Stil britanic

Stilul este reflectat de atitudine, de personalitatea fiecăruia. Acesta se poate schimba de la un an la altul, chiar de la o zi la alta. Totul ţine de preferinţele celui care are încredere în sine. Poţi experimenta lucruri noi, pornind de la cele clasice, dar şi inventând noi trenduri. În industria auto, designerii caută constant noi linii, noi nişe neatinse, îmbunătăţind design-ul, fără să uite trecutul. Atunci când vorbim de Range Rover, lucrurile sunt destul de clare.

23805349_10211053535596717_686691382_n Totul a început cu un automobil relativ pătrăţos, dar carismatic, adresat bogaţilor. Acolo stilul se impune. Aşa că următoarele generaţii au fost cât se poate de conservatoare, linia plată a plafonului şi muchiile drepte au păstrat clienţii fideli. În timp însă, stilul s-a schimbat. Acel automobil luxos, dar pătrăţos a început să fie cumpărat de clienţi din ce în ce mai tineri, iar aceştia voiau o schimbare. Range Rover a început să se rotunjească şi să devină mai “stylish”, totul culminând cu modelul Range Rover Evoque, desenat la îndrumările Victoriei Beckham. Au fost mulţi cei care au criticat asocierea brandului britanic cu partenera fotbalistului David Beckham, dar acesta a fost doar începutul. Marele Range Rover Vogue a încercat să rămână cât se poate de conservator, dar fraţii mai mici, Range Rover Sport şi Evoque, făceau senzaţie printre clienţii noi. Pentru aceştia, grupul britanic, deţinut de indienii de la TATA Motors, au prezentat noul Range Rover Velar, cel mai futurist, cel mai frumos şi cel mai “stylish” Range Rover de până acum. Odată cu acesta, au mai umplut o nişă în segmnet, Velar poziţionându-se exact între Evoque şi Range Rover Sport.

23804294_10211053535436713_1619188299_n În multe dintre articolele mele vorbesc despre design-ul exterior. Chiar dacă mulţi mi-au spus să renunţ la această dezbatere, deoarece design-ul este subiectiv, un automobil precum Range Rover Velar are nevoie de o dezbatere importantă asupra design-ului. Doar priviţi-l. Spuneţi-mi un alt SUV care se apropie de un design atât de spectaculos. Range Rover Velar preia numele de cod a primului Range Rover în două portiere, dar parcă este interpretarea din viitor a modelelor actuale. Greu de înţeles? Dacă vă spun că noul Velar arată exact ca un concept? Este atât de spectaculos, indiferent că e în oraş, pădure sau autostradă. O bună parte a acestei concepţii nu este neapărat dată de o mulţime de briz-briz-uri, ci mai degrabă de simplitatea design-ului. Nicidecum nu este un design banal, dimpotrivă, este brăzdat cu o mulţime de detalii simple, dar de efect.

23772375_10211053536116730_1255731151_n Partea frontală este poate cea mai frumoasă şi cea mai distinctă. De la prima vedere îţi dai seama că este un Range Rover, dar este unul deosebit. Blocurile optice sunt extrem de înguste pentru un SUV, dar funcţionează extrem de bine. Sunt integrate perfect în design-ul caroseriei, aproape că nu există spaţii de separare. Luminile LED din interiorul blocurilor optice sunt la fel de spectaculoase, acestea fiind preluate chiar şi de fraţii mai mari. Acele faruri se împreunează perfect şi cu grila specifică noilor modele Range Rover. Capota este dreaptă şi foarte mare. De fapt, întreaga parte frontală este masivă, dar în acelaşi timp elegantă. Pentru acel “strop” de sportivitate, partea inferioară a bării frontale are prize de aer atât pe laterale, cât şi pentru radiator, dar şi o “buză” de culoare neagră sub aceasta. Din punctul meu de vedere, partea frontală este punctul forte al design-ului. Nu există niciun unghi din care Velar să arate urât. Este şi agresiv şi elegant, dar şi futurist, păstrând identitatea de marcă.

23782013_10211053536556741_588487125_n Pentru că Velar se înscrie într-o nouă nişă în gama Range Rover, pentru profil designerii au avut libertate. Au făcut loc unor jante absolut imense, de 21 de inch în versiunea First Edition, au sculptat portierele foarte agresiv, iar plafonul, specific modelelor Range Rover l-au înclinat spre posterior. “Fundul” maşinii este de asemenea foarte bombat, cu blocuri optice asemănătoare cu cele faţă, iar bara spate masivă este “tăiată” de elemente argintii şi de cele două ieşiri ale evacuării. Range Rover Velar se vrea un SUV Coupe, datorită plafonului, dar totuşi un Range Rover veritabil datorită robusteţii. Elementele de culoarea bronzului sau mânerele portierelor care ies doar atunci când deschizi maşina îi oferă design-ului o simplitate elegantă. La fel ca şi celelalte produse ale britanicilor, de când au fost preluaţi de TATA Motors, parcă designerii nu dau greş. Orice combinaţii de linii, indiferent de clasă este cu un pic mai futuristă decât modelul precedent. Totuşi cred că design-ul viitorului Velar va fi foarte greu de întrecut.

23805622_10211053535796722_442385456_n 23804345_10211053540836848_2098172347_n Totodată Range Rover Velar rescrie tot ce înseamnă design şi pentru interior. Nu doar pentru britanici, dar şi pentru alte mărci sau caroserii. Eram obişnuiţi cu interioare “inundate” cu butoane pentru fiecare funcţie în parte, în schimb pentru Velar, designerii au renunţat la tot ce s-a putut, în locul acestora, planşa de bord este compusă doar din ecrane tactile. Atunci când maşina este oprită şi ecranele stinse, design-ul este de concept, iar atunci când totul e aprins, imaginea este extrem de spectaculoasă. Partea superioară a bordului încă păstrează stilul Range Rover, cu un ecran touch screen de 10 inch poziţionat pe lungime, iar sub acesta, consola centrală este de asemenea formată dintr-un ecran, dar care pare mai mare şi chiar mai spectaculos. Din punct de vedere vizual, sunt puţine maşini care rivalizează cu această prezenţă, dar totuşi, ca orice ecran tactil, ergonomia nu este punctul forte. Pentru că nu are force feedback precum ecranele noului Audi A8, te vei trezi că stai prea mult cu privirea în jos pentru a selecta diferite funcţii ale maşinii. Totuşi, poţi să foloseşti comenzile de pe volan care sunt atât tactile, dar se pot şi apăsa. Acestea necesită un timp de acomodare, dar sunt destul de intuitive. De pe aceste “butoane” poţi controla şi seta instrumentarul de bord, care de asemenea este un ecran. Pe lângă design, luxul interiorului este dat de materialele de înaltă calitate, specifice Range Rover. Volanul este încălzit, dar are o bandă de aluminiu rece, scaunele au funcţii de masaj, pielea este perforată, iar urmele de plastic sunt aproape inexistente.

23805719_10211053540956851_1736108931_n Toate aceste dotări se regăsesc pe versiunea de debut, denumit First Edition. Într-un fel, este configurarea maximă, ca tu, clientul, să nu mai stai să bifezi toate opţiunile. În echiparea First Edition, Velar vine cu jante pe 21 de inch care arată extrem de spectaculos pentru această caroserie, pielea scaunelor are perforaţiile în forma steagului britanic, lemn piano black pe consolă, trapă, dar şi suspensie adaptivă pe perne de aer.

Chiar dacă design-ul îl trimite pe Velar într-o ligă sportivă, să nu uităm totuşi că este un Range Rover. Poziţia la condus este înaltă, tipică modelelor britanicilor. Volanul este relativ subţire şi nu te îmbie la un condus sportiv. Condusul relaxat, dar rapid este punctul forte a noului Velar. Asta deoarece luxul şi confortul şi sublime. Scaunul moale te înconjoară, suspensia absoarbe orice denivelare, chiar şi în modul Dynamic, senzaţia este de confort.

23758264_10211053535516715_2012735302_n Range Rover Velar este construit pe platforma noului Jaguar F-Pace, ceea ce înseamnă că atribuţiile sale sunt preponderent pentru asfalt. Chiar dacă scrie Range Rover pe capotă, iar pe consolă găsim sistemul Terrain Response, jantele mari şi unghurile de atac relativ mici, nu îl fac pe Velar un offroader veritabil. Dar nici nu s-a vrut asta. Range Rover Velar a fost construit pentru noul tip de client Range Rover. Cel pentru care luxul şi stilul sunt mai importante. Noroiul şi vadurile adânci sunt păstrate pentru celelalte modele. Velar a fost construit în special pentru şosea, iar aici excelează. Modelul testat avea sub capota imensă un motor V6 diesel ce produce 300 de cai putere şi un cuplu imens de 700 Nm. Este acelaşi motor pe care l-am testat şi pe modelul F-Pace, pe care este bazat Velar. Setările motorului, cutiei şi a suspensiei sunt parcă “sugrumate”. Atunci când apeşi pedala de acceleraţie treptele scad foarte lin, imperceptibil, fără bruscări şi fără să loveşti tetiera. Doar atunci când priveşti acul vitezometrului realizezi vitezele de accelerare. Într-un fel, voiam ca Velar să se simtă mai sportiv şi pe retrogradări, deorece pe viraje se aşează exemplar.

23772463_10211053536036728_569358867_n În stilul tipic Range Rover direcţia este în continuare destul de uşoară, indiferent de modul de rulare ales. Trebuie să dozezi foarte bine volanul, pentru a primi feedback de la roţile faţă. Dar odată ce te-ai obişnuit, Velar “înghite” virajele. Cu suspensia pneumatică în standard, ruliul este mic, dar nu pot să spun că este un SUV ultra sportiv. Un Porsche Macan îţi oferă o mai mare satisfacţie sportivă la volan. Totuşi Velar este probabil cel mai sportiv Range Rover de până acum, iar un viitor Velar SVR cu siguranţă va face zile fripte concurenţei. Din cauza greutăţii de aproape 2 tone, dar şi a cutiei setată pentru confort, acceleraţia până la 100 km/h se realizează în 6.5 secunde, în ciuda puterii mai mari decât a concurenţilor direcţi.

23758441_10211053535836723_1480852591_n Expansiunea gamei Range Rover este impresionantă. Cu fiecare model, britanicii îmbunătăţesc sau chiar rescriu reguli. Velar vine într-un segment tot mai căutat de către cumpărători. Preţul cerul pentru un Velar poate părea mare, dar cei obişnuiţi cu produsele Range Rover ştiu pentru ce plătesc sume de 6 cifre. În plus Range Rover Velar oferă clienţilor ceea ce restul încă nu au reuşit până acum. Un SUV cu design spectaculos. Aşa cum spuneam şi la început, stilul se creează, câteodată se impune şi este cel care rămâne.

 

Range Rover Velar D300 First Edition oferit pentru test drive de Ţiriac Auto – Oradea

23804476_10211053535556716_1138258079_n 23782037_10211053536396737_551141706_n 23772414_10211053535276709_1788263691_n 23772344_10211053536916750_1059173885_n 23772267_10211053535196707_995155716_n 23772076_10211053535476714_670248250_n 23772148_10211053535236708_160728118_n 23758441_10211053535836723_1480852591_n 23758445_10211053535716720_398636653_n 23772090_10211053535636718_1162127474_n 23758271_10211053535956726_490279592_n