Renault Arkana – Test Drive
Renault Arkana – Marea cu degetul
Luând mot-a-mot această expresie, prin lansarea noului Arkana, Renault tatonează o zonă în care nu prea are mari șanse de reușită. Cel puțin nu la prima vedere. SUV-ul Coupe era rezervat doar pentru producătorii premium și pentru clienții care voiau să epateze prin design și mai ales sigla de pe capotă. Totuși, în această mare a SUV-urilor și crossoverelor, noutatea face diferența, iar primele cifre de vânzări pentru noul Renault Arkana sunt mai mult decât surprinzătoare.
Producătorii francezi, precum Renault, sunt cunoscuți pentru citadinele excelente pe care le construiesc atât de bine de mulți ani, dar și pentru SUV-urile și crossoverele bazate pe acestea. Nu cred că au fost mulți care au cerut o variantă mai impractică și mai scumpă la Captur. Dar dacă am fi cârcotași, în mare, acesta este Renault Arkana. Ca să le dea peste nas cârcotașilor, francezii au scos un automobil destul de frumos pentru clasa din care face parte, SUV-urile în general nu sunt considerate automobile frumoase, dar după Arkana lumea chiar întoarce capul. De mult nu am mai fost cu o mașina care să stârnească atât de mult interes pentru felul cum arată. Nu știu dacă a fost intenționat sau nu, dar mulți îl confundă cu modele premium mult mai scumpe. Asta spune multe, atât despre Arkana, dar și despre imaginea modelelor premium. În ciuda faptului că în acest segment Renault Arkana este un deschizător de drumuri și pentru că multe indicii duc spre un eșec, se pare că toți specialiștii s-au înșelat.
Proporțiile design-ului sunt cât se poate de interesante. Chiar dacă mașina este construită pe platforma lui Clio și Captur, aceasta pare mult mai mare în imagini. Impresia ințială este una bună, deoarece o mașină mare înseamnă automat și un status mai bun. Apoi vine partea design-ului propriu zis.
Partea frontală este o combinație între un Captur și un Megane, păstrând linia noilor modele Renault prin blocurile optice în forma literei C și grila adâncă. În test am avut versiunea de echipare Intens, care vine cu bară frontală mai simplistă, cu niște artificii cromate pe laterale și un scut din plastic gri în partea inferioară. Există și o versiune RS-Line care vine cu prize de aer mai generoase, iar în combinație cu o culoare mai vie, arată și mai bine. Pe acest negru lucios, parcă se pierd multe linii de design. De exemplu, în partea inferioară a caroseriei și în jurul aripilor vedem o protecție de plastic negru, care face mașina să pară mai robustă. Abia când începi să privești mașina din lateral, vei vedea cea mai importantă schimbare a noului Arkana. Și anume linia plafonului. Acesta se arcuiește mult spre posterior, asemeni unui coupe, iar din unele unghiu pare un sedan pe vârfuri.
Acesta este punctul de referință a noului model, iar în afară de nou lansatul Citroen C4, nu prea mai sunt alte SUV-uri Coupe a unui producător non-premium. Dacă în trecut această caroserie era blamată, acum o regăsim mai peste tot, într-o formă sau alta, dar Arkana reușește să rămână atrăgător. În spate, Renault Arkana este foarte diferit față de Captur și datorită construcției, dar și pentru că blocurile optice amintesc mai mult de un Megane. Cu siguranță îl recunoști ca fiind un Renault, stopurile lungi se întind până spre logo-ul central. În rest, posteriorul este destul de simplu, nu avem ieșiri pentru sistemul de evacuare, doar aceeași protecție arginitie ca în partea din față.
Designerii Renault au reușit un design plăcut, chiar dacă este greu în această clasă mai mică, iar Arkana nici nu pare disproporționat, nici urât. Combinația dintre caroseria înaltă și plafonul arcuit funcționează.
Nu știu dacă e o soluție de reducere a costurilor, dar interiorul nu este la fel de diferit față de un Captur, ca exteriorul. Sincer nu este nicio problemă, deoarece noul design al habitaclului este foarte frumos, modern, chiar futurist aș putea spune, iar materialele sunt foarte bune. Avem același layout al planșei de bord cu eranul sistemului de infotainment poziționat pe verticală și care se întinde destul de mult în sus. Arată bine, este ergonomic și oferă o grafică excelentă. Navigarea prin meniuri este ușoară, iar fiecare sub-meniu, mai ales al modurilor de condus ne arată o imagine diferită a lui Arkana. Partea inferioară, acolo unde sunt comenzile climatizării, poate părea cunoscută, chiar și de unii clienți Dacia, dar din nou, este ergonomic să ai comenzile pentru temperatură în butoane fizice, mai ales că ajută la siguranța la volan. În spatele volanului se află un alt display de dimensiuni generoase, care este configurabil. Fiecare mod de condus îți arată o altă grafică total diferită, nu doar culori noi. Personal îmi place mai mult levierul schimbătorului de viteze din acest Arkana, față de cel mic din Captur și chiar dacă vorbim de o transmisie automată, tot mai stai cu palma dreapta deasupra lui.
Scaunele mi s-au părut o idee cam tari, dar poziția la volan este mai sportivă decât în Captur. Oarecum era de așteptat, chiar dacă poziționarea volanului este în continuare relativ ciudată. Acesta este înclinat, iar tu stai sus în scaun, deci răpește din senzația de sportivitate pe care o cauți la automobil sport. Dar nu asta vrea să fie Arkana. Nu mizează nici pe dinamică superioară, nici pe motorizări foarte puternice.
În test am avut unitatea de 1.3 TCe, care produce 140 de cai putere și 260 Nm. La prima vedere pare destul de mică pentru această caroserie, numai că în toate testele cu mașini echipate cu acest motor, lucrurile stau foarte bine. În niciun moment nu își arată cilindreea. Se simte puternic, împinge mașina mai mult decât decent, totul la un consum relativ mic. Da, mi-aș dori poate o motorizare mai mare sau măcar acel 1.8 litri de pe Megane RS, dar nu știu dacă șasiul acestui SUV poate duce puterea excesivă. Suspensiile sunt ferme, dar confortabile. Nu prea pătrund zgomote în habitaclu, iar ruliul este minim, în ciuda gărzii la sol mai înalte. Mi-a plăcut că setarea direcției este ceva mai grea decât la Captur, deci simți mai bine ce fac roțile față, dar dacă începi să mergi ceva mai dinamic pe viraje, ești taxat de transmisia automată. Aceasta are o întârziere destul de mare pe retrogradare, dar se diminuează în modul Sport. Modurile de condus sunt destul de diferite, iar dacă pe Eco mașina se simte foarte lentă, în Sport, lucurile devin mai interesante, iar dacă te folosești de padelele din spatele volanului, atunci gestionarea puterii este mult mai plăcută.
Dacă forțezi prea mult pe viraje strânse mașina subvirează, oarecum normal pentru această caroserie, dar măcar frânele sunt eficiente, deci nu vei întâlni prea des situații când intri prea agresiv în viraj. La un condus în regim de test drive, eu am obținut un consum mediu de 8.5 l/100km. Sunt convins că se poate mult mai jos, pentru că nu vei conduce tot timpul să scoți toate calitățile dinamice. Renault Arkana poate fi SUV-ul perfect de oraș. Oricum campionul în acest aspect este Renault Captur. Așa că nu văd de ce unii clienți ar alege stilul și design-ul în detrimentul unui spațiu mai mic la cap.
Având în vedere că pentru mulți contează și sigla din grilă, Arkana ar trebui să aibă un preț non-premium, pentru a atrage acei clienți. Anunțat cu un preț de bază de aproximativ 22.000 euro, acest SUV-Coupe este interesant, numai să fiți atenți cu opționalele, deoarece marea majoritate a modelelor pe care le-am văzut, au prețuri ce depășesc 30.000 de euro. Nu cred că Arkana va avea soarta lui Talisman, celălalt Renault de peste 30.000 de euro, din simplul motiv că Arkana oferă ceea ce se cere acum. Talisman a apărut într-o perioadă când clienții deja renunțau la sedan-uri, indiferent de marcă și clasă. Segmentul din care face parte Arkana este pe val, iar clienții cer cât mai multă originalitate. Când ești primul într-un segment, tu pornești trendul, tu ești originalul. Sunt curios cum va fi cariera acestui model interesant.
Renault Arkana Intens 1.3 TCe EDC oferit pentru test drive de Auto Europa Timișoara