Revoluţia eleganţei

Până nu demult, Mercedes Benz era cel mai conservator producător auto premium din Germania. Modele sale păreau învechite, cu un design ce amintea încă de anii 90, rămânând oarecum în urma rivalilor de la BMW şi chiar Audi, pe alocuri. Ceva s-a schimbat, însă. “Steaua în trei colţuri” a început să devină tot mai frumoasă, mai agresivă, mai tehnologizată, mai elegantă şi mai sportivă. Şi nu doar în planul de preţ înalt. Totul a început chiar cu micul hatchback A-Class. Schimbarea radicală de la vechea generaţie la cea actuală, ne-a luat pe toţi prin surprindere, iar atunci ne-am dat seama că va veni o adevărată revoluţie pentru Mercedes Benz.

20160609_225021 A urmat apoi, cum altfel, nava amiral S-Class. Un automobil atât de perfect, atât de apreciat de fiecare persoană în parte. Era o vitrină tehnologică, o viziune asupra viitoarelor modele, dar şi asupra tehnologiilor disponibile pe toate automobilele anilor ce vor veni. Intuiţia a fost exactă, atunci când sedanul de clasă medie C-Class a apărut, fiind un fel de mini S-Class, pe o platformă nouă, mult mai sportivă. Totuşi, mai exista un model pentru germani ce a rămas foarte conservator. Încă din 2009 până în 2016 Elegance-Class a fost printre ultimele Mercedes-uri ce a rămas neatinsă de noile schimbări. Oarecum ştiam că noua generaţie se vrea o combinaţie între luxul clasei S şi sportivitatea clasei C, fără să uite de cuvântul de ordine al modelului, cel ce i-a dat şi denumirea de altfel: Eleganţă.

20160609_225156 Această revoluţie a eleganţei, a început pentru noul model, printr-un design mult schimbat faţă de generaţia precedentă, chiar şi de varianta facelift, ce renunţa la blocurile optice duble, un trademark pentru E-Class. Noul model este probabil cel mai elegant sedan din segment, cu linii fluide, curate, păstrând totodată unele elemente distinctive pentru clasa E. Vorbesc bineînţeles de luminile de zi ce oferă două benzi de lumini cu LED, amintind cumva de cele două blocuri optice duble. Noile faruri sunt însă foarte rotunjite, asemănătoare cu cele ale fratelui mai mic, în schimb noua grilă este puţin ieşită, iar în funcţie de configuraţie, poate avea “steaua” în mijlocul acesteia, flancată de două lamele cromate sau poate fi poziţionată pe capotă, lăsând grila curată şi mai elegantă. Această opţiune, să-i zicem, de a pune stema pe capotă, era rezervată doar vârfului de gamă, S-Class. Personal, îmi plac ambele variante, dar era o vorbă mai demult: “Lumea se vede altfel prin steaua de pe capotă”. Bara frontală are un design oarecum simplist şi nu prea bine definit, încercând să pară cu fante de aerisire, dar se vede clar că sunt false, ce le face să arate oarecum ciudat. Dacă vrei să schimbi asta, trebuie să optezi pentru superbul pachet AMG ce vine cu un design mult mai agresiv, acele fante sunt mai mari, atât pe laterale cât şi central. Noul E-Class ar putea să se piardă în gamă, iar pentru un ochi neavizat acesta se confundă foarte uşor cu fraţii săi. Profilul este foarte frumos, elegant, curat, renunţând la pasajele bombate ale roţilor, dar pentru a ieşi cu adevărat în evidenţă, trebuie optat pentru un set de jante mai mari. Aceasta este o problemă a automobilelor noi, arcele sunt foarte mari, iar nişte jante mici arată chiar aiurea, obligându-te la o cheltuială mai mare. Privit din posterior, noul E-Class nu epatează, nu iese în evidenţă cu mai nimic şi sunt de părere că blocurile optice ale generaţiei anterioare erau mai potrivite. Acestea noi, sunt o idee prea mici şi mult prea asemănătoare cu cele ale lui C-Class.

13735366_10207238642866783_82838034_n 13714419_10207238641986761_1089745482_n 13714430_10207238642226767_1741930436_n Nu ştiu dacă Mercedes Benz a dat greş sau nu optând pentru acest tip de design matrioska, dar dacă ne uităm în ograda rivalilor, vedem exact acelaşi lucru. Asta ar putea ţine de preferinţele clienţilor, care, să ne înţelegem, şi-ar dori un automobil luxos şi sportiv şi care să arate mai scump. Am fost printre puţinii care i-au luat apărarea noului E-Class, spunând la începutul anului că acesta seamănă cu automobil frumos şi foarte apreciat, aşa că de ce nu ai vrea unul şi mai ieftin. Dacă Mercedes ar scoate un G-Class ceva mai mic şi mai ieftin, dar care păstrează design-ul legendar, nu văd care ar fi problema. Cred doar că nu vor mai face faţă dealerii cu comenzile.

13694992_10207238641906759_2045142689_n Exteriorul unei maşini e pentru pietoni să admire, în schimb interiorul e pentru cel ce a dat banii pe maşină. Mai demult am vrut să fac o petiţie, atunci când nu erau la modă petiţiile, pentru ca producătorii să plătească designerii mult mai bine, ca aceştia să vină cu ceva nou şi spectaculos. Mă săturasem de acel interior gri sau negru, cu linii drepte şi seci. Se pare că Mercedes Benz i-a dat mulţi bani designerului de interioare, pentru că acesta face treabă. Şi când spun că e spectacol, priviţi asta.

13735259_10207238641666753_826289308_n 20160609_230715 Şi gândiţi-vă că ar mai putea exista dotări care să-l facă şi mai spectaculos. Interiorul noului E-Class este de asemenea o combinaţie între cele ale claselor C şi S, dar care se potriveşte atât de bine şi pe clasa E. Este şi o gură de aer proaspăt între multitudinea de interioare cu ecranul navigaţiei ieşind deasupra consolei centrale. Şi la noul E-Class este poziţionat acolo, dar altfel. Este acoperit de bord, iar partea centrală şi inferioară a planşei de bord, este atât de elegantă şi stilată. Liniile fluide se alungesc până spre portiere, cele patru guri de ventilaţie sunt exact elementul clasic al interiorului, ce “taie” cumva abundenţa tehnologică disponibilă. În partea inferioară, consola se alungeşte frumos spre cotieră, avem doar un rând de butoane foarte plăcute la atingere, ce acţionează sistemul de climatizare, un ceas analog în mijloc, flancat de shortcut-urile pentru meniu. Chiar în faţa cotierei, poziţionat foarte confortabil pentru mână, este “joystick-ul” şi rotiţa pentru sistemul de infotainment, iar în stânga acestuia selectorul pentru modurile de rulare. Maşina de test, oferită de Autoklass Timişoara, era configurată în culori deschise pentru tapiţeria scaunelor, iar bordul era acoperit de lemn. Combinaţiile de crem şi maroniu, împreună cu lemnul şi aluminiul interiorului sunt parcă chintesenţa unui E-Class. Cu toate acestea, cam aici se opreşte cu eleganţa şi clasicismul noului E-Class. De aici încolo totul vine din viitor. Iar nivelul tehnologic disponibil la bord, este mai înalt decât pe orice alt Mercedes Benz vreodată.

20160609_224140 13735204_10207238641706754_1137377480_n Iar primul lucru pe care îl vezi este ecranul imens din spatele volanului. Acesta este compus din două monitoare, aş putea spune, ambele cu diagonala de 12.3 inch, unite de o sticlă, iar când sunt stinse, dau impresia de un ecran nesfârşit, cum nu s-a mai văzut pe o maşină din această clasă. Rezoluţia oferită este absolut impresionantă, comparabilă cu cea a unui smartphone, iar meniul este complet nou, chiar şi în comparaţie cu celelalte modele Mercedes Benz. Faţă de generaţia precedentă, schimbarea este radicală. Nu mai există niciun element ce să amintească de vechiul model. Este atât de nou, încât aş putea spune că este cel mai spectaculos interior din segment. Pe ecranul din spatele volanului regăsim 3 moduri de afişare a instrumentarului de bord. Există unul clasic, unul sport şi unul progresiv, cum l-au botezat germanii, unde viteza este afişată digital, iar în mijloc se vede doar turometrul. Încă nu ştiu de ce nu e acesta modul sport. În fine, noul E-Class se poate configura după cea mai excentrică dorinţă a şoferului. Pentru că moda actuală dictează renunţarea la butoanele fizice, sunt multe locuri sensibile la atingere. În afară de partea superioară a joystick-ului central, pe care îl ştim de la alte modele Mercedes Benz, o asemenea suprafaţă a apărut şi pe spiţele volanului. În locul butoanelor clasice de volum şi comenzi a sistemului de infotainment au apărut suprafeţe touchscreen, care la prima vedere ar putea fi greu de folosit, dar răspund foarte bine şi foarte exact la comenzi, iar după un timp te obişnuieşti atât de tare, încât nu ai mai vrea butoane fizice. Toată această tehnologie de ultimă oră este “îmbrăcată” în cel mai pur stil Mercedes Benz şi se vede clar că noul E-Class a mers pe cartea luxului şi a eleganţei, în detrimentul sportivităţii. Materialele sunt extrem de fine, foarte plăcute la atingere, indiferent că vorbim despre piele, plastice, lemn sau aluminiu. Noile scaune sunt de asemenea foarte confortabile şi mari, oferind totuşi o susţinere laterală bună. Nu excelentă, dar nu aici s-a vrut să se ajungă. Cu toate că merită, pentru că toată această tehnologie nu este doar de domeniul IT, ci şi mecanic.

IMG_6056 13714289_10207238642986786_231946941_n Acest E-Class este construit pe o nouă platformă. După aproape un deceniu, aceasta este complet nouă, de la şasiu până la motorizări şi cutie de viteze. Schimbarea este absolut impresionantă. Nu ştiu care este diferenţa mai mare faţă de generaţia precedentă? La interior sau la platformă? Pentru că noul E-Class este acum mai uşor cu 100 de kg faţă de vechiul model datorită platformei MRA folosită atât pe C-Class, cât şi pe S-Class. Dacă noul C este mult mai sportiv decât vechiul model, iar S este mult mai confortabil decât modelul pe care l-a înlocuit, atunci E-Class ia tot ce este mai bun de la amândouă şi lasă cu mult în urmă tot ce ştiam despre un E-Class. Totuşi, S-ul este nava amiral, liderul incontestabil, deci nu vă aşteptaţi la un confort atât de bun pentru E-Class, dar dacă îl priviţi ca un C-Class mai mare şi mai confortabil, atunci vă va satisface toate dorinţele.

13664797_10207238642906784_188045856_n Faptul că este mai uşor, se simte foarte bine de la volan. Iar pentru cei care spuneau că BMW este mai sportiv, în condiţiile în care aproape toate BMW-urile au tracţiune integrală, E-Class doar cu tracţiune spate se simte mult mai bine pe viraje. Faptul că nu avem roţi motoare pe direcţie, asta înseamnă că avem unul dintre cele mai bune răspunsuri în volan. De mult nu am mai mers cu un automobil care să ofere asemenea plăcere când virezi volanul. Este suficient de uşor şi mai ales, este foarte exact. De exemplu, poţi să intri cu viteză într-un sens giratoriu, volanul se învârte exact acolo unde vrei, fără alte corectări. Dacă vrei să simţi o contra greutate pe virajele lungi şi rapide, selectezi modul Sport al sistemului Agility Select, iar direcţia se întăreşte, suspensia la fel, şi nu îţi vine să crezi că iei un viraj zâmbind, într-un E-Class. Cum spuneam, direcţia este precisă, botul maşinii se simte foarte uşor, schimbările de direcţie sunt extrem de exacte, mai ales pentru un automobil de gabaritul acesta.

20160609_230523 Întreaga maşină se simte foarte echilibrată, perfect balansată, la ani lumină faţă de generaţia precedentă. În materie de sportivitate, acesta este cel mai dinamic E-Class construit vreodată. Gândiţi-vă ce o să facă Brabus din el. :)) Nu că ar avea nevoie de mai multă putere. Odată cu noua platformă, Mercedes Benz introduce o nouă gamă de motorizări, mult mai puternice şi mai eficiente. Vechile generaţii aveau cilindreea de 2.1 litri, ce însemna o adevărată pacoste pentru români, în schimb noile motorizări cu 4 cilindri produc 194 de cai putere, dintr-un motor de 2 litri. 1950 cmc, mai exact. Sunt mai mult decât orice alt concurent la acest nivel de motorizare. Cu toate că este complet nou, nu aş putea spune că este cel mai rafinat, livrarea puterii nu se simte atât bine, iar acceleraţia până la 100 km/h se realizează în 7.3 secunde. Probabil acest fapt este rezultat de combinaţia motor-cutie, unde noul 9G-Tronic dispune de 9 trepte, o idee cam multe pentru senzaţii puternice. Se vede clar că noua cutie, ce se va asambla în România, la Sebeş, este setată pe confort, şi chiar dacă este doar o continuare a vechiului 7G-Tronic, raportul schimbării treptelor este mult mai lin, mai exact în sarcină, şi mult mai rapid, în ciuda celor 9 trepte. Spre deosebire de alte cutii cu multe trepte, aceasta nu încearcă să ajungă în cea mai mare treaptă cum are ocazia. Ţine turaţia constantă în funcţie de necesităţile şi stilul de condus al şoferului. Pe lângă şasiul aproape perfect, cutia este a doua parte foarte bună din punct de vedere mecanic, a noului E-Class. Toate acestea combinate duc la un consum de 7l/100 km, în testul nostru, cu toate că ar putea fi chiar mai mic, dar fără să se apropie de cifra de 3.9l/100 km anunţată de constructor.

20160609_224719 A fost o plăcere să conduc noul E-Class. Din multe puncte de vedere este mai bun decât rivalii săi, din altele nu la fel de mult. Fără îndoială, totuşi, este cel mai bun E-Class construit vreodată. A devenit mult mai plăcut pentru şoferii care îşi doresc o maşină pentru condus, fără să facă niciun compromis împotriva confortului şi a luxului. Iar acest aspect s-a văzut cel mai bine la prezentarea maşinii în Timişoara. Autoklass ne-a invitat să admirăm prima dată noul E-Class într-un ballroom. O sală de o eleganţă superbă, într-o atmosferă de bal, iar maşinile stăteau în faţa noastră pe un covor gros. Nu este locul tipic pentru a prezenta o maşină, în schimb, când vorbeşti de Elegance-Class acesta arată perfect printre mese rotunde, lumini difuze şi sunet de vioară.

IMG_6067 IMG_6050 IMG_6045 IMG_6042 IMG_6036 IMG_6027 IMG_6017 IMG_6020 Ai putea descrie perfect noul E-Class prin sloganul de prezentare: “Masterpiece of intelligence”. Este cu adevărat o vitrină tehnologică pentru acest segment, dar aşa cum se întâmplă cu toate tehnologiile inovatoare, la început sunt scumpe. Pentru că maşina de test nu era echipată cu acestea, nu am insistat foarte mult asupra lor, dar trebuie menţionat că noul E-Class poate să se conducă singură. Nu este un sistem complet autonom, dar este cel mai apropiat de un astfel de automobil. De asemenea, noul sedan poate fi configurat cu sistemul de suspensie pneumatică Air Body Control, la fel cum regăsim şi pe S-Class. Iar altă premieră pentru segment ar fi posibilitatea de a controla maşina din exteriorul acesteia, prin intermediul unui smartphone. Despre toate aceste sisteme am mai scris şi aici. Cum spuneam, nu am vrut să mă axez foarte mult pe aceste tehnologii, ci am vrut să văd mai mult cum se simte la condus noul E-Class. Aşa că singura concluzie la care am ajuns este: im-pre-sio-nant!

20160609_230729 20160609_230345 13714430_10207238642226767_1741930436_n 13695908_10207238643986811_1437259802_n 13705054_10207238642946785_1134362022_n 13695859_10207238642426772_1737713497_n 13689613_10207238644066813_511899715_n 13672313_10207238642386771_859794089_n