dacă ar avea o siglă de model premium, nimeni nu şi-ar da seama. Dacă proporţiile au rămas asemănătoare cu generaţia precedentă, din punctul de vedere al impactului vizual, Megane 4 este câştigător. Prima dată observi noile blocurile optice, care la prima vedere par ciudate, dar după o analizare mai amănunţită, îţi dai seama cât sunt de agresive şi cât de bine se potrivesc pe un hatchback. Acestea se inspiră din cele ale modelului Talisman, având forma literei C, şi oferă în premieră, iluminare full-LED. Totodată farurile sunt unite cu noua grilă, în mijlocul căreia tronează imensul logo al francezilor. Interesant că semnalizatoarele sunt separate de faruri, dar integrate foarte bine în design-ul bării frontale, care, chiar şi în varianta de bază arată destul de sportiv, având prize de aer şi fante generoase. Cu siguranţă partea frontală este cea mai distinctivă, dar nici posteriorul nu este mai prejos. Şi aici blocurile optice “fac legea” pentru că sunt foarte mari şi foarte alungite, aproape unindu-se. În rest, bara pare simplă, iar partea inferioară neagră aminteşte cumva de generaţia precedentă. Totuşi, nu doar aceste artificii de design trebuie punctate. Şi profilul noului Megane inspiră sportivitate, cu partea frontală agresivă şi forma de coupe a profilului, mai ales dacă optezi pentru jante mai mari, transformă acest hatchback este unul dintre cele mai reuşite din întreg segmentul. Asta în condiţiile în care niciun producător nu s-a lăsat mai prejos când au desenat modelele lor.
Titlul acestui articol este dat în mare pentru interior. Noul Megane propune unul dintre cele mai spectaculoase şi impresionate interioare din segment. Tot ce ştiam despre un Megane este diferit la această generaţie. Planşa de bord este complet nouă, destul de masivă, dar aerisită, unde totul este dominat de ecranul sistemului de infotainment. Acesta arată precum o tabletă poziţionată pe verticală, iar de aici se pot accesa aproape toţi parametrii maşinii, tocmai din acest motiv butoanele fizice aproape că lipsesc. Avem doar rotiţele pentru climatizare mai vizibile. În rest, totul este acţionat de ecranul tactil, care funcţionează ireproşabil. Cu toate că unii spuneau că nu este cel mai rafinat touch-screen şi că este lent, din punctul meu de vedere, fiecare comandă era intuitivă, iar pentru a o acţiona nu era nevoie de mai multe apăsări. Prin sistemul R-Link 2, Renault chiar urcă mult în segment, oferind o mulţime de inovaţii ce doar pe modele premium mai găsim. Pe lângă diferitele funcţii ce le oferă noul sistem, mai regăsim scaune cu masaj, o premieră pentru segment, sistem de păstrare a benzii de rulare, head-up display, frânare automată în caz de urgenţă, cameră pentru marşarier cu funcţie 360 de grade, ceea ce înseamnă că are senzori şi pe laterale, nu doar faţă-spate, dar şi sistemul Multi-Sense, ce schimbă comportamentul maşinii în funcţie de preferinţe.
Pe lângă dotările demne de un segment superior, noul Renault Megane oferă de asemenea şi materiale foarte bune, mai ales pentru acest nivel de preţ. Scaunele sunt foarte confortabile şi reglabile electric pe mai multe direcţii, volanul, schimbătorul şi feţele uşilor, dar şi scaunele sunt acoperite de piele fină la atingere, Mi-a plăcut în mod special design-ul volanului, care era teşit în partea inferioară, oferind o priză şi un aspect sportiv. Per total, interiorul este foarte tehnologizat, foarte modern, dar poate puţin prea sobru. Dar asta din cauza culorilor.
Acum că ne-am acomodat cu exteriorul, dimensiunile şi interiorul, este timpul să vedem cum se comportă noul Megane la condus, mai ales că avem o platformă nouă, dar şi o motorizare foarte interesantă de 1.6 litri diesel ce produce 130 de cai putere, dar şi un impresionant 320 Nm.
Recunosc, nu am condus generaţia precedentă, ci doar a doua generaţie, aşa că nu pot să exprim foarte bine diferenţa de evoluţie. Dar cum spuneam, acest nou model este atât de diferit, încât pot spune că Renault a făcut o adevărată revoluţie. În primul rând maşina este mai uşoară, are ecartamentul faţă mai mare decât cel spate, pentru o mai bună aderenţă pe puntea motoare, totodată oferind o poziţie la volan destul de joasă, fapt ce ajută la un stil de condus mai dinamic. Te acomodezi foarte repede în scaunul şoferului, levierul schimbătorului de viteze este ceva mai lung şi astfel “cade” foarte bine în palma dreaptă, volanul se ajustează foarte mult spre piept, iar în faţa ta, instrumentarul de bord îşi schimbă design-ul în funcţie de dorinţele tale. Cum era normal, eu l-am făcut roşu, arătându-mi doar turometrul mare şi viteza în format digital.
Atunci când aflu că maşina pe care urmează să o conduc are în jur de 130 de cai putere, trebuie să o compar cu Peugeot-ul meu de 136 de cai putere. În această situaţie, cuplul motor între noul Megane şi maşina mea este identic, aşa că o comparaţie era mai mult decât binevenită. Dar, trebuie să ne gândim că noul Megane are o masă de sub 1400 de kg, din acest motiv cei 320 Nm îşi fac prezenţa încă de la 1700 RPM, ceea ce înseamnă că maşina se simte foarte sprintenă pentru condusul în oraş, unde nu trebuie să ai turaţia la linia roşie. Comezile sunt foarte uşoare, fie că vorbim de pedala ambreiajului sau de timoneria cutiei, dar dacă încerci să schimbi vitezele mai sportiv, se vor simţi cam lungi, mai ales primele 2 trepte. Dar cred că este o chestiune de obişnuiţă, aşa că după ce te acomodezi cu momentul în care trebuie să urci treapta, noul Megane echipat cu motorul 1.6 dCi se simte foarte rapid. Şi este ciudat, pentru că cifrele oficiale îi dau o accelerare până la 100 de km/h în abia 10 secunde şi o viteză maximă de sub 200 km/h. Cu toate că nu este ajutat de cifre, de la volan noul Megane îşi face treaba foarte bine, reprizele sunt rapide, mai ales la turaţii joase, totodată fiind relativ silenţios. La rularea cu viteze de autostradă, zgomotul de la interior este minim.
Renault face automobile de oraş. Aşa că marea majoritate a kilometrilor unui Megane vor fi făcuţi în traficul urban, doar cu câteva ieşiri mai lungi în afara lui. Totuşi pentru acele ieşiri, unde viteza creşte şi stabilitatea pe viraje trebuie să fie mai bună, pot să vă spun că nu aveţi niciun moment de frică în noul Megane. Direcţia este uşoară, dar oferă suficient feedback în volan, ştii unde se află roţile faţă, dar pentru că suspensia este setată pentru confort, nu ar trebui să forţezi prea mult în virajele strânse. Aici intervine sistemul Multi-Sense, ce oferă mai multe moduri de rulare. Bineînţeles, în modul Sport totul este mai rigid, direcţia mai grea şi răspunsul acceleraţiei mai prompt, dar sincer, nu am simţit mari diferenţe între acesta şi modul Normal. Da, în modul Eco, maşina este “sugrumată” şi nu răspunde aproape deloc la acceleraţie, dar în schimb îţi oferă un consum de doar 4l/100 km. După câţiva zeci de km la volanul noului Megane, marea majoritate a timpului în modul Sport, pot să spun că te distrezi chiar şi într-o maşină ce nu avea asta în gând atunci când a fost concepută.
Segmentul hatchback-urilor compacte este mai disputat ca niciodată. Toţi producătorii oferă în acest moment cel mai bun produs al lor. Vechiul Megane părea învechit şi îşi arăta vârsta. Cu noua generaţie, Renault îşi continuă expansiunea, dar şi ofensiva începută în clasa mică, apoi în zona SUV-urilor, iar acum în segmentul ce i-a făcut consacraţi. Soluţiile tehnice şi tehnologice sunt absolut imbatabile pentru această clasă, oferind dotări ce se regăsesc doar la automobile de 2-3 ori mai scumpe. Dacă până acum Volkswagen Golf era liderul incontestabil, noul Megane îi suflă aşa tare în ceafă, încât germanul trebuie să se tragă din drumul francezului. Şi încă nu v-am zis cea mai tare “opţiune”. Toate cele scrise mai sus, cât este de capabil şi dotat încep de la doar 12.333 euro! BEAT THAT EVERYONE ELSE!
Renault Megane oferit pentru test drive de Auto Europa Timişoara