Regele înapoi la tron

De când a fost preluată de indienii de la TATA în 2007, firma britanică Land Rover şi divizia de lux Range Rover a avut parte de o ascensiune importantă. Lansarea de modele de nişă, precum EVOQUE şi facelift la toate modele din gamă.  Probabil schimbarea de care avea nevoie Land Rover pentru a concura cu ofensiva germană de SUV-uri premium.

Dacă până nu demult, să de gândeşti la un Land Rover “bling” era considerat o blasfemie de puriştii mărcii, trebuie să recunoaştem că artificiile stilistice aplicate modelelor, mai puţin conservatorului DEFENDER, sunt de bun augur, SUV-urile britanicilor arată foate bine datorită grilei cromate şi luminilor de zi spectaculoase, fiind parcă mai impunătoare. Se pare că cei de la TATA le-au dat frâu liber designerilor Land Rover, neintervenind prea mult asupra aspectului. De aceea se pare că au luat ce era cel mai bun din cele două lumi. Acele atingeri de design aplicate sunt suficient cât să aducă SUV-urile la actualitate, dar în acelaşi timp design-ul angular, apreciat de fani a rămas. Sunt plăcut impresionat de cum a evoluat Land Rover sub patronajul TATA şi de evoluţia modelelor de astăzi.

Probabil cel mai important membru din familia diviziei de lux Range Rover, marele VOGUE, cum este cunoscut de cei mai mulţi, a trecut la un nou model. Fiind primul SUV de lux din lume, a patra generaţie Range Rover nu putea rămâne indiferent trendului actual, fiind primul SUV construit integral din aluminiu, actuala generaţie fiind cu 420 de kilograme mai uşoară decât fostul Range Rover “L322”. Scăderea în greutate înseamnă că noul Range Rover este mai performant şi mai eficient ca niciodată. Alte informaţii tehnice, precum motorizări, consum, performanţe vor fi dezvăluite în cadrul Salonului Auto de la Paris, din septembrie 2012 atunci când are loc prezentarea oficială a noului Range Rover, tot atunci vor demara şi vânzările.

Ceea ce am apreciat întotdeauna la SUV-urile Range Rover este interiorul. Masivitatea bordului, cu botoanele de comandă de dimensiuni generoase, oferă celui de la volan şi pasagerilor senzaţia de siguranţă. Totodată Range Rover nu a făcut rabat de la calitatea materiarelor, de la pielea fină până la lemnul bordului şi feţelor uşilor. La acest nou model indicatoarele de bord sunt înlocuite cu un display care afişează informaţii celui de la volan. Acest gadget este preluat de la limuzina Jaguar XJ, aducând un plus de exclusivitate. Cu toate că interiorul este dotat cu numeroase elemente high-tech, simplitatea rămâne cuvântul de ordine fiind tuşa de aristocraţie specifică modelului.

Odată cu această generaţie, ampatamentul a fost mărit cu 11,8 cm, făcând mai mult loc locurilor din spate, pentru clienţii care vor opta pentru opţiunea “Executive Class”, care presupune înlocuirea banchetei spate cu două fotolii luxoase. Dar creşterea ampatamentului va aduce în oferta Range Rover şi versiunea cu 7 locuri. Această opţiune este pentru prima dată oferită la un Range Rover, pentru a putea concura şi cu recent lansatul Mercedes GL, care de asemenea poate fi comandat cu 7 locuri. Din punctul meu de vedere, acesta este compromisul făcut de Range Rover, o maşină care nu urmă regulile clasei, era maşina care făcea regulile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Până în toamna lui 2012, vom avea de aşteptat test-drive-ul navei amiral Range Rover şi sunt convins că Regele va reveni la tron!