Skoda Octavia 4 – Test Drive

Skoda Octavia 4 – Alternativa practică

De câțiva ani, Skoda Octavia este văzută ca alternativa practică a lui Volkswagen Golf. În același timp, Seat Leon este alternativa mai dinamică. Totuși, vorbim de o clasă cât se poate de competitivă, unde clienții vor o mașină completă, fără să spargă bugetul, așa că modelul ceh ar putea fi cea mai bună versiune dintre cele 3 modele construite pe aceeași platformă. În plus, Octavia a revenit la un design mult mai apreciat față de facelift-ul generației precedente, așa că acum nu mai este niciun motiv să nu o alegi. Am luat într-un test drive versiunea Combi cu motorul de 2 litri diesel. Alegerea preferată a clienților.

Încă de când m-am urcat la volan, am avut un sentiment foarte familiar. Tatăl meu are un Volkswagen Passat din 2006 și multe elemente ergonomice au rămas acolo unde le știi, chiar și după aproape 15 ani. Imediat am găsit reglajele scaunelor, ale oglinzilor și volanului. Chiar dacă totul era complet nou, mă simțeam foarte confortabil la volanul noii Skoda Octavia. Chiar și dimensiunile erau pe placul meu. Dacă până acum conduceam mașini pe care puțini și le permit, pentru Skoda Octavia am primit multe cereri de test drive. Asta arată interesul românilor pentru acest model și pentru această marcă. Așa că voi încerca să fiu cât mai obiectiv față de schimbările aduse de noul model.

Generația precedentă mi s-a părut foarte frumoasă. Niște proporții demne de un automobil premium și per total un automobil foarte plăcut privirii. Apoi a venit facelift-ul, care sincer nu știu ce a încercat să facă, dar a stricat toată imaginea frumoasă pe care Octavia 3 a avut-o. Am văzut comentarii ale clienților care spuneau că vor cumpăra modelul pre-facelift rulat, doar ca să nu aibă facelift-ul. Din fericire, acest model nu a avut o viață prea lungă, așa că de anul acesta avem o nouă Skoda Octavia. Cu un design mult mai frumos, parcă este o evoluție a modelului precedent, nu a facelift-ului. Blocurile optice sunt mai înguste, au tehnologie LED și o semnătură luminoasă asemănătoare cu cea a unui BMW, dar care se potrivește bine cu noua grilă de dimensiuni mai generoase. Partea inferioara este dominată de niște proiectoare de ceață cu contur cromat. Profilul este foarte asemănător cu generația precedentă, cu toate că linia plafonului este mai coborâtă în zona din spate, pentru o siluetă mai dinamică. Chiar dacă noua culoare denumită Albastru Lava este frumoasă, ascunde puțin din liniile și muchiile puternice ale portierelor.

Skoda Octavia a avut dintotdeauna blocuri optice mici în zona din spate, dar pentru a patra generație, designerii au optat pentru unele mai lungi, spre zona portbagajului, amintind de fratele mai mare Superb. O altă noutate la posterior este scrierea companiei în litere distanțate. Asta dă lățime mașinii, dar și o imagine mai premium.

Cred că constructorul ceh și-a dat seama de greșelile făcute cu facelift-ul precedent, iar acum au mizat pe un design mai conservator, dar și mai modern. În plus, nici noul Volkswagen Golf 8 nu este cel mai apreciat ca design, așa că noua Octavia poate deveni frumoasa segmentului.

Nu pot să nu fac referiri comparative cu noul Golf nici măcar la interior. Aici lucurile sunt ceva mai clare și mai apropiate ca design. Pentru noua generație de compacte, Grupul VAG mizează pe minimalism și tehnologie. Interiorul noii Octavia este net superior generației pe care o înlocuiește, mai ales din prisma materialelor și calității generale a habitaclului. Noul volan cu două spițe are un design ciudat la prima vedere, dar se simte foarte bine în mână, comenzile sunt intuitive și fiind mai gros și mai sculptat, dă acel sentiment de automobil premium, pe care îl caută Skoda de ceva vreme. Apoi avem încă de la primele niveluri de echipare un instrumentar de bord complet digital, din nou, o funcție regăsită până de curând numai la Audi. Locul ceasurilor a fost luat de un ecran configurabil, care poate afișa doar navigație, la nevoie. Asta înseamnă o mai bună ergonomie, dar și faptul că șoferul nu-și ia atât de des ochii de la drum, privind informațiile de călătorie în raza vizuală.

Spuneam că interiorul mizează pe minimalism, iar o privire rapidă spre consola centrală este cât se poate de evidentă. Nu mai avem niciun buton în partea inferioară, nici pentru climatizare, nici pentru modurile de condus. Totul este preluat de ecranul sistemului de infotainment ce pare că plutește deasupra bordului. De aici poți acționa climatizarea, radio-ul, navigația, dar și diferite funcții. Avem totuși niște butoane de shortcut deasupra aeratoarelor, cu toate că eu nu le-am folosit atât de des. Pentru că totul este integrat pe un ecran, Skoda a reușit să integreze funcții mai complexe. Avem de exemplu Smart AC. Pe lângă meniul de climatizare clasic, poți selecta modul ”Warm my feet”, iar aerul vine doar spre picioare pentru câteva secunde, separat de climatizarea de sus. Poate că la prima vedere nu pare mare lucru, dar de multe ori m-am trezit în alte mașini că îmi era frig la picioare, dar nu aveam nevoie neapărat de aer cald spre parbriz.

Un ecran tactil de pe care sunt acționate toate funcțiile mașinii poate avea și dezavantaje. De exemplu, fiecare comandă are nevoie de două-trei apăsări. Ca să dezactivezi sistemul Start/Stop, trebuie să intri la Setări, apoi Automobil, apoi dezactivare. Nici ajustarea volumului nu a fost lăsată convențional. Exact sub ecran ai un loc pe care glisezi degetul de la stânga la dreapta pentru a crește volumul audio. Asta aș putea spune că este mai intuitivă și chiar plăcută în utilizare. În interiorul noii Skoda Octavia, lucrurile sunt destul de familiare. Chiar dacă totul este modernizat și adus în era inovației, încă ai un sentiment cunoscut. Cu siguranță că aceasta este cea mai tehnologizată Octavia de până acum, dar parcă o știi dintotdeauna.

Tocmai din acest motiv, sub capota modelului de test drive stă o unitate arhicunoscută pentru clienții din România, și anume un 2.0 TDI ce dezvoltă 150 de cai putere și 340 Nm. Acest motor este cuplat la o transmisie automată DSG, cu dublu ambreiaj și 7 rapoarte, care face ca sprintul până la 100 km/h să se realizeze în 8.6 secunde. Este o valoare mai mult decât decentă, astfel poți să faci orice depășire și să cari toate bagajele pasagerilor, pentru că cuplul îți dă încredere. Bineînțeles că în viitor vor apărea și motorizări mai neconvenționale, precum un hybrid, dar când vânzările la modele Combi cu motorizări diesel sunt atât de căutate, mi se pare normal ca și mașinile de test drive să fie așa.

Poziția la volan este destul de joasă, noul volan are o priză foarte bună, chiar îți dă un sentiment premium, iar micul schimbător de viteze este mai ușor de utilizat decât ai crede. Unii fani ar spune că te simți ca în noul Porsche 911 când schimbi rapoartele, datorită design-ului. Dar fiind o transmisie automată pe o mașină fără prea multe pretenții sportive, nu trebuie să ajustezi de prea multe ori acel levier. Da, Skoda Octavia nu emite pretenții sportive, ci mai degrabă este un cruiser perfect pentru autostradă, pentru drumuri lungi, confortabile. Totuși suspensia nu este tocmai moale, dar nici nu ține mașina lipită de asfalt pe viraje. Nu pot să spun că are ruliu, dar în unele situații are ceva balans. Din punctul de vedere al experienței la volan, Skoda Octavia oferă tot ceea ce eram obișnuiți, dar într-o formă mai modernizată. Atâta timp cât nu forțezi aiurea și nu o arunci pe viraje, vei găsi un automobil foarte competent. Nu știu, ori nu am găsit eu, ori nu avea opțiunea, dar pe modelul de test drive nu am putut să modific modurile de condus. Probabil cu o setare mai sportivă, noua Octavia se simțea mai dinamică, dar așa am mers într-un singur mod prestabilit.

De ce se cumpără Skoda Octavia? Pentru că îți oferă aceeași senzație cu care ești obișnuit de mult. Nu greșește. Doar îmbunătățește pe ici pe colo și devine mai modernă. Cu fiecare astfel de schimbare vrea să intre tot mai mult în zona premium, iar prețul de achiziție reflectă acest lucru. Skoda nu mai este de mult o marcă de buget. Da, este alternativa mai practică a unui Golf, dar la peste 30.000 de euro, nu este și cea mai ieftină. Numai că atunci când vrei să părăsești segmentul de buget, oferi faruri Matrix LED, instrumentar de bord digital, tehnologii din clasele superioare, iar atunci chiar reușești aduci ceva nou la o mașină atât de cunoscută.

Skoda Octavia 4 Combi oferită pentru test drive de Porsche Timișoara