Rally-Kart Giarmata-Pișchia 2023

Rally-Kart Giarmata-Pișchia – Greșeală de strategie

Spre finalul Campionatului de Automobilism și Karting Timiș, etapele sunt ceva mai rare, și chiar dacă ții un timp într-o etapă, până la următoarea, pot apărea diferite modificări și schimbări de concentrare. În clasamentul general al Clasei 1 suntem pe locul al doilea, iar Adi Ivanici avea nevoie de un rezultat bun pentru a menține această poziție. Săptămâna trecută a avut loc a opta etapă din Campionat, care era și cea mai complexă. Desfășurată în stilul unui raliu, cu cinci probe speciale în 3 locații, aceasta urma să fie cea mai solicitantă. Cu toate acestea, ne-am așezat la start încrezători în micul nostru Peugeot.

Dar înainte de a începe, vreau să vă povestesc despre modul de desfășurare al etapei Rally-Kart Giarmata-Pișchia. Primele două probe speciale constituiau două manșe pe un traseu în satul Giarmata, cu linii drepte lungi, câteva seturi de jaloane, adică în stilul cu care eram obișnuiți până acum. Aceste probe era foarte rapide, iar așa cum o să citiți mai jos, diferențele de timp erau foarte mici, chiar și între clase. După ce faci aceste probe, urmează un drum de aproximativ 20 de kilometri, pentru a ajunge la următoarele probe speciale, de această dată, două manșe de urcare în pantă, între localitățile Bencecu de Jos și Bencecu de Sus. Era pentru prima dată când experimentam un traseu de viteză în coastă, cu Peugeot-ul 106. Pentru ultima probă specială, trebuia să ne întoarcem în Giarmata pe platforma Indus, unde era amenajat un traseu de îndemânare. Pentru această etapă se adunau timpii, inclusiv cei de penalizare, așa că fiecare secundă conta.

Eu veneam după un drum lung de la București până la Timișoara, cumva oboseala își spunea cuvântul, dar în Clasa 2 lucrurile nu stau cel mai bine pentru mine, pentru a avea pretenții la un podium. În schimb în Clasa 1, avem toate șansele ca la finalul anului să avem un podium la general. Fiecare cu emoțiile specifice, am intrat pe traseu, primul fiind Adi, iar pentru că noi împărțim aceeași mașină, organizatorul m-a pus exact ultimul. Pe prima manșă din Giarmata, Adi a scos un timp foarte bun, fiind din nou al doilea în Clasa 1. Chiar dacă eu am obținut cu o secundă mai bine pe fiecare manșă, în Clasa 2 sunt mașini mult mai competitive, mai ales pe un astfel de traseu. Fiecare concurent a tras cât a putut, dar faptul că în Giarmata drumul era destul de îngust, o forțare a unui concurent a însemnat și ieșirea în decor, ceea ce un pic ne-a afectat concentrarea. Nu e plăcut să vezi un coleg, aici vorbim doar de rivalitate sportivă, care își accidentează mașina. Traseele sunt de așa natură încât să fie cât mai sigure pentru piloți și spectatori, dar în cazul nostru, vorbim de un automobil de stradă, fără o cușcă de protecție. Cu toate acestea, eram mulțumiți amândoi pentru timpii obținuți pe primele manșe, care ne dădeau încredere pentru ceea ce urma.

Faptul că tot trebuia să ne schimbăm în mașină, plus distanțele între probe, ne-a obosit și mai tare așa că pe urcările din manșele 3-4, timpii nu mai erau acolo unde ne-am fi așteptat. E interesant că acest Peugeot 106 Sport, cu motorul 1.6 pe care i l-am pus, poate foarte mult. Poate chiar mai mult decât putem noi. Traseul de viteză în coastă e foarte frumos și interesant și cu viraje strânse, și cu viraje mai largi, unde poți să le abordezi cu accelerația la maxim. Din păcate, fiind pe un traseu în speță urban, avem parte de denivelări, umflături în asfalt și chiar gropi. Astfel, la fiecare urcare am lovit câte un jalon pe traseu, ceea ce a însemnat secunde de penalizare. Ca timpi, atât eu, cât și Adi, ne separau doar 1-2 secunde, dar penalizarea de 10 secunde, ne-a trimis în afara podiumului.

În cazul unui traseu de viteză în coastă, mașinile se regrupează sus și apoi coboară pentru manșa a doua. În cazul nostru, unde eram doi piloți pe mașină, doar mașina noastră trebuia să coboare, unul dintre noi să rămână ”jos”, cât timp celălalt își face manșa. Cumva trebuia să fim atenți și la acest aspect, plus că trebuia să ne grăbim să nu aștepte nici ceilalți piloți după noi, iar până la final, am făcut aceste greșeli pe traseu. Sunt convins că în alte instanțe, cu mai multă relaxare, ne-am fi apropiat mai mult de tipii de podium.

Urma ultima probă specială, cea de îndemânare, iar o greșeală a principalului contracandidat a lui Adi în Clasa 1 i-a permis un avans de aproape 30 de secunde. În cazul meu, urcările mai lente și penalizările la jaloane, m-au trimis în josul clasamentului, fără șanse la podium în această etapă. Traseul de îndemânare era foarte complex. Cu multe intoarceri, jaloane pe care, atunci când ești în mașină, nu le mai vezi în același loc ca și pe traseul de pe foaie, în plus, nu știai cât de rapid sau cât de încet să abordezi acest traseu. Vă las mai jos o schiță a traseului, să vedeți mai bine despre ce era vorba.

Primul care a intrat pe traseu a fost Adi și chiar dacă strategia noastră de la început, a fost să abordăm traseul cât mai lent, pentru a-l face corect, Adi era încrezător că poate mai mult. Primele întoarceri, următoarele, jalon după jalon mergea tot mai bine. Noi, cei de pe margine, susținătorii, număram în gând jaloanele și modul în care le parcurgea. Imediat ce trece de penultimul jalon, face o întoarcere în plus, care îl obligă la o întoarcere greșită la ultimul jalon, iar la final primește o penalizare de 20 de secunde. Când am văzut prima greșeală, nu știam cum să-l atenționez de pe margine, că nu mai e nevoie de ultima întoarcere.

Cum spuneam, la această etapă se adună timpii fiecărei manșe, așa că toate penalizările de 30 de secunde, l-au scos în afara podiumului, chiar dacă primele 4 manșe, inclusiv urcările, le-a realizat foarte rapid, fiind pe locul al 3-lea până la ultima probă de îndemânare. Aceleași greșeli le-am făcut și eu când am intrat pe traseul de îndemânare, dar eu măcar nu aveam niciun țel pentru această etapă, doar să o termin. Din păcate, timpii foarte buni obținuți și viteza cu care am abordat primele manșe nu a mai contat până la final, deoarece nu aveam cum să recuperăm mai bine de jumătate de minut de penalizare. A fost o greșeală de strategie din partea noastră și chiar dacă o semnalasem cu o zi înainte, când ne-am spus că vom parcurge ultimul traseu cât mai curat, chiar dacă încet, atunci când te afli în mașina de concurs, vrei să mergi cât mai repede.

Fiecare etapă din Campionat este diferită, fiecare te învață câte ceva. Anul viitor ne vom concentra mult mai bine să nu primim penalizări, chiar dacă asta înseamnă un ritm mai scăzut pe traseu. În continuare suntem încrezători în mașina noastră. Urmează o etapă foarte potrivită pentru calitățile dinamice ale mașinii, etapă ce se va desfășura chiar aproape de casă în Timișoara. Este etapa decisivă, pentru a consolida locul al doilea în clasamentul general. Avem nevoie de susținerea voastră, așa că pe 15 octombrie ne vedem la Grand Prix Timișoara-Aninoasa 2023, ce se va desfășura în parcarea de lângă Continental România, pe Calea Buziașului.