Renault Zoe – Test Drive

Renault Zoe – Electricitate accesibilă

Încă de la primele zile de viață a automobilului electric, toți speram ca acesta să fie o alternativă viabilă pentru mașinile cu motor termic. Tehnologia bateriilor era destul de scumpă, iar autonomia oferită mult prea mică. Cu toate acestea, Renault Zoe a reușit să fie cel mai vândut automobil electric din Europa timp de mai mulți ani. După mai bine de 8 ani de la lansarea primei generații, francezii vin cu o propunere nouă, care este îmbunătățită din toate punctele de vedere.

Cu toate acestea, succesul lui Zoe trebuia păstrat, așa că din punct de vedere al design-ului exterior, schimbările nu sunt radicale. În continuare recunoști modelul ca fiind un Renault Zoe, mai ales datorită formei profilului. Partea frontală este acum mai modernă, cu toate că generația precedentă era destul de futuristă. Acum Zoe are blocuri optice mai armonioase, iar iluminarea LED este standard. Grila a crescut în dimensiuni și se unește cu farurile. Pe laterale au apărut niște fante de aer mai generoase ”tăiate” de lamele cromate. Îmi place că în partea inferioară a apărut o ”gură” cu niște artificii de design de tip fagure.

Cum spuneam, Renault a păstrat rețeta câștigătoare, iar profilul este neschimbat. În continuare Zoe are acel plafon mai înalt, portierele spate cu mâner ascuns și stâlpul al treilea curbat. Pentru un plus de modernitate, jantele au acum un diametru mai mare și ies mai bine în evidență. Mulți clienți au apreciat stopurile cu tentă albastră a vechii generații, dar noul model are acum blocuri optice spate cât se poate de normale. Totuși, iluminarea este spectaculoasă datorită graficii interioare cu lamele cromate. În rest, posteriorul este bombat, fără prea multe artificii de design. Pentru că vorbim de o mașină ”verde”, care pune accentul pe eco, nu avem o bară sportivă sau agresivă.

Noul Renault Zoe nu este o revoluție a design-ului. A fost generația precedentă. Acum în schimb a fost mult îmbunătățit acolo unde nu se vede. Totuși o revoluție s-a petrecut la interior.

Acesta este acum mult mai plăcut și cel mai important, mult mai calitativ. Planșa de bord este preluată de la noul Clio, ceea ce înseamnă că în mijloc avem un ecran foarte mare, poziționat pe diagonală, care preia toate comenzile sistemului de infotainment. Grafica acestuia nu este strălucită, dar e mai bună decât în multe alte modele, fie ele electrice sau nu. În plus, diagonala mare îl face mult mai plăcut în utilizare și e mai ergonomic. Climatizarea este și ea preluată de la Clio, design pe care îl găsim și pe câteva modele Dacia. S-ar putea ca viitorul model electric românesc să folosească tehnologii de pe Zoe, poate chiar vechiul sistem de baterii. Zilele acestea vom afla. O altă îmbunătățire a interiorul vine de la instrumentarul de bord. Acesta este complet digital, este mult mai mare decât la vechiul Zoe și are o grafică foarte bună. Toate informațiile afișate sunt de mare ajutor, de la autonomie, navigație sau încărcare. Levierul transmisiei are un design futurist, iar pentru că mașinile electrice au o singură treaptă, iar Zoe folosește tehnologia drive by wire, utilizarea e foarte ușoară.

Totuși, nu totul e plăcut în habitaclul noului Zoe. E ciudat că o mașină gândită de la început ca să fie electrică, nu a reușit să distribuie mai bine poziționarea bateriilor. Acestea se află sub podea, dar și sub scaune, ceea ce înseamnă că poziția la volan este foarte înaltă, probabil mai înaltă decât în multe SUV-uri. Înțelegeam dacă vorbeam de o mașină clasică, care a fost ”convertită” la electricitate sau dacă era prima încercare a companiei, dar francezii au deja experiență în această clasă. Scaunul poziționat pe o ”treaptă” înseamnă că stai foarte sus, iar volanul este mult prea înclinat, asemeni unei dube. Această poziție este bună pentru traficul urban, pentru că îți oferă vizibilitate bună, dar în timp poate deveni inconfortabilă, iar în niciun caz nu este sportivă. Scaunele frontale sunt cu tetieră integrată, dar nu prea oferă susținere laterală. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunilor destul de reduse, spațiul interior este destul de bun, nu degeaba Renault Zoe este folosit des ca mașină de ride-sharing. Asta s-ar putea datora și prețului de achiziție extrem de competitiv.

Da, Renault Zoe este cea mai accesibilă mașină electrică de autonomie mare. Cu toate reducerile și discount-uri, prețul ajunge la aproximativ 22.000 euro. În acești bani, Zoe promite o autonomie de 395 km și un timp de încărcare de puțin peste o oră. Aceste valori sunt foarte bune și comparabile cu orice alt model electric. Față de generația precedentă capacitatea bateriilor s-a dublat, până la 52 kWh care produc acum echivalentul a 135 cai putere. Datorită cuplului instant, Renault Zoe cu acest sistem de baterii atinge 100 de km/h în 9 secunde. Dar de la volan, Zoe se simte mult mai sprintenă. Trebuie să recunosc că atunci când m-am urcat prima dată la volan, nu știam datele tehnice ale mașinii, iar după câteva accelerări, credeam că are o putere mai apropiată de 200 de cai putere, nu de 135. Asta e frumusețea mașinilor electrice în oraș. Poți să pleci primul de la semafor, dacă vrei să schimbi banda, se întâmplă instant, și oricând ai nevoie de putere, e acolo instant. Ușurința cu care rulezi în traficul urban este accentuată și de frânarea regenerativă, care este destul de brutală, chiar dacă nu te oprește complet. Dar în momentul în care ridici piciorul de pe accelerație mașina începe să frâneze, așa că poți să conduci o zi întreagă în oraș, fără să apeși mai deloc pedala de frână.

Toate aceste lucruri îți dau încredere, și nu îți dai seama că ajungi la viteze destul de mari, destul de repede. Abia când întâlnești un viraj, vei vedea că Renault Zoe are un ruliu destul de pronunțat, care nu este ajutat deloc de poziția înaltă și scaunele fără susținere. Direcția ușoară este utilă la manevre de parcare, nu și la strâns pe viraje. Chiar dacă bateriile sunt în podea, iar centrul de greutate este relativ jos, Zoe nu este o mașină sportivă. Poate nici nu a vrut asta. Zoe a plecat pe ideea de a oferi electricitate accesibilă.

Încă de la prima generație, rețeta a fost cât se poate de clară. Preț mic, tehnologie bună și autonomie decentă. Noua generație oferă un pic mai mult în fiecare domeniu, dar din punctul de vedere al autonomiei, este mai mult decât dublu, în condițiile în care prețul este aproape identic cu al vechiului model. Atunci când clienții vor citi fișa tehnică, iar la sfârșit vor vedea prețul, nu e de mirare că Zoe a fost ani la rând cel mai vândut model electric.

Renault Zoe R135 oferit pentru test drive de Auto Europa Timișoara