SsangYong Korando – Test Drive
SsangYong Korando – Alternativa
Ne aflăm într-un segment extrem de populat și de popular. Nu mai există producător auto să nu ofere un SUV compact în gamă, iar clienții efectiv se bat să aibă un automobil cu gardă la sol mai înaltă. Există printre aceștia și fani care sunt dedicați unei mărci și atunci aleg noul model indiferent cu ce vine acesta, dar sunt și cei care urmăresc cele mai bune oferte de preț. Sunt bineînțeles și modelele consacrate în acest segment, cum ar fi Volkswagen Tiguan sau Nissan Qashqai, mașini care practiv au inventat acest tip de caroserie, dar dacă ne uităm puțin la istorie, vedem că SsangYong este aici de mult timp. Mai puțin cunoscut pentru europeni, tocmai din cauza importurilor destul de dificile de acum câțiva zeci de ani, dar numele Korando este prezent în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv nume din Korea.
De fapt, numele ”Korando” s-ar traduce ”Korea Can Do” sau ”coreenii pot să facă”. Pentru cei mai mulți europeni, numele SsangYong este asociat cu modele mai puțin frumoase, cum ar fi Rodius sau Actyon sau cu acele SUV-uri asiatice cu motoare de Mercedes. Timpul a trecut de atunci, iar brand-ul SsangYong a evoluat constant, oferind acum modele ce se pot bate de la egal la egal cu orice marcă din Europa sau Japonia. Așa am ajuns la testul cu SsangYong Korando 2023. Marca sud-coreană a intrat în portofoliul Silver Motors Timișoara de anul acesta, ceea ce extinde grupul timișorean la nu mai puțin de 6 mărci în prezent.
Încă dinainte să conduc modelul Korando, ziceam să mă mai inspir din alte părți, să văd ce au zis alți jurnaliști mai bine informați. Aproape în unanimitate, concluziile spuneau că SsangYong Korando este doar un compromis, un SUV ce se bazează doar pe prețul de achiziție mai mic decât al concurenței. Cumva, cu acest sentiment m-am urcat la volanul lui Korando, dar spre suprinderea mea, lucrurile au fost cât se poate de diferite. Dar să începem cu exteriorul.
SsangYong Korando este un SUV desenat frumos, chiar dacă pe alocuri prea generic, banal. Nu iese cu ceva anume în evidență, dar nici nu este urât. Spre deosebire de vechiul Actyon, noul Korando este frumusețe. Partea frontală este dominată de o grilă cromată în partea inferioară, iar blocurile optice de dimensiuni generoase au o semnătură LED interesantă. Privit din lateral, Korando are câteva muchii mai agresive, mai ales de-alungul portierelor și deasupra aripii spate. Stâlpul al treilea este înclinat spre față, dar nu are acel aer de coupe, cum găsești la majoritatea modelelor actuale. Îmi place și că jantele au un diametru decent, nu s-a încercat ”mascarea” proporțiilor cu niște jante prea mari. Probabil că posteriorul este acel unghi mai banal despre care vorbeam, pentru că în afară de blocurile optice cu semnătură LED interesantă, nu prea se mai întâmplă multe în spate. Semnalizările, luminile de ceață și marșarier sunt poziționate mai jos în bară, ceea ce nu îmi displace neapărat, dar este o soluție ceva mai învechită. Per total, design-ul exterior a lui Korando este plăcut și mai mult gândit pe partea practică.
Dar lucrurile se schimbă odată ce te sui la volan. Probabil că are de a face mult cu configurația mașinii, dar în cea oferită de Silver Motors Timișoara, interiorul deschis la culoare a ajutat mult la senzația generală. M-am așezat în niște scaune foarte moi, îmbrăcate în piele destul de fină, pentru acest nivel de preț. Totul pare aerisit în habitaclu, dar căutam în continuare acele minusuri despre care vorbeau alții. Spre surprinderea mea, nu le-am găsit. Chiar dacă mare parte din interior este acoperit cu materiale din plastic, acestea se simt plăcut la atingere, nicidecum să se simtă tari, ca în alte SUV-uri autohtone.
Design-ul bordului este de asemenea plăcut și gândit mai mult ergonomic, în sensul că ecranul sistemului multimedia este poziționat în centrul bordului, iar imediat sub acesta sunt comenzile cu butoane fizice pentru sistemul de climatizare. Chiar dacă acel ecran de 10.25 inch este touch screen, meniul este intuitiv, fără să fie prea complicat. Ai butoanele de shortcut pe laterale, în rest, navigația poate fi împărțită cu meniul radio-ului, de exemplu. Îmi place și că butonul pentru volum este o rotiță fizică. Uitându-mă mai jos, văd că modelul de test este echipat inclusiv cu scaune ventilate, dar și cu spațiu pentru încărcarea telefonului wireless.
Îmi întorc privirea spre volan, care are o priză interesantă, chiar dacă în imagini nu se vede foarte bine. Pe laterale, volanul e ceva mai drept, așa că atunci când iei un viraj, podul palmei se așează mai bine. Mi-a plăcut și că aveam padele pentru treptele transmisiei, dar și instrumentarul de bord e complet digital și configurabil. Din nou, mă gândeam la toate spusele de compromis pe care le are Korando, dar mă uitam la dotări, mă uitam la design-ul bordului, a portierelor cu elemente ce se îmbină cu bordul, la display-ul cu grafică și rezoluție bună și mă gândeam: ”mașina asta e mai bună decât alte mașini considerate mai bune”. Lista de dotări nu se termină la cele pe care le vezi, pentru că noul Korando vine și cu toate sistemele de asistență la condus, cum ar fi Hill-Descent Control, asistent unghi mort, pilot automat adaptiv sau asistență la ieșirea din parcarea laterală, printre altele. SsangYong Korando este un SUV cât se poate de modern, cu nimic mai prejos față de concurență.
Iar când vine vorba de concurență, Korando este printre cele mai accesibile propuneri. Cu un preț de bază de doar 21.900 euro, este aproape de Dacia Duster și mult mai ieftin decât alți concurenți. Chiar și când este în echipare de top, prețul de 26.890 euro este în continuare foarte competitiv. Și să nu uităm că SsangYong Korando poate fi echipat cu transmisie automată și cu sistem de tracțiune integrală. Aceste două opțiuni sunt extrem de căutate în acest segment și sunt destul de puține modele care să le ofere pe toate.
Din punct de vedere al motorizării, sub capota noului model se află un propulsor turbo pe benzină de 1.5 litri, T-GDI, care produce 163 de cai putere și un cuplu de 280 Nm. Puterea declarată îl pune pe Korando în mijlocul segmentului, între oferta de 150 CP a germanilor și 170-180 CP a unor rivali. Din punct de vedere dinamic, Korando nu este cel mai dinamic SUV, pentru că acest propulsor este gândit mai mult pentru rulare calmă, fără urcări în ture. Se simte pe alocuri că trage mai greoi mașina. Totuși, transmisia automată de la Aisin cu 6 rapoarte este setată aproape perfect. În niciun moment nu am simțit că schimbă, că smucește. Totul e relaxat, dar cumva cu un sentiment de robustețe. Suspensiile bine echilibrate făceau mașina să se simtă bine închegată, iar direcția foarte ușoară este mai potrivită pentru traficul urban, decât pentru virajele unui drum de munte. SsangYong Korando se adresează mai mult familiilor tinere care trebuie să-și ducă copiii la școală, iar în weekend ies toți la o cabană la munte. Sistemul de tracțiune integrală așează mașina mai bine pe viraje, iar având funcția LOCK este cu atât mai bun în offroad, atunci când aderența scade.
Chiar dacă am fost oarecum sceptic la început, am descoperit în SsangYong Korando, un SUV foarte competitiv. Se pare că acum discuțiile cu cei care își caută un SUV nou, mai au un răspuns. Nu am cum să nu recomand acest model. Măcar să trimit oamenii la un test drive. Nu aș vrea să zic că suntem cu toții mai atrași de siglă, dar din punctul meu de vedere, acesta este motivul pentru care nu există mai multe Korando pe străzi. Numele SsangYong încă este asociat cu tot felul de alte modele, cu o imagine mai veche în minte. Anul acesta s-a confirmat că viitoarele generații, cel mai probabil electrice, se vor construi sub o nouă identitate KG Mobility. Asta înseamnă că vom vedea tot mai multe SUV-uri sud-coreene, dar nu așa cum le știam.
SsangYong Korando 1.5 T-GDI Premium oferit pentru test drive de Silver Motors Timișoara