Prezentare: Volvo S90

Luna noiembrie a acestui an a marcat cele mai bune vânzări Volvo din istoria sa de 88 de ani. Cu un total de peste 400.000 de unităţi vândute, Volvo a ajuns foarte departe. Asta în condiţiile în care doar SUV-ul XC90 este complet nou. Să poţi să faci asemenea cifre cu doar un model nou, într-o piaţă foarte competitivă este impresionant. Banii investiţi de chinezi în companie se văd în rezultate. Acum Volvo se pregăteşte să lanseze a doua maşină construită pe noua filozofie. Şi ce maşină este…

Volvo-S90-New-4 Noul Volvo S90 este complet nou. Nu mai are nimic în comun cu fosta generaţie S80. Iar asta e cât se poate de bine. Pentru că ceilalţi producători concurenţi mizează foarte mult pe imaginea construită în zeci de ani, în numărul de modele şi variante lansate, pe când Volvo încearcă să vină cu un design proaspăt şi complet nou. Inainte să mă apuc să scriu despre o anumită maşină lansată, încerc să nu mă iau doar din ce scrie comunicatul de presă, ci prefer să citesc şi comentariile oamenilor, păreri pure şi personale, fără nicio intervenţie. Bineînţeles, aceste păreri sunt împărţite. Dar îmi oferă mie o altă perspectivă asupra maşinii. Asupra felului în care percep maşina şi implicit a textului articolului.

Volvo-S90-New-13 În primul rând trebuie discutat design-ul. Dintotdeauna Volvo era asociat cu o cărămidă. Aceasta este imaginea pe care o ştim când ne gândit la modelele constructorului suedez. Pe lângă faptul că erau desenate cât se poate de simplist, aveau şi un design conservator. Nu a mai mers această reţetă într-un segment tot mai aglomerat. Cum spuneam, banii chinezilor de la Geely au fost investiţi cu cap, iar noul Volvo S90 preia foarte multe elemente de design de la SUV-ul de succes XC90. Astfel, partea frontală este dominată de noua grilă cu lamele cromate, care are o dimensiune apreciabilă, iar partea inferioară a bării este relativ simplistă. Găsim pe laterale prize de aer şi LED-uri pentru luminile de zi. Cel mai interesant aspect îl reprezintă design-ul blocurilor optice. Acestea sunt clar inspirate de la XC90, dar arată foarte bine şi pe o caroserie de limuzină. Luminile de zi au forma “ciocanului lui Thor” şi arată foarte futurist. Dacă aţi văzut vreodată un XC90 pe viu, veţi înţelege despre ce vorbesc. Noul Volvo S90 este fluid şi curat dacă îl privim din profil. Cu toate că mi se pare că nu este punctul forte şi ai nevoie de ceva timp pentru a te familiariza cu linia plafonului şi a geamurilor, acesta este elegant, perfect pentru o limuzină scandinavă. Precedentele modelele limuzină de la Volvo aveau un design tipic, cu “şolduri” late în spate. Fiind mai masive, stopurile puteau fi desenate mai mult pe verticală. Pentru noul model, stopurile au forma literei “C” şi se alungesc spre capacul portbagajului. Din nou, este un design complet nou, pentru care este nevoie de un timp de acomodare. Îmi place totuşi că ieşirile sistemului de evacuare sunt mari şi bine definite. La fel ca oricare model nou lansat, design-ul este foarte discutat, iar părerile sunt împărţite. E bine totuşi că designerii au păstrat stilul scandinav, iar S90 nu poate fi confundat cu nicio altă maşină.

Volvo-S90-New-15 Volvo-S90-New-17 Volvo-S90-New-32 Dacă tot vorbim de stil curat, simplu, scandinav, ar trebui să privim habitaculul noului S90. Acesta este o mostră perfectă de simplitate, calitate şi eficienţă. Ţin minte, înainte să apară SUV-ul XC90, suedezii au prezentat prima dată interiorul. A fost primul meu articol dedicat unui interior de maşină. Inainte să o văd toată. Cum era de aşteptat, şi limuzina S90 are în mare acelaşi design al interiorului, cu planşa de bord acoperită cu lemn, metal şi piele de calitate. Elementul central al interiorului este ecranul sistemului de infotainment poziţionat pe verticală, o găselniţă relativ ciudată, când ne gândim că toţi producătorii îl au pe orizontală, dar din câte am văzut la XC90, este o idee cât se poate de naturală. Gândiţi-vă de câte ori aţi ţinut smartphone-ul pe orizontală când accesaţi diferite funcţii? Cam aşa şi aici. Volanul este frumos şi elegant, instrumentarul de bord este clar şi lizibil, iar scaunele sunt absolut superbe. Din primele imagini am zis că arată foarte confortabil. Precum un fotoliu clasic în care efectiv te afunzi. Ce mai observ din aceste imagini este nivelul calităţii, al detaliilor şi a îmbinărilor. Totul pare extrem de calitativ şi “cald”, primitor. Este clar o diferenţă majoră faţă de concurenţa germană, unde interioarele, cu toate că sunt calitative, sunt dominate de culori închise, terne.

Volvo-S90-New-51 Volvo-S90-New-49 Volvo-S90-New-68 Volvo-S90-New-59 Volvo-S90-New-70 Volvo-S90-New-74 După design-ul exterior curat, simplu şi interiorul cald şi primitor, parcă nu văd noul Volvo S90 ca fiind o maşină foarte sportivă sau sub capota căreia să “urle” un motor diesel. Mai ales când e în culoarea albă, trenul de rulare a unui S90 ar trebui să fie electric sau hybrid. Din fericire, acesta este şi cazul. Motorizarea T8 este formată dintr-un motor de 2 litri ce produce 320 de cai putere plus unul electric de 80 de cai putere. În total sunt 400 de cai putere, dar care nu consumă mai mult de 2.1 l/100 km. Sau cel puţin aşa spune fişa maşinii. Bineînţeles vor exista şi versiuni cu motoare convenţionale, dintre care amintim, probabil bestseller-ul, motorizarea diesel T5 de 2 litri şi 225 de cai putere. Totuşi această motorizare este discutabilă. La fel ca pe SUV-ul XC90. Concurenţa nu oferă un motor de 2 litri diesel mai puternic de valoarea Volvo-ului, în schimb oferă cilindree mai mare şi implicit puteri mai mari. Este greu de crezut că Volvo va fura din clienţii de BMW 520/525 sau de Audi A6 2.0 TDI de 190 de cai putere. Pentru că va aplica politica care a avut-o şi XC90. Şi anume, motorizarea T5 va avea acelaşi preţ comparabil cu un BMW 530 sau Audi A6 3.0 TDI. Iar acestea din urmă vor avea câştig, fără urmă de îndoială. Aşa că trebuie să vedem care va fi preţul unui S90 T8 cu 400 de cai şi vedem apoi cu ce îl comparăm.

Volvo-S90-New-48 Volvo-S90-New-10 Noul S90 se vrea un etalon în materie de siguranţă activă cât şi pasivă. Trăsătura siguranţei supreme într-un Volvo este aproape o marcă înregistrată, iar faptul că Volvo a zis că până în 2025 nimeni nu va mai muri în maşinile suedezilor este o afirmaţie îndrăzneaţă. Noul S90 primeşte o funcţie denumită Pilot Assist ceea ce înseamnă că maşina poate rula complet autonom pe autostradă, până la viteze de 130 km/h. Sistemele de asistenţă pasivă, precum frânarea automată şi detecţia pietonilor sunt la ordinea zilei, dar acum sunt mult îmbunătăţite, putând detecta chiar şi animale mari.

Volvo-S90-New-81 Volvo-S90-New-77 Volvo S90 intră într-un segment extrem de animat, unde trio-ul german BMW, Audi, Mercedes Benz cam face legea. Cel puţin pe piaţa din Europa. Totuşi din câte am citit înainte de a scrie acest articol, un volum foarte mare de vânzări Volvo se realizează pe piaţa din Statele Unite. Este noul S90 suficient de bun, de frumos şi performant să ţină piept germanilor? Totul va depinde de preţul cerut. În rest, nu văd absolut niciun motiv pentru care să nu alegi un S90 în defavoarea unei limuzine germane. Păreri?

Volvo-S90-New-33 Volvo-S90-New-18 Volvo-S90-New-2 Volvo-S90-New-1