Sfaturi și recomandări pentru condusul în siguranță

Dacă ești la volan și citești asta, OPREȘTE-TE! Pune telefonul jos și trage pe dreapta. Sau așteaptă până ajungi la destinație. Poți continua atunci. Mulțumesc!

Suntem în plin sezon estival, iar anul acesta lucrurile stau puțin mai diferit. Chiar dacă am stat destul de mult în casă, toți mai vrem concediu, dar pentru că nu prea mai putem ieși din țară, următoarea locație bună este chiar explorarea țării noastre. Asta înseamnă că vom fi mai mult la volan, dar mai ales vom conduce pe drumurile din România. Ultimele statistici arată că șoselele din țara noastră sunt printre cele mai nesigure din Europa, raportat la numărul de accidente și chiar decese. Pentru că vreau să fim cu toții în siguranță, indiferent pe unde o să ne aflăm, am făcut o listă de sfaturi și recomandări pentru un condus în siguranță, unele trăindu-le pe propria piele.

Poartă centura de siguranță

Este primul lucru pe care trebuie să-l faci când intri în mașină. Punct. Ar trebui să-ți intre în reflex, la fel cum îți merge piciorul stâng pe ambreiaj. Fără să te mai gândești. Centura de siguranță salvează vieți. Asta e dovedit statistic, științific și cum mai vreți să-i ziceți. În niciun caz nu este acolo ca să nu luăm amenzi. Acest aspect nici măcar nu ar trebui dezbătut. Niciodată nu porni mașina de pe loc, fără să ai centura de siguranță pusă. Dacă mai ai pasageri, nu porni până când toți ocupanții au centura pusă. Poate că am fost învățați de mici că cei din spate nu trebuie neapărat, dar în cazul unui impact, pasagerii din spate sunt și mai expuși, tocmai pentru că nu există un airbag. Deci nu vreau să mă repet, dar Poartă Centura de siguranță!

Fără telefon la volan

O lege intrată anul trecut ne sancționează cu suspendarea permisului pentru 30 de zile, dacă avem telefonul în mână. Nu doar să vorbim cu telefonul dus la ureche, dar dacă verifici mesajele sau paginile de social media. Nimeni nu e mai important ca viața ta, așa că oricine te sună poate aștepta. Trage pe dreapta, în afara carosabilului și abia atunci poți răspunde la telefon. Nu coborî privirea să te uiți în telefon. Indiferent cu ce viteză te deplasezi. Chiar și această mișcare de a verifica ecranul telefonului durează minim 2 secunde. Știți în cât timp se întâmplă un accident? Într-o secundă. Nu merită. Nu folosi Telefonul la volan!! Există o sumedenie de aplicații, care îți pot citi mesajele, de exemplu. Îți poți conecta telefonul la sistemul mașinii, poți cumpăra un carkit, un bluetooth. Sunt o mulțime de alte moduri sigure de a vorbi la telefon, fără să-ți iei mâinile de pe volan. Recomandarea mea este să eviți chiar să vorbești la telefon, deoarece unele studii spun că și conversația în sine poate distrage de la condus. Iar orice pagină de social media pe care vrei să scoll-uiești, poate aștepta. Sunt atâtea prostii pe internet, încât nu e grabă să le vezi.

Fii atent la neatenție

Acum că majoritatea mergem în concedii și suntem mai relaxați, se poate să ne relaxăm și atenția la volan. Condu prudent! Șofatul nu este doar un mijloc de transport, ci și o responsabilitate imensă pentru viața ta și a celorlalți. Dacă ești cu cel puțin un pasager în mașină, poți să-l rogi pe el să-ți deschidă sticla de apă, să se întoarcă după snacks-uri sau chiar să verifice navigația. Este mult mai simplu pentru el, iar tu te poți concentra doar la drum. Dacă ești singur, poți lăsa navigația așa cum ai setat-o la plecare. Poți să-ți faci un playlist sau CD cu muzica prefera, nu să stai la volan să cauți muzica preferată. Folosește băuturi în sticle mici, eventual cu pai, tocmai pentru ca timpul cât nu ții două mâini pe volan să fie mai mic. Concentrează-te pe condus, nu pe priveliște. Recunosc că și mie mi s-a întâmplat să mai întorc capul după ceva clădiri sau alte mașini și nu am mai avut privirea înainte, așa că cel mai bine e să nu te bazezi pe sistemele mașinii (dacă sunt) și să ții tu volanul drept și privirea înainte.

Condu regulamentar

Toate indicatoarele rutiere sunt puse unde sunt, cu un scop. Viteza pe care o arată e justificată. Nu toate mașinile pot frâna eficient de la viteze mari, nu toți soferii sunt la fel de atenți și receptivi. Condu regulamentar și responsabil. Nu trebuie nici să mergem cu o viteză mult mai mică decât cea recomandată, dar să conducem în limitele legale, cât ne simțim în siguranță. Șoselele din România sunt foarte aglomerate, foarte înguste, iar depășirea vitezei legale înseamnă creșterea exponențială a riscului de incident. Nu poți să vezi de tufișuri dacă îți sare ceva din față. Chiar și când depășești, atunci când te asiguri în față, trebuie să ieși pe contrasens. Așteaptă până când ai vizibilitate maximă și când te simți în siguranță să depășești. Nu forța traficul. Atunci când vezi că e aglomerat și e coloană de mașini în față, mai bine fii atent să păstrezi o distanță suficientă față de mașina din față. Nu știi niciodată când trebuie o frânare de urgență. Nu rezolvi absolut nimic dacă depășești și forțezi. Nu vei ajunge mai rapid la destinație.

Ai grijă la starea drumului

Una dintre cele mai periculoase părți ale condusului, mai ales în România, este calitatea foarte proastă a drumului. Dacă îmi permiteți, aș putea spune cât de imprevizibilă este calitatea suprafeței de rulare. Pentru că poți să mergi mulți kilometri pe asfalt proaspăt turnat, iar dintr-o dată să ai parte de gropi, tăieturi în asfalt sau chiar pietriș. Acum că mergem în concedii și explorăm zone necunoscute, e foarte important să fim atenți la gropi, lucrări nesemnalizate sau orice te poate face să recurgi la manevre de urgență. E foarte, foarte periculos să pui o frână puternică înainte de o denivelare. Nu știi cum se va comporta mașina sub sarcină sau dacă este pietriș sau nisip pe asflat, iar atunci mașina devine chiar incontrolabilă. Chiar și la evitarea unei gropi prin rotire a volanului stânga sau dreapta, poți să ajungi pe contrasens sau în decor. Singura modalitate de a evita neplăcerile cauzate de gropi și starea drumului e să respecți regulile de mai sus. Atenție și viteză redusă!

Toate aceste lucruri ar trebui să vină încă din școala de șoferi, cu o strictețe exemplară. Nu ar trebui să le citești pe un blog, dar indiferent cum e, trebuie să-ți intre în rutină. Nu îți vor face viața mai grea la volan, nu sunt greu de realizat, nu sunt plictisitoare, ci doar trebuie să conștientizezi importanța și responsabilitatea pe care o ai atunci când controlezi 2 tone de metal. Aveți grijă! În special acum când drumurile proaste sunt pline!