Siguranța la volan – Bonus automatizat
Dacă ești la volan și citești asta, OPREȘTE-TE! Pune telefonul jos și trage pe dreapta. Sau așteaptă până ajungi la destinație. Poți continua atunci. Mulțumesc!
Aproape toate mașinile noi pe care le conduc pentru blog vin cu o mulțime de sisteme de asistență, care, pentru mulți șoferi ar putea părea enervante la început. Drumurile din România nu sunt cel mai bun exemplu unde să testezi sistemul de păstrare a benzii de rulare, deoarece tot timpul sunt gropi și denivelări pe margine, benzile nu sunt peste tot suficient de late, iar în plus, te trezești cu pietoni, bicicliști sau căruțe care circulă prin locuri nepermise. Am auzit unii șoferi care chiar dezactivează acest sistem, imediat ce se urcă la volan. Ar mai fi sistemul de frânare automată în caz de impact, care de multe ori este prea ”sensibil”, și intervine mult prea repede, din nou, raportat la spusele șoferilor. Probabil asta s-a întâmplat și în urmă cu 50 de ani, când mulți s-au plâns că centura de siguranță îi sufocă sau le limitează mobilitatea în mașină. Ei bine, timpul ne-a demonstrat eficiența centurii de siguranță și cât de important e să fii atent la drum, nu distras de alte lucruri din mașină sau din afara carosabilului. În timp ce conduceam una dintre mașinile noi dotată cu toate aceste sisteme de siguranță, mi-am dat seama cât de importante sunt, dacă învățăm să avem încredere în ele, iar în căutările mele, am dat peste un articol al celor de la Continental, despre ”Viziunea 0”, adică să reducă la zero accidentele, cu ajutorul sistemelor de siguranță activă și pasivă:
Tehnologia autovehiculelor pentru mobilitate mai sigură
Peste un miliard de autovehicule din întreaga lume sunt responsabile nu numai pentru traficul din ce în ce mai aglomerat, ci și pentru numărul crescut de accidente. Pentru a reduce numărul de accidente fatale și daunele materiale cât mai mult posibil, Continental lucrează constant pentru a dezvolta noi sisteme care îmbunătățesc siguranța auto în toate clasele de autovehicule. Obiectivul nostru: zero accidente – „Viziunea zero”.
Siguranța activă și pasivă a autovehiculelor
Conducerea asistată asigură baza atingerii viziunii „zero accidente”. Conform opiniei Continental, conducerea automatizată va avea succes dacă oamenii au încredere în tehnologia utilizată. Cu tehnologia auto inteligentă, Continental ajută constructorii auto să îmbunătățească semnificativ siguranța pe șosele. Se face o diferență aici între sistemele de siguranță activă și pasivă. În timp ce sistemele active avertizează conducătorii auto referitor la pericolele din trafic și intervin, sistemele pasive oferă protecție optimă în cazul unui accident. De exemplu, sistemele avansate de asistență a conducătorului auto și de frânare au un efect preventiv și, în cazul unei urgențe, sprijină direcția, dinamica frânelor și autovehiculul astfel încât – în cazul unui autovehicul cu anvelope moderne – riscurile unor potențiale accidente sunt minimizate. Alături de airbaguri, centurile de siguranță (sistemele de reținere) și protecția pietonilor, sistemele sporesc siguranța în întregul autovehicul.
Siguranța și conducerea automatizată
Sistemele avansate de asistență a conducătorului auto din autovehiculele actuale alcătuiesc baza funcțiilor viitoare de conducere automatizată. De exemplu, sistemul actual de avertizare referitor de părăsirea benzii de deplasare cu o conexiune inteligentă la alte sisteme ale autovehiculului va deveni un asistent parțial automat pe autostradă care, de asemenea, menține autovehiculul la viteza dorită. Sistemele avansate de asistență a conducătorului auto protejează toate funcțiile autovehiculului de nivel superior și asigură, astfel, deplasări sigure și cu funcțiile viitoare de conducere înalt și complet automatizată.
sursa: Continental.com
Până să ajungem la un condus complet autonom, trebuie să ”îmbrățișăm” acest ajutor al sistemelor electronice, care, în ciuda insistenței lor, sunt extrem de eficiente. Probabil așa îți dai seama cât de des calci marcajul central și cât de mult te apropii de vehiculul din față. Pentru cei care spun că vor să conducă sau să simtă ei mașina și nu îi interesează de sistemele ajutătoare, pot să spun că există multe locuri și ocazii unde să te bucuri de condus, dar în deplină siguranță. Fără să fie alți participanți la drum implicați. Nu cred că e nimeni care vrea ”să simtă” mașina bară la bară, timp de 2 ore. Sau să te chinui pe un drum national, în spatele unui TIR. Atunci nu te bucuri de condus și nici nu simți mașina.
Marea majoritate a accidentelor sunt cauzate de erori umane. Șoferi stresați, agitați, grăbiți, neatenți. Atâta timp cât există un ”roboțel” care te trage de mânecă când ceva nu e în regulă, ar trebui să nu-l ignorăm.