Mercedes A-Class: Revoluția fiscală

Puțini știu că primul test pe blog a fost cu un Mercedes Benz A-Class. Era recent apărut și a luat lumea auto prin suprindere. Atât mașina cât și scriitorul. Exact cum nu uiți prima mașină pe care ai condus-o, indiferent câți ani avut, așa nu uiți nici prima mașină despre care ai scris. Au trecut aproape 6 ani peste noi, scriitorul a ajuns într-un punct, iar A-Class pornește a doua revoluție. Într-un fel, Mercedes Benz urmează aceeași rețetă ca acum jumătate de deceniu. Noua linie de design este lansată prima dată pe cel mai mic reprezentant din gamă.

Mercedes A-Class Aș putea greși, deoarece noul CLS a primit noua ”față”, dar A-Class i-a urmat îndreaproape, copiindu-l chiar. Am un sentiment de deja-vu, deoarece A-Class este un model complet nou. De la motoare, platformă, design. În plus, este cel mai tehnologizat hatchback premium din câte există. Este atât de nou și fresh, încât concurenții trebuie să vină cu două generații pentru a atrage acest impact.

Mercedes A-Class Mercedes A-Class Atunci când vorbim de un design complet nou, acesta nu atrage imediat. Părerile sunt împărțite, unii îl adoră, alții chiar îl urăsc. Mie mi se pare că noua linie design, cu blocurile optice extrem de înguste și agresive, se potrivește mai bine pe A-Class, decât pe CLS, de exemplu. Pe A-Class, farurile îi oferă un look futurist, grafică LED este nouă, iar noua grilă ”întoarsă” are în continuare look-ul de ”diamant”. Așa cum ar trebui, modelul de test avea în dotare pachetul optic AMG. Este o opțiune costisitoare, dar îi oferă mașinii un look foarte premium. Bara frontală este în trend cu ultimele produse ale nemților, cu prize de aer și mai mari decât la generația precedentă, plus că acum, A-Class primește jantele superbe, spițate, de 19 inch. Înainte să comentați despre talonul mic pe drumurile din România, trebuie să citiți despre comportamentul de la volan, dar puțin mai jos în articol. Pachetul AMG mai oferă niște praguri profilate și o bară posterioară nouă. Așa cum ne-au obișnuit germanii, evacuările sunt false, dar arată bine pe posteriorul scurt. Un subiect destul de discutat a fost design-ul blocurilor optice spate. Pe generația precedentă, acestea erau mai pătrățoase, dar îi ofereau un caracter aparte. Noua generație în schimb, are stopuri alungite, care mulți le-au comparat cu cele ale unor modele inferioare. Mie personal îmi place exteriorul noului A-Class, din simplul motiv că este ”altceva”. Este nou și arată premium, mai ales în acestă configurație, cu vopseaua gri metalizat Iridium.

Mercedes A-Class Designerii s-au axat pe dramatismul blocurilor optice, așa că restul caroseriei este mai ”rezervată”. Muchiile și tăieturile de pe laterale au fost înlocuite cu suprafețe generoase de tablă, la fel ca și capota motorului. Cum spuneam, în afară de faruri și stopuri, vedem un design curat, liniar, cu trăsături cunoscute, cum ar fi linia plafonului. A-Class este în continuare acel hatchback premium, cel puțin ca înfățișare.

Mercedes A-Class Mercedes A-Class interior Cealaltă revoluție a celor de la Mercedes Benz se vede la interior. Aici, A-Class nu mai are nimic în comun cu modelul pe care îl înlocuiește. În primul rând, planșa de bord este complet nouă. Folosește aeratoarele de tip ”turbină” a noului CLS, dar sunt dispuse pe o planșă relativ mică și simplistă. În fața pasagerului are un fel de treaptă, care noaptea este iluminată spectaculos. În mijloc mai regăsim câteva comenzi pentru climatizare, din nou cu design simplist, dar ”îmbrăcate” într-un material ce imită aluminiul. O altă noutate o reprezintă sistemul de infotainment și mai ales modul în care acesta este accesat. A-Class renunță la rotița vechiului Command, în schimbul unui touchscreen. Acesta se aseamănă cu cel de pe modele Lexus, dar parcă este mai ușor de folosit. Cu toate acestea, au fost momente în care am simțit lipsa unei comenzi rotative. Există în continuare suportul pentru palmă, dar acesta nu mai este touchscreen, ci este îmbrăcat în piele. Într-un fel, Mercedes Benz a ușurat accesul comenzilor, plasând butoane dedicate pe fiecare parte a controler-ului.

Mercedes A-Class interior Mercedes A-Class interior A-Class se simte premium și la interior, unde materiale sunt de foarte bună calitate, de la piele Alcantara pe fețele ușilor, exact în zonele de contact, pentru un sentiment tactil foarte plăcut. Apoi avem un volan nou, preluat direct de la vârful de gamă S-Class. Acesta nu pare deloc disproporționat în utilizare, dimpotrivă, îți oferă o priză excelentă, mai ales la manevrele din oraș. Acesta este conectat direct la sistemul de infotainment prin cele două touchpad-uri de pe spițe. Cu siguranță vedeta interiorului este ecranul imens, dintr-o singură bucată, poziționat pe orizontală în spatele volanului. Un detaliu de design, din punctul meu de vedere nu prea reușit, este faptul că display-ul nu este acoperit. Bineînțeles că grafica este excelentă și nu reflectă foarte mult lumina, dar în câteva momente ale zilei, când soarele este direct sus, începe să nu mai devină lizibil. Acest ecran foarte lăudat de jurnaliști, dar mai ales de producător, nu este atât de mare, așa că de la volan multe funcții nu se văd. Volanul blochează unele informații din stânga ecranului central, așa că o soluție ar fi fost centrarea ecranului principal pe mijlocul consolei. Asta ar putea însemna o simetrie mai bună cu aeratoarele. În rest, A-Class oferă cel mai premium, cel mai spectaculos și cel mai futurist interior de compactă din clasă. Nivelul tehnolgic este dus mai departe de apariţia unui “asistent” asemănător cu Siri de la Apple, care “învaţă” anumite comenzi. De exemplu, este suficient să rosteşti “Hey Mercedes” pentru ca în boxe o voce feminină să îţi răspundă. Acest “asistent” poate schimba posturile de radio, poate porni climatizarea sau chiar să închidă trapa. În plus, comenzile pe care le rosteşti sunt joviale, nu neapărat ceva prestabilit. Climatizarea creşte temperatura, dacă rosteşti: “I’m cold”. Sau e suficient să spui “Take me to work”, pentru a porni navigaţia spre locul unde lucrezi.

Mercedes A-Class interior Totuși, din punctul de vedere al trenului de rulare, A-Class s-ar putea să nu mai fie atât de special. Trăim zilele în care motorul diesel moare, este interzis, iar până la apariția unor modele electrice capabile, benzina este baza, chiar dacă vorbim de clasa premium. Astfel, noul A-Class primește o nouă unitate pe benzină, de doar 1.3 litri, dar cu turbo, ce dezvoltă un impresionant 163 de cai putere. Spun impresionant pentru cilindreea mică a motorului, nu pentru performanțe. Mercedes spune că A200 accelerează până la 100 km/h în 8 secunde, dar senzația de la volan este complet diminuată. Acest lucru se datorează în principal cutiei 7G-Tronic, cu o tehnologie mai veche, ce efectiv nu se împacă cu noua platformă a Clasei A. Performanțele sunt taxate destul de grav, deoarece cutia nu se hotărește în ce treaptă trebuie să fie, astfel la accelerări mai bruște, pentru depășire, de exemplu, turează motorul aproape de linia roșie, ceea ce îl face destul de gălăgios. La ieșirile rapide din viraj, când apeși pedala de accelerație, nu se întâmplă nimic, iar după câteva secunde cutia retrogradează 2 trepte și îți dă un impuls în scaun, deloc plăcut. Probabil că motorul este suficient pentru această caroserie, puterea cu siguranță, dar cuplul mai mic decât la un diesel, nu îl simți pe accelerări. Iar pentru a scoate ceva performanțe, trebuie să urci în turație, iar atunci apare disconfortul auditiv. Într-un fel e păcat, deoarece noua platfomă este capabilă, se simte acest lucru pe viraje, unde puntea față oferă suficientă aderență, iar spatele se simte chiar ușor. Senzația de subvirare este aproape inexistentă, dar la asta ajută și jantele mai late.

34140988_10212349357151446_8881543359361974272_n Aș putea spune că A-Class se simte cel mai bine în modul Sport, dar asta din punct de vedere dinamic. Direcția este mai grea și foarte precisă, dar în modul Comfort simți că mașina se simte cel mai bine. Cutia nu retrogradează așa agresiv, iar accelerările sunt mai liniare, sunetul deranjant nu mai este prezent, iar suspensia absoarbe mai bine denivelările. Cam aici voiam să ajung. Am crezut că un hatchback cu look sportiv și jante pe 19 inch o să fie inconfortabil, dar noul A-Class este surprinzător de calm, relaxat, iar nivelul de confort este asemănător cu cel al unui sedan de clasă superioară. Aici putem vorbi despre stereotipul că Mercedes este confortabil mai presus de toate. Și este adevărat, confortul este pus mai sus de sportivitate, încă de la setările suspensie, cutiei sau a motorului.

34134746_10212349357311450_6217321819339227136_n Noul agregat este destul de vioi când îi găsești punctul perfect, iar consumul se învârte în jurul valorii de 10l/100 km. Ar putea fi și mai jos, dar mașina avea doar 700 km, iar traseul a fost parcurs destul de alert. În gama Mercedes Benz sunt alte mașini mult mai dinamice, dar A-Class cumva este ales promotorul viitoarelor tehnologii. Acel instrumentar de bord este superb, îți oferă absolut toate informațiile necesare, în plus este configurabil în sute de feluri. Grafica navigației este excepțională, îți arată în 3D la o rezoluție perfectă toate clădirile sau obiectivele. Într-o echipare și mai bogată, A-Class poate fi oferit cu sisteme de condus autonom, plus camere pentru a-ți oferi pe navigație realitate augmentată. În timp real, îți oferă informații despre navigare. Numai că toate acestea vin la un preț.

34047755_10212349358351476_5108674993693130752_n Acest articol se numește Revoluția Fiscală, deoarece noul A-Class în echipare ca cea de test costă 47.000 euro. Pentru alte dotări și mai futuriste, plus pachetul Edition 1, trebuie să scoți din buzunar peste 60.000 de euro. Pentru un hatchback. Am ajuns în punctul în care modelul de intrare în gamă să fie mai scump ca unul mediu, de acum câțiva ani. Numai că un E-Class dotat bine, se apropie de 100.000 de euro. Mai mult decât o revoluție tehnologică, ne sperie revoluția fiscală. Tehnologiile noi costă și poate că ar merita pe o mașină deja scumpă, dar am fost obișnuiți ca A-Class să fie ceva mai ieftin, chiar dacă vorbim de cel mai tehnologizat hatchback premium.

Mercedes Benz A200 AMG-Line oferit pentru test drive de Autoklass Timișoara

33995378_10212349343151096_8873000738129707008_n 33988281_10212349346511180_8065576143798927360_n 33982943_10212349357391452_3659604039349305344_n 33994823_10212349356751436_2107555441583063040_n 33965176_10212349342951091_4352224059073757184_n 33964788_10212349356471429_6283688805048254464_n 33964769_10212349342711085_40951220382203904_n 33964407_10212349348831238_1127694631941701632_n 33962710_10212349342431078_361245155191160832_n 33961316_10212349350951291_6293361127233421312_n 33944187_10212349356991442_1656925235208781824_n 33943963_10212349352791337_290302912620396544_n 33941873_10212349347431203_5554553175236673536_n 33750024_10212349352471329_1001133181363027968_n 33965305_10212349346111170_2084219969435860992_n 34032598_10212349348551231_7618758506878861312_n 34050712_10212349351151296_1102332330367778816_n 34105126_10212349349431253_6428551429102764032_n 34123052_10212349349591257_5997617122409185280_n 34138229_10212349341871064_8505878392640372736_n 34132873_10212349344031118_2989329982846664704_n