Skoda Superb Sportline – Test Drive
Skoda Superb Sportline Facelift – Cine are nevoie de RS?
Anul acesta este mai greu pentru piața auto, iar producătorii încearcă să lanseze modele care să atragă vânzările mai mult ca oricând. Vedeta în 2020 pentru Skoda este noua Octavia, despre care ați citit acum ceva timp pe blog, toată lumea vorbește despre noua generație care este mai tehnologizată ca niciodată. Aceasta oferă toate dotările și calitățile pe care un client și le dorește de la o mașină, dar nu este cea mai cea Skoda care se vinde acum. Acest titlu îi revine mașinii pe care o vedeți în aceste imagini. Skoda Superb Sportline cu motorul de 2 litri TSI. Obiectiv vorbind, acest Superb este la superlativ când citești descrierea.
Superb a fost tot timpul o variantă mai practică pentru modele precum Volkswagen Passat sau chiar Audi A6, pentru că oferea o tehnologie similară, dar un spațiu interior mult mai generos și un preț de listă mai mic. Noua generație, a treia pentru Superb, pot să spun că arată foarte bine, iar ultimul facelift aplicat, face ca mașina să pară dintr-o clasă premium. Pentru cei neavizați, s-ar putea să le scape schimbările aduse, așa că hai să discutăm puțin design-ul.
Facelift-ul a apărut anul trecut și a vizat redesenări ale bărilor, în față au apărut prize de aer mai generoase și un set de lumini LED de mari dimensiuni. În spate stopurile au un design și mai angular, iar logo-ul companiei a fost înlocuit cu inscripția Skoda. Pentru că modelul de test drive de la Porsche Timișoara e varianta Sportline, toate elementele cromate au fost înlocuite cu unele negru lucios, inclusiv inscripția spate, iar culoarea se numește Dragon Green. Este o nuanță superbă, mai ales în lumina directă a soarelui și chiar dacă pare un pic prea puternică pentru o limuzină elegantă, împreună cu jantele imense, îi oferă mașinii un look sportiv. Probabil asta era și ideea acestui model, deoarece Skoda nu oferă o versiune RS pentru Superb, așa că Sportline în această configurație este cea mai apropiată senzație de un Superb RS. Liniile acestei generații Superb sunt foarte bine definite. Nu prea avem zone fluide, ci mai degrabă design-ul este format din muchii puternice. Personal îmi place foarte mult, mai ales după acest facelift, dar sunt curios dacă viitorul Superb va merge pe linia de design prezentată de noua Octavia.
Cum spuneam, încă nu știu cum va fi exteriorul noului model, dar sunt convins că la interior se vor vedea adevăratele schimbări. Superb-ul din testul de astăzi are același interior tipic pentru modele Skoda de acum 5 ani, dar îmbunătățit și aduc la zi. Încă mai oferă liniile caracteristice ale fraților de concern, și îmi dă senzația de interior de Passat. Nu este un lucru rău deloc, deoarece pentru un posesor de Volkswagen, toate comenzile îmi sunt cunoscute, totul este ergonomic și la îndemână. Layout-ul bordului este clasic. Aeratoarele drepte în partea de sus, ecranul sistemului de infotainment în mijlocul bordului, climatizarea în partea de jos, iar în jurul schimbătorului de viteze avem butoanele pentru diferite funcții. Această așezare a interiorului funcționează și a funcționat dintotdeauna, tocmai din acest motiv, interiorul Skodei Superb nu arată demodat, chiar și după apariția noii Octavia. Totuși, ceea ce scoate în evidență versiunea Sportline sunt accentele sportive care tot timpul vor fi apreciate.
În primul rând, avem scaunele de tip scoică, cu tetiere integrate, îmbrăcate în alcantara, care au cusături în romb. Acestea, pe lângă că arată foarte bine și extrem de utile. Te îmbrățișează la fiecare viraj, dar în același timp sunt și comode, demne de reputația de mașină confortabilă. Celălalt element distictiv pentru Sportline este chiar în fața ta. Volanul teșit în partea inferioară, acoperit de piele perforată se simte incredibil în palme, și chiar îți dă senzația de sportivitate pe care o aștepți. În plus, instrumentarul de bord este acum un display generos, iar grafica te îmbie și te duce cu gândul la mașinile de competiție. Sunt mai multe moduri în care poți configura ce să îți arate, dar cel mai mult îmi place să văd turometrul central, fără alte ”distrageri” în rest. Poți să alegi să vezi și cadrane clasice sau doar harta navigației, la fel ca la un Audi. Din punct de vedere tehnologic, facelift-ul modelului Superb este la același nivel cu restul gamei, chiar la fel cu alte modele din zona premium. Oricum, de câțiva ani, Skoda a încercat să intre treptat spre o zonă de calitate și tehnologie mai avansată și să nu mai fie considerată varianta ”de buget” a lui Volkswagen.
Când spuneam la începutul articolului că aceasta este ”cea mai cea” Skoda dintre toate, mă refeream și la motor. În ciuda faptului că nu există încă un Superb RS, sub capotă se regăsește unitatea prezentă pe Volkswagen Golf R, doar că în noul Superb Sportline dezvoltă 272 cai putere și 350 Nm. Sunt cifre impresionante pentru un model non-RS, deoarece dezvoltă mai multă putere decât cea mai nouă Octavia RS. Superb Sportline vine și o transmisie automată cu dublu ambreiaj, ce transmite puterea spre toate roțile printr-un sistem de tracțiune integrală. Inginerii au făcut chiar și un soft special pentru launch control, care menține turația la 4000 de rotații pe minut, iar plecarea de pe loc este foarte agresivă. Cu toate sistemele sportive în funcțiune, Skoda Superb 2.0 TSI atinge 100 km/h în doar 5.4 secunde. Asta înseamnă că este cea mai rapidă Skoda care se vinde acum. De la volan, puterea se simte. Transmisia cu dublu ambreiaj își face treaba foarte bine în a gestiona caii putere, doar pe retrogradare am simțit o mică întârziere. Dacă lași totul în modul Sport, mașina se simte sportivă, puternică, tot ceea ce te-ai aștepta de la un ipotetic Superb RS. Spun asta deoarece suspensia nu trădează caracterul de limuzină a lui Superb. Compromisul între sportivitate și confort este foarte bun, iar în funcție de modul de condus, mașina livrează. Adică în Sport chiar poți să o arunci pe viraje și în ciuda gabaritului mare, de la volan se simte chiar compactă. Îi place să schimbe direcția și chiar dacă se înclină pe viraje, își păstrează traiectoria în siguranță. Diamentrul volanului și pielea perforată parcă te face să stai cu mâinile doar la ”9 și 3” și abia aștepți următoarea curbă. Accelerațiile se simt puternice, dar sunetul nu este chiar la nivelul unui automobil sport. Poate asta e și ideea unei limuzine cu infuzie de sportivitate. Nu am condus încă noua Skoda Octavia RS, dar cred că acest Superb Sportline, cu motorul 2.0 TSI este chiar mai potrivit. S-ar putea că dacă o să existe un Superb RS, suspensia o să fie prea rigidă sau puterea prea mare de gestionat. Așa că acum, totul e în standardele pe care le vrei de la această mașină.
Skoda Superb și-a făcut o reputație de mașină confortabilă, de drum lung, sub capota căreia se găsește un diesel care nu ajunge la 200 de cai putere. Sunt convins că acea configurație este foarte bună pentru cine își dorește o mașină de genul. Dar sunt și mai plăcut surprins după testul cu Superb Sportline, deoarece știu că baza mașinii nu este sportivă, dar totuși au reușit un compromis foarte bun, o livrare a puterii agresivă, dar controlabilă, plus un sistem de tracțiune foarte sigur. Până și culoarea stridentă funcționează. Să vedem ce rezervă viitorul pentru următoarele generații Skoda Superb, dar în acest moment avem un vârf de gamă în adevăratul sens al cuvântului.
Skoda Superb Sportline 2.0 TSI oferit pentru test drive de Porsche Timișoara