Prezentare: Volkswagen ID.3

A sosit și momentul zero pentru Volkswagen. Parcă ne întoarcem în 1974 când lumea a făcut cunoștință cu modelul compact ce va deveni legendă. Cel puțin așa spun oficialii Volkswagen despre noul ID.3. Primul model electric de mare serie, ce vrea să devină ”Golf-ul electricelor”. După mega scandalul Dieselgate, început imediat după Salonul Auto de la Frankfurt de acum 4 ani, tot în cadrul aceluiași salon, germanii se simt încrezători în noua platformă MEB, pe care vor fi construite toate modelele electrice de acum încolo. Dieselgate a fost o mare lovitură pentru grupul VAG, dar învățăturile sunt văzute prin investiția și apariția de noi modele electrice. Cine știe cât mai așteptam să apară un ”Golf electric”, dacă nu era scandalul poluării?

Dar toate au trecut, iar după o campanie de marketing și teasing destul de îndelungată, cu mașina apărând camuflată în diferite locații și spoturi, noul ID.3 este aici. Și este cât se poate de… normal. Nu are design-ul ciudat al unui BMW i3, nu este retro ca noua Honda e, dar nici atât de conservatoare ca un Golf. Este o compactă modernă, cu influențe futuriste, dar detalii cu care deja ne-am obișnuit de la alte modele. Chiar dacă se vrea din viitor, trebuie să-i discutăm aspectul, deoarece încă mulți clienți care optează pentru o nouă mașină electrică, iau în calcul aspectul. 

Volkswagen ID.3 are o parte frontală normală, dar adaptată pentru un model electric și anume lipsa unei grile pentru radiator, doar în partea inferioară vedem niște prize pentru redirecționarea aerului și pentru o aerodinamică mai bună, atât de importantă pentru un model electric. Bara frontală are un design curat, simplu, fără nicio linie agresivă, doar în partea din mijloc vedem câteva artificii stilistice. Blocurile optice folosesc iluminarea LED inteligentă, când te apropii de mașină, acestea te ”urmăresc”, iar semnătura luminoasă este nouă pentru Volkswagen. Farurile sunt unite de o linie albastră, tocmai pentru a semnala mai bine că este un model electric, iar între faruri avem noul logo al companiei. Poate că la prima vedere nu sunt mari diferențe, dar noul logo este acum bidimensional, față de cel tridimensional din trecut, fiind ceva mai simplist și mai elegant. Acesta este trendul actual, mai ales pentru produsele din domeniul IT, iar noul ID.3 este un produs și al calculatoarelor, nu doar al mecanicii. 

Din profil, noul ID.3 nu se aseamănă cu niciun alt model, dar are câteva elemente pe care le putem asocia cu alte mașini. De exemplu, jantele cu diametru foarte mare de 19 sau 20 de inch, dar destul de înguste, par a fi o soluție regăsită la BMW i3. Sincer eu apreciez acest lucru, face mașină să pară și mai atrăgătoare, iar în același timp, ajută la aerodinamică, dar și pentru o eficiență mai bună a bateriilor, nemaifiind amprenta atât de lată a anvelopelor. Profilul noului ID.3 este clar a unui hatchback, dar modernizat, ceva mai fluid, și cu câteva detalii interesante. Partea superioară poate avea altă culoare, iar pe stâlpul al treilea regăsim aceleași artificii stilistice ca în bara fața. Nu m-ar mira ca noul Volkswagen Golf să adopte aceeași linie a profilului. Din spate, noul ID.3 este oarecum neobișnuit pentru o mașină clasică, deoarece capacul portbagajului este negru, dar blocurile optice, chiar dacă sunt înguste și alungite amintesc de cele ale unui Renault Megane. Un alt detaliu interesant este faptul că plafonul se extinde spre posterior, tocmai pentru a-l face cât mai aerodinamic. 

Mulți spuneau că Volkswagen putea să-i ofere noului ID.3 interiorul unui Golf, mai ales că vrea ca această nouă electrică să se încadreze cât mai bine în traficul actual. Dar noul ID.3 vine cu bord relativ ciudat la prima vedere, dar în tendințe cu o mașină electrică. În primul rând, nu mai avem consolă centrală. Nemaiavând o cutie de viteze tradițională, în partea inferioară a bordului avem spațiu de depozitare. Apoi vedem că nu mai există butoane fizice sub aeratoare. Totul este controlat și acționat de pe ecranul multimedia poziționat deasupra bordului. Volkswagen a renunțat la butoanele fizice chiar și de pe volan și cele pentru lumini din stânga volanului. Singurele butoane ce mai pot fi apăsate sunt cele pentru deschiderea geamurilor și butonul pentru avarii. Încă nu avem informații complete despre sistemul multimedia, doar că în varianta superioară de echipare va exista un sistem head-up display cu realitate augmentată, iar sistemul de sonorizare va fi de la Beats Audio. Întreg interiorul este foarte simplist, oarecum inspirat tot de BMW i3, numai că în modelul Volkswagen senzația de calitate este mai slabă. 

Ceea ce ne interesează cel mai mult la noul ID.3 este trenul de rulare. Încă dinainte de lansare noua electrică VW putea fi rezervată de pe configuratul oficial, iar până în acest moment, peste 30.000 de comenzi au fost deja plasate. 450 doar în România. Pentru aceștia a fost suficient faptul că este o electrică de la Volkswagen. Acum am aflat și pentru ce au plătit avansul. ID.3 va veni în trei variante de baterii. Cea de bază va avea 45 de kWh, cea medie și disponibilă de la lansare va avea 58 kWh, iar cea de top 77 kWh. Asta înseamnă că autonomia se va situa între 330 și 550 km cu un plin de baterii. Încă nu avem informații despre performanțe, dar puterea motorului electric va fi între 150 și 204 cai putere, iar cuplul va fi de 310 Nm, indiferent de nivelul bateriilor. Volkswagen spune că noul ID.3 se poate încărca de la supercharger de 100 kW, iar pentru o autonomie de 250 km, este nevoie de doar 30 de minute. Probabil cel mai interesant aspect este faptul că motorul electric pune în funcțiune puntea spate. Asta înseamnă că vom avea un hothatch electric cu tracțiune spate. Ceea ce Golf nu a fost niciodată. E interesant de văzut cum se simte la condus. 

ID.3 reprezintă o revoluție pentru Volkswagen. Am așteptat mult după o electrică de la cel mai mare grup auto din lume. Aceasta a venit exact în segmentul cel mai disputat. Al compactelor hatchback. Probabil doar prețul de aproximativ 40.000 de euro este ceva mai piperat, în condițiile în care există deja de ceva timp pe piață Nissan Leaf, care are aceleași valori de autonomie, aceleași dimensiuni, dar un preț ceva mai mic. Ați alege un ID.3 în defavoarea unui Nissan Leaf? Un test cu modelul japonez găsiți aici.