Primăvara începe cu xDrive
Primăvara totul înfloreşte, aerul e mai cald şi începi să ai chef de ieşiri. Te-ai săturat de stat în casă sau închis într-un birou, vrei terasă sau mai ales, dacă eşti ca mine, o ieşire în offroad. Au trecut doi de ani de zile de la ultima ieşire în offroad cu modelele BMW X, dar mie mi s-a părut că a fost ieri. Atât de bine mi-a rămas întipărită în memorie. Cum luna martie înseamnă începuturi noi, am primit un telefon de la Grup West Premium Oradea, dealer BMW, pentru a experimenta şi anul acesta unghiuri de 45 de grade, urcări şi coborâri în două roţi, dar şi o sesiune de condus agresiv pe drumuri secundare cu noul BMW Seria 5.
Pentru prima parte a traseului eu am ales un BMW X5 şi m-am instalat în poziţia tipică. Scaunul cât mai jos, volanul în piept, exact cât să mi se vadă ceafa lată prin geamul lateral. Eu credeam că stau bine, până a venit Claudiu David şi mi-a spus să-mi ajustez poziţia la volan. Cu o oarecare aroganţă i-am spus că eu aşa ştiu că trebuie stat, şi după ce mi-a arătat tocmai el cum trebuie să stai la volan, mi-am dat seama cât de mult greşesc. Într-adevăr nu era cea mai confortabilă poziţie, dar era una din care aveam vizibilitate maximă şi puteam să acţionez toate comenzile în deplină siguranţă. Din punctul meu de vedere, ar trebui să existe o foaie cu aceste instrucţiuni în fiecare maşină. Iar poliţia să te oprească şi să vadă dacă stai corect la volan. Ajustat exact cum trebuie, am pornit în caravană spre localitatea Hidişel, unde urma să facem prima parte de offroad.
Voiam neapărat să conduc acest model echipat cu motorizare pe benzină şi spre norocul meu, am prins un loc în singurul „benzinar”, un 530i xDrive. Ştiam maşina, pentru că în urmă cu două săptămâni am testat-o în variantă 530d xDrive, iar această motorizare îmi era cunoscută de la modelul 430i GranCoupe, pe care l-am dus pe circuitul de la Adâncata. Noul Seria 5 cu motor pe benzină nu va face volumul de vânzări. De fapt, nici nu cred că ar concura ca şi vânzări cu motorizările diesel, dar este o variantă de luat în considerare. Mai ales că taxele sunt extrem de mici, pentru că vorbim de un motor de doar 2 litri, cu turbo, dar care dezvoltă 252 de cai putere şi poate trimite toată caroseria până la 100 km/h în doar 6 secunde. Traseul ales pentru asfalt era de aproximativ 60 de km. Acesta era împărţit în jumătate, pentru că în fiecare maşină erau doi şoferi. Am avut norocul să fim exact prima maşină în spatele instructorului, aşa că puteam ţine pasul după un pilot oficial BMW. Spun asta pentru că nu aveam voie să ne depăşim în coloană, iar cei din spate erau cam lenţi. :P Chiar şi cu un motor de doar 4 cilindri, modelul 530i este extrem de rapid, atât pe reprize cât şi pe accelerări de pe loc. Singurul dezavantaj este faptul că nu oferă un cuplu mare de la turaţii joase, aşa că trebuie să-l duci mult în zona roşie sau să schimbi treptele mult mai devreme. Dar cum să te plângi de o zonă roşie la 6000 de rotaţii şi o cutie ZF în modul Sport?
Exact în acea duminică am trecut la ora de vară. La întoarcere am prins un început de apus, mergând toate maşinile în coloană spre Oradea. Intenţionat lăsam un spaţiu mai mare între mine şi maşina instructorului, pentru a mai retrograda o treaptă. Aceasta este o experienţă pe care orice pasionat de maşini ar trebui să o facă. Nu doar pasionat de BMW-uri. Trebuie să mergi într-un cadru organizat să vezi pe propria piele ce pot anumite maşini. Sau doar să te bucuri de condus. Dacă nu, apusul va şterge tot ceea ce nu îţi convine, în timp ce piciorul tău drept împinge acceleraţia la podea.
Multumiri speciale: Grup West Premium pentru invitatie
Mai multe imagini găsiţi pe pagina lor de facebook.