Renault Clio 5 – Test Drive

Renault Clio 5 – Rețeta cunoscută

”Dacă ceva nu este stricat, nu-l repara” spune un vechi proverb. Se pare că Renault a ales această strategie când au prezentat ultimul Clio, a cincea generație a micului hatchback apărut exact acum 30 de ani, în 1990. Cele 5 generații au fost foarte bine primite, iar anul trecut Clio era cel mai vândut model din clasa B, iar anul acesta, chiar dacă a fost unul mai ciudat, noul Clio a reușit performanța fantastică de a deveni cea mai vândută mașină din Europa. Indiferent de clasă. De fapt Clio este modelul de record pentru francezi, fiind și cea mai vândută mașină franțuzească din lume. Cu asemenea palmares, dar și o imagine de păstrat, noul model nu trebuia să fie o revoluție. Cel puțin nu în locurile unde era apreciat. Dar hai să vedem ce e schimbat la noul Renault Clio 5.

De la prima vedere, lucrurile stau cât se poate de cunoscut. Totul pare normal și nu mult diferit față de generația precedentă. Mașina este o idee mai scurtă, dar mai joasă și mai lată. Asta îi oferă o imagine ceva mai sportivă. Privit din față, noul Clio preia blocurile optice în formă de bumerang, design ce l-am văzut și la fratele mai mare, Megane. Acest design se potrivește de minune și pe caroseria mai mică, astfel, noul Clio pare mult mai modern și mai futurist. Spun asta, deoarece încă de la primele nivele de echipare, blocurile optice beneficiază de tehnologia LED, unde semnătura luminoasă este spectaculoasă. Grila frontală este mai proeminentă, iar priza de aer din partea inferioară are dimensiuni generoase.

Dacă în partea din față mai vedem unele schimbări de design, din lateral și la posterior, lucrurile sunt mult mai familiare. Profilul este aproape neschimbat, portierele spate au mânerul ascuns, pentru a oferi mașinii un aspect de coupe. Asta s-a întâmplat, deoarece Renault nu mai oferă Clio cu doar două portiere. Îmi place jocul liniilor și al proporțiilor profilului, mai ales în partea inferioară, unde portierele sunt sculptate, iar pragul este definit de un bandou cromat. Toate elementele strălucitoare, din jurul geamurilor și jantele, contrastează frumos cu noua culoare de prezentare denumită Valencia Orange.

Doar un ochi avizat va observa diferențele la posterior. Blocurile optice sunt ceva mai înguste, au tehnologie LED și un design mai fluid. În rest, partea din spate este destul de banală, fără niciun artificiu inutil de design. E bine măcar că avem o ieșire pentru sistemul de evacuare. Pare mai sportiv. Dacă este configurat cum trebuie, cum este modelul de test de la Auto Europa Timișoara, noul Renault Clio poate arăta foarte bine, chiar să fie un model după care pietonii întorc capul pe stradă. Sunt convins că vom vedea multe astfel de modele într-o culoare albă, banală, ca mașini de firmă, dar baza este bună.

Dacă exteriorul este mai conservator, la interior se văd adevăratele îmbunătățiri. De obicei, producătorii care construiesc modele de buget, nu pun mare accent pe design-ul și materialele interiorului, tocmai pentru a reduce costurile sau pentru că clienții efectiv nu sunt deranjați. Un astfel de exemplu este Volkswagen Polo, care are un interior destul de anost, chiar dacă este foarte ergonomic. În cazul noului Clio, francezii au dat frâu liber designerilor, care au creat unul dintre cele mai spectaculoase interioare din această clasă. În primul rând, vei observa noul ecran al sistemului de infotainment. Cu o diagonală de 9.3 inch, este poziționat pe verticală și se ridică foarte sus deasupra bordului. Acesta este un design spectaculos, dar și unul ergonomic, deoarece totul este în raza vizuală. Grafica și rezoluția acestui ecran este mult peste cel oferit la fratele mai mare, Megane.

Acum toate mașinile oferă ecrane touch screen de mari dimensiuni și începe să fie tot mai greu cu ergonomia interiorului, dar în cazul lui Clio avem câteva butoane de shortcut poziționate sub acest ecran. Este un proces ”din două apăsări” să acționezi diferite comenzi, dar cu timpul te obișnuiești. Măcar sistemul de climatizare este unul clasic, cu design împărțit chiar cu noul Duster. Pe Clio parcă se potrivește și mai bine, pentru că efectul este unul futurist. Este foarte ușor să accesezi clima atunci când conduci, fără să fie nevoie să-ți iei ochii de la șosea.

Noul Clio mai oferă încă un ecran destul de generos, în spatele volanului. Locul ceasurilor a fost luat de un instrumentar de bord complet digital și complet configurabil. Aceasta are o grafică ceva mai slabă, dar îți arată absolut foarte informațiile de care ai nevoie și poți chiar să-l configurezi în funcție de nevoile tale. Interiorul este chiar un pas mare față de vechea generație și din punctul de vedere al design-ului, dar mai ales al materialelor. Chiar dacă găsim în continuare mult plastic, acesta este moale și este ”ascuns” de linii de design spectaculoase.

A cincea generație a hatchback-ului francez este construit pe o platformă nouă denumită CMF-B, ce va fi împărțită de mai multe modele a grupului, inclusiv noul Logan. Asta înseamnă că noul Clio oferă mai mult spațiu interior, iar scaunele sunt foarte confortabile. Acestea culisează destul de mult în jos și îți oferă o poziție de condus mai sportivă. Împreună cu levierul schimbătorului de viteze poziționat mai sus pe consola centrală, stai foarte bine la volanul noului Clio. Sub capotă avem un motor de 1 litru cu 3 cilindri ce produce 100 de cai putere. Denumit 1.0 TCe, având o turbină, acesta cred că va fi best seller-ul gamei, deoarece oferă suficientă putere pentru această caroserie și este ceva mai ieftin decât celălalt motor pe benzină, un 1.3 TCe, cu 130 cai putere. Pentru nostalgicii de diesel, este disponibil în continuare motorul de 1.5 dCi, dar deja, cel puțin pe piața din Vestul Europei, motorizările diesel din clasa mică sunt pe cale de dispariție.

100 de cai putere sunt suficienți pentru a te deplasa prin oraș, chiar și pentru călătorii lungi, pe drumuri naționale. Poate că la un mers susținut la viteze de autostradă, cilindreea mică începe să se simtă. Dar Clio a fost tot timpul o citadină, iar din acest punct de vedere este foarte bună. Direcția este foarte ușoară, perfectă pentru manevrele de parcare, iar la nevoie poate parca singură. În plus, oferă în premieră o cameră de marșarier 360 de grade. Se simte o diferență între modurile de condus, spre deosebire de alți rivali. Asta înseamnă că dacă vrei să mergi sportiv, motorul și pedala de accelerație răspund mai rapid, dar timoneria cutiei de viteze manuale nu este cea mai precisă și răpește din senzația dinamică. În schimb, în modul Eco, Clio devine foarte domol, tocmai pentru a realiza un consum de carburant cât mai scăzut. În testul meu am reușit un consum de 8.9 litri/100 km, în condițiile în care mașina era nouă, iar ritmul avut era mai alert. Un alt minus pe care l-am simțit este dat de suspensie. Nu este cea mai rafinată, mai ales când treci peste denivelări, din fericire, șezutul scaunelor este foarte moale și nu prea simți nimic în habitaclu.

Noul Renault Clio nu este cel mai sportiv hatchback din acest segment, nu este nici cel mai confortabil, dar ca pachet și mai ales nivel de preț, este un lider, fapt dovedit de vânzările din ultimii ani. Cu noul model, francezii au îmbunătățit tot ce era de îmbunătățit, oferind acum un produs și mai competitiv. Sunt convins că vom vedea foarte multe exemplare ale noului Clio pe străzile din România.

Renault Clio 5 1.0 TCe 100 oferit pentru test drive de Auto Europa Timișoara