Sfaturi pentru șoferii începători
Peste o treime dintre cei care mă urmăresc au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, ceea ce înseamnă că mulți și-au luat carnetul deja și experimentează cât de frumos este condusul. Îmi aduc aminte cât de încântat eram după ce am terminat școala de șoferi și am fost admis, pentru că în mintea mea era un sentiment de libertate. Pot să merg oriunde, pot să-mi duc prietenii și mă pot bucura altfel de tinerețe. Am făcut mulți kilometri în primii ani de carnet, am făcut multe prostii în acea perioadă, dar am avut noroc să nu am niciun accident cu urmări serioase. Totuși, nu pot să pun totul pe seama norocului, mi-ar fi plăcut să găsesc un sfat după ce am terminat-o cu instructorul. Acum vă este mult mai ușor să găsiți informații, iar dacă ați ajuns aici, vă pot spune din propria experiență:
Nu vă lăsați distrași de la condus
Un drum făcut seara, singur în mașină, poate fi o adevărată terapie pentru un tânăr, când te bucuri efectiv de mașină și de condus. Dar în multe situații, îți vei lua prieteni cu tine, așa că nu te lăsa distras de aceștia, nu te întoarce să vezi ce fac cei de pe bancheta din spate, și nu-i lăsa să acționeze comenzile mașinii, fără acordul tău. Știu că e mișto să dai muzica tare sau să accelerezi pentru a-i impresiona, dar ai grijă în ce condiții o faci.
Nu folosi telefonul la volan
Social media poate provoca social dilema. Frica de a nu rata ceea ce postează alții. Așa te trezești că dai scroll încontinuu și îți vei lua ochii de la drum tot mai multe secunde. Poți conecta telefonul la bluetooth sau chiar să-l pui pe speaker și îl lași din mână, dacă este urgent să răspunzi la apel. Eu nu mai folosesc telefonul la volan deloc. Îl pun în buzunar și acolo rămâne până ajung la destinație. Atunci am timp să răspund la mesaje și numai bine am strâns mai mult content pentru scroll.
Oboseala
Da, ești tânăr, ai energie, dar și această energie ar fi bine să o folosești cât mai eficient. Acum poți să stai până la ore târzii sau chiar să dormi câteva ore și să crezi că ești apt pentru condus, dar limitează-ți timpul de conducere. Dacă ai petrecut până dimineața, nu conduce imediat a doua zi. Nu condu mai mult decât crezi că poți duce. Și eu mă urcam dimineața în mașină și mă opream abia seara când ajungeam acasă, dar asta duce la o oboseală, atât fizică, din cauza poziției la volan, dar și psihică, deoarece ai stat concentrat atâtea ore. Bucură-te de condus, nu te obosi cu condusul.
Expunerea
Știu că ai așteptat încă de pe la vreo 15 ani să-ți iei carnetul și ai vizionat o mulțime de filmulețe cu ce fac alți șoferi la volan. Dar să știi că școala de șoferi din România nu te învață toate lucrurile. De cele mai multe ori acestea vin cu experiența, iar experiența poate fi făcută și prin situații nasoale, pe care nu le vrei. Poate crezi că poți depăși mai multe mașini o dată sau că vreun viraj poate fi abordat cu o viteză mai mare, dar crede-mă, mașina poate fi imprevizibilă. Pe asfalt pot fi pete de ulei, noroi sau pietriș, care îți rupe aderența, iar în lipsa experienței, nu știi ce să faci. Sunt două lucruri pe care le poți aborda. Ori investești într-o școală de conducere defensivă, ori reduci viteza până când tu te simți în siguranță și cu adevărat poți controla mașina.
Poziția la volan
Poate că ți se pare incomod să stai în scaunul șoferului cu spătarul cât mai drept și cu scaunul mai aproape de pedale, dar odată ce te obișnuiești cu poziția corectă la volan, îți dai seama că și mașina devine mai controlabilă. Vei simți mașina mai bine din spătar, iar comenzile pentru direcție o să fie mult mai ușoare. Totul ține de obișnuiță. Așa că nu-ți lăsa scaunul prea tare pe spate, nu sta cu mâinile întinse spre volan. În plus, ar trebui să te obișnuiști să-ți faci un adevărat ritual înainte de a pleca de pe loc. Pe lângă poziția la volan, reglează-ți corect oglinzile, aprinde farurile, și obligatoriu POARTĂ CENTURA DE SIGURANȚĂ.
Am fost și la vârsta ta. Când credeam că nu mi se poate întâmpla nimic. Mi-aș fi dorit să am pe cineva care să-mi amintească că sunt vulnerabil și că trebuie să fiu responsabil de mine, de pasageri și de mașina pe care o conduc. Șofatul nu trebuie să fie obositor sau solicitant. Trebuie să te bucuri de mașină, așa cum te bucuri când citești despre mașina preferată sau vezi un video cu ea. Poți, fără nicio problemă să experimentezi condusul în siguranță. Informează-te și din alte părți și ai grijă.