Suprize din garaj
Noua mașină turatiiscrise.ro – Peugeot 106
”Totul a început atunci când…”, dar sincer nici eu nu mai știu când. Îmi știți deja afinitatea pentru marca Peugeot, eu fiind posesorul unui 307cc de vreo 16 ani. Singura mașină cu care aș putea să o înlocuiesc e un Peugeot RCZ. Acum mulți ani, s-a schimbat ceva totuși, când am ajuns în scaunul unui Peugeot 205 GTi. Am numit acel articol ”Când îți întâlnești eroii” deoarece micul hothatch francez este în unanimitate considerat una dintre legendele lumii auto. Am fost fascinat de performanțele de care este capabil, de istoria sa și chiar de design. Mijlocul anilor 90 a fost o perioadă de tranziție pentru hatchback-urile de performanță așa că succesorul celebrului 205 GTi, 206 GTi, nu s-a ridicat la standarde. Noul model era mai mare, mai greu și se îndepărta de ideea clasică de hothatch. Totuși, spre bucuria pasionaților, a exista între acestea Peugeot 106 GTI. Chiar dacă face parte dintr-o clasă inferioară, este considerat succesorul spiritual al primului GTi. În timp lumea a realizat importanța acestui model, mai ales când senzațiile de la volan sunt puse pe un loc secund, așa că prețurile pentru modele originale 106 GTi au crescut foarte mult. Francezii au lansat și câteva modele cu pachetul Sport, care optic se diferențiază foarte puțin, dar și acestea au devenit extrem de rare.
Așa am ajuns într-o zi de miercuri, la 6 dimineața, pe un drum forestier sugerat de Google Maps, cu platforma lui Adi Balo Tractări Timiș, să aduc acasă singurul Peugeot 106 cu pachet Sport de vânzare în România. Recunosc, am căutat mult această mașină. Au tot apărut astfel de variante de vânzare, dar parcă gândul mi-a rămas la acel 106 galben cu jante albe, pe care l-am văzut prima dată. Ocazia face ca acesta să nu se vândă nicicum, până când eu nu am fost pregătit. Aș spune că l-am luat ”pe ultima sută de metri”, deoarece odată cu venirea iernii, nu știu ce s-ar fi întâmplat, ori cu mașina, ori cu gândurile mele. Mă despărțeau 13 ore dus-întors de acest 106 Sport, timp care mi s-a părut imposibil de făcut, dar care până la urmă mi-am dat seama că puteam să-l fac mult mai devreme. Așa sunt eu, las totul până în ultima clipa, ca să acționez impulsiv.
Dar săptămâna dinainte a fost un rollercoaster de sentimente, trecând de la agonie la extaz și înapoi, doar ca în final să fie exact așa cum mi-am imaginat. Cum spuneam, mașina trebuia să vină mult mai devreme, dar cu o zi înainte de transportul programat, totul s-a anulat, din cauza unui eveniment nefericit. Bineînțeles, nu aveam cum să prevăd acest lucru, așa că nici nu aveam cum să mă supăr. A început apoi căutarea de altă platformă care să facă acest drum lung. Adi Balo Tractări Timiș, a sărit imediat în ajutor, atât cu platforma, cât și cu sfaturi, iar o mare parte din acest articol, este datorită lui. Drumul nu a fost lipsit de peripeții, deoarece 800 de km prin România sunt spectaculoși, oricum ai privi-o. De la autostradă întreruptă, la Valea Oltului blocată de un transport agabaritic, până la drum în vârf de munte unde singura bucată de asfalt era la 30 de km depărtate, am ajuns să ridic mașina în cauză. Un Peugeot 106 Sport, an fabricație 2001, cu motorul de mijloc, mic, dar vânjos, de doar 60 de cai putere dintr-o cilindree de 1124 cmc. Poate că par puțini, dar nu uitați că acum 20 de ani, un hatchback avea o greutate de sub 1 tonă. Mai exact 860 kg cât are acest 106 Sport. Raportul cp/kg este bunicel. Dar cel mai impresionat am fost de starea mașinii de 20 de ani. Nimic rupt la interior, toate componentele la exterior, dar așa cum îi stă bine unui Peugeot vechi, sunt câteva probleme electrice, dar care se vor rezolva.
Așa cum am anticipat, perfectarea actelor a durat aproximativ 1 oră, iar apoi a început lungul drum spre casă. A fost cea mai bună decizie să apelez la o platformă de tractări auto, deoarece drumurile din România nu sunt cele mai bune, iar în 400 kg nu știi peste ce suprafețe dai, și cum se comportă o mașină atât de veche.
Imediat cum am descărcat mașina, chiar la lăsarea nopții, am scos-o la o ”tură”. Eram maxim de încântat, chiar dacă nu mă împac cu dimensiunile mașinii, încă. Ideea e că mașinile de mai demult erau foarte mici. Iar 106 era din clasa mică. Deci nu sunt mai mult de 3.6 metri lungime și 1.5 lățime. Iar eu sunt un tip mare. Ok, asta nu e deloc un impediment, o să slăbesc și încap mai bine în mașină. Dar apoi a venit prima ”lovitură”: am rămas fără servodirecție. Știu că mașinile de condus ”adevărate” nu necesită servo, dar e bine și plăcut să o ai. Norocul nostru a fost că trebuia completat cu ulei și și-a revenit spectaculos. Apoi am aflat că nu frânele pe spate sunt practic inexistente, dar cu o curățare a tamburilor, se rezolvă. Cum spuneam, câteva probleme electrice, câteva piese lipsă pe ici pe colo, dar în rest mașina asta îți pune un mare zâmbet pe față. Este incredibil cum reușeau să construiască atunci mașinile, în ciuda simplității lor.
Cum am ajuns la acest model? Așa cum ați citit și la început, îmi place marca Peugeot și îmi place acest model. Prețul a fost decent, așa că e o vorbă: ”era păcat să Nu-l iau”. Dar ideea generală e ceva mai mare. Încă de anul trecut am început o serie de articole despre siguranța rutieră, despre pericolele la care sunt expuși șoferii, dar mai ales faptul că mulți nu știu ce să facă în condiții de urgență. Printre aceștia mă aflu și eu. Am vrut să am o mașină care să fie bază pentru un proiect atât pentru a testa capacitățile mele, dar și pentru a invita piloți și instructori pentru a ne arăta în condiții de siguranță deplină, cum se comportă un autoturism la limită. Odată cu acest Peugeot 106 Sport, trecem un nou prag în conștientizarea oamenilor despre riscurile la care sunt supuși, prin lansarea de evenimente specifice, unde au ocazia să testeze pe propria piele cum se comportă o mașină în diferite situații. Un pas important este înscrierea în Campionatul de Automobilism și Karting Timiș, acolo unde poți să testezi atât mașina, cât și calitățile dinamice, într-un cadru foarte sigur și foarte bine organizat. Dar despre asta în articolul de mâine.
Care este mașina ”legendară” accesibilă, pe care o vreți în garajul vostru?
Multumesc tuturor celor care au avut încredere și au ajutat acest nou proiect: Adi, Tani, Darius, Adi Balo Tractari Timis, George Marinescu Racing Driver, Altsense Global Consulting – promovare și marketing auto