Rally-Kart Dumbrăvița 2023

Rally Kart Dumbrăvița 2023

Și așa s-a încheiat a doua etapă din Campionatul de Automobilism și Karting Timiș, ”Rally Kart Dumbrăvița”, ce s-a desfășurat în perimetrul sălii de sport din localitate. Încă de anul trecut, când am văzut păpădiile ce se asortau cu mașina noastră, mi-a rămas cumva la inimă această etapă. Este un traseu tehnic, nu de foarte mare viteză, iar Peugeot-ul 106 este perfect pentru așa ceva. Anul trecut, am participat singur, așa că s-a simțit lipsa coechipierului BIR Team, Adi Ivanici. Anul acesta, în schimb, ne-am prezentat ambii și eram mai pregătiți ca niciodată să dăm tot ce se poate.

Vă spuneam în ultimele articole, că am făcut modificări importante mașinii de concurs, ca să o aducem la standardele competitive și să ajungem măcar într-o etapă pe podium. Nu este ușor să schimbi motorul într-o mașină, mai ales când nu vorbim de ceva 1 la 1, dar Adi a tras tare să avem toate ”piesele de Lego” puse pe mașină, așa cum ne-am dorit. De la etapa precedentă, unde am mers cu jumătate de evacuare, acum am montat o galerie mult mai directă, celebrii ”șerpișori” cum se spun, iar tocmai din Grecia, un prieten ne-a ajutat cu mult căutata clapetă de accelerație mărită. Vă dați seama entuziasmul nostru când totul a fost pus pe mașină, iar la primele accelerări, ieșeau flăcări pe tobă. Și nu pops and bangs false, făcute din calculator, ci modificări normale, dar de performanță. Era timpul să vedem ce putem noi, pentru că acum Peugeot-ul chiar se poate pune cu alte mașini din Campionat.

Timpul obținut anul trecut, de 2:04 secunde, nu prea mai conta, deoarece am dublat puterea mașinii, dar tot nu știam cam pe unde ne plasăm și la ce să ne așteptăm. Am ajuns în parcul tehnic, alături de cealaltă mașină din garaj, marele Jeep Commander, iar diferența de dimensiuni dintre Jeep și 106 e aproape hilară. Exact așa cum îmi place. Am făcut verificarea tehnică, am asistat la ședința obligatorie dinaintea începerii și apoi am analizat traseul. Cum spuneam, mie personal îmi place foarte mult cum este structurat, pentru că ai și linii drepte, și jaloane și întoarceri, atât că nu ajungi la viteze foarte mari. Mai este o porțiune destul de strânsă, unde trebuie să fii atent să nu atingi bordura, dar în rest e foarte frumos. Din păcate, de la volan nu prea ai timp să admiri peisajul, cu păpădiile și cu pădurea din Dumbrăvița.

Primul intrat pe traseu a fost Adi, el fiind totodată și pentru prima dată aici. Un pic de emoții, dar a reușit să parcurgă traseul fără greșeală, iar după prima manșă a obținut un timp bun de 1:56 secunde. Automat știam că timpul de anul trecut va fi îmbunătățit, dar cu câte secunde. Clasa 1, cea în care am participat noi, a fost cea mai competitivă, chiar dacă am fost doar 8 participanți. Știam cam pe unde ne încadram, dar trebuia să dovedim pe circuit. Următoarele mașini ce au intrat au obținut și timpi mai slabi și timpi mai buni, iar penultimul în clasă, am intrat eu. Traseul îmi era familiar, acum trebuia să trag cât mai tare. Am plecat pe prima linie dreaptă, am schimbat în treapta 2, ceea ce a atras și un pocnet pe evacuare și am început jaloanele. M-am simțit foarte bine pe prima manșă, fapt ce s-a văzut și în timpul obținut. Cu 1:53.75, aveam al treilea timp al clasei și mari speranțe de podium. Totuși, mai exista o manșă, iar în acest Campionat se ia în considerare cea mai bună manșă, nu timpul adunat.

Clasa 2 a fost destul de strânsă, Raul Săucan reușind să se claseze pe prima poziție, urmat de Marius Curelaru, la volanul unui Opel Astra GSi și Dănilă Claudiu a completat podiumul Clasei 2. Pentru clasa motoarelor pentru 2 litri, câștigător detașat a fost Stepan Darius, care a făcut spectacol la volanul unui Opel GT, iar în clasa Buggy, a spulberat timpul pentru acest circuit, obținând 1 minut și 37 de secunde, dar parcă traseul era făcut mănușă pentru acest tip de cross-kart de competiție.

Noi trebuia să ne concentrăm pe manșa a doua. Lupta în Clasa 1 a fost foarte puternică, iar orice secundă în minus, putea să facă diferența. După prima mea intrare, îi spuneam coechipierului că nu prea mai am unde să îmbunătățesc, dar la a doua intrare a lui Adi, acesta reușește un timp de 1:52.34, mai bun decât al meu din prima manșă. S-a văzut de pe margine, că s-a concentrat mult mai mult și că a fost mult mai rapid în abordarea virajelor. Eu trebuia acum să îmbunătățesc nu doar timpul meu, ci și să mă apropiu de timpul lui Adi, care era cu o secundă jumătate mai bun. Între cele două manșe, s-a ridicat destul de mult praf pe traseu, iar o greșeală de pilotaj, m-a trimis într-o subvirare puternică, ceea ce m-a făcut să pierd timp pentru a mă redresa. Am ieșit din viraj în treapta 1 și am schimbat rapid în 2, fără să-mi dau seama că urmează să și frânez. Oricât de bine stă un Peugeot 106 pe viraje, mai trebuie să fie și șoferul bun. La finalul celor două manșe am avut același timp de 1:53 secunde.

Cum spuneam, concurența a fost foarte puternică, fiecare am tras cât de mult s-a putut, iar Adi Lupulescu, la volanul unui Suzuki Swift a dat jos 4 secunde între cele două manșe și ne-a trimis pe locurile 4-5. A fost o luptă interesantă, unde din nou am fost la mai puțin de o secundă de podium, care a fost completat de Baru Cosmin pe un Citroen C2 și Marius Giurisici, care a condus fără greșeală, o Honda Civic. Este poate cel mai muncit și cel mai bucuros loc 4-5 pe care l-am obținut, pentru că s-a văzut că mașina poate. Totodată ne bucurăm că am reușit să obținem timpi mai buni decât toate mașinile din Clasa 2. Probabil că dacă am fi concurat acolo, am fi urcat amândoi pe podium.

A fost o etapă interesantă, muncită, competitivă, unde s-a văzut îndemânarea și calitățile piloților. În toate clasele. Acesta va fi un an competițional foarte interesant, pentru că organizatorii ne pregătesc etape cât mai diferite, care se pretează și pentru viteză și pentru îndemânare și pentru spectacol urban, prin centrul orașelor. Următoarea etapă se desfășoară în 6 mai tocmai la Deta, pe strada principală din centrul orașului, prilej foarte bun pentru spectatori să vadă mașinile în acțiune, pentru că traseu e unul de viteză.

Foto: HDM Studio