Prezentare: Volkswagen Arteon 2021

Arteon este unul dintre puținele modele Volkswagen pe care le-am condus pe blog, dar care m-au și impresionat prin ceea ce oferă. Atunci când a apărut, acest coupe cu 4 portiere voia să intre în clasa premium, oferind design extravagant, total nespecific pentru VW atunci, dotări și materiale mai bune și voia să fure clienți de la Audi A5, chiar dacă în esență era un Passat mai emancipat. După un timp în care mie mi se pare că Arteon a avut succes, văd multe pe străzi, a venit momentul pentru o împrospătare pentru 2021, dar și apariția unei caroserii cel puțin interesante.

Dar să începem cu facelift-ul Arteon-ului clasic și schimbările pe care le aduce. La o primă vedere, acesta este fără îndoială un Arteon, designerii germani nu s-au jucat deloc cu liniile cunoscute. Nici chiar blocurile optice nu sunt diferite, cum se întâmplă în cazul multor facelift-uri, dar acum avem o bandă LED care unește farurile, o găselniță destul de rar văzută în lumea auto actuală. Bineînțeles că bara frontală a fost redesenată, având acum un look mai sportiv, iar cea clasică se apropie parcă de cea a noului Golf 8. Privit din profil, noul Arteon este neschimbat, poate doar apariția unor noi modele de jante, iar la posterior, blocurile optice au o altă grafică luminoasă, dar forma a rămas la fel. Pe varianta R-Line au apărut niște artificii de design ce ne duc cu gândul la o evacuată cvatruplă, dar bineînțeles că sunt false.

Marea noutate în gama Arteon nu este design-ul schimbat subtil, ci apariția unui model Shooting Brake. Volkswagen nu sunt primii, nici singurii care au încercat această caroserie, dar niciun producător nu a reușit să o mențină mult timp pe piață. Mercedes Benz a dat rateu cu CLS Shooting Brake, la fel și fratele mai mic CLA, KIA Proceed nu am prea văzut pe străzi, la fel și Porsche Panamera ST. Toate celelalte caroserii sunt mult mai apreciate. Deci din acest motiv, mă miră cu Volkswagen a luat o astfel de decizie, mai ales când lumea cere din ce în ce mai multe SUV-uri, nu break-uri. În plus, exista deja arhicunoscutul Passat Combi, dar trebuie sa recunosc, nu e la fel de frumos. Din punctul meu de vedere, atâta timp cât nu e SUV, totul e bine.

Din fericire, Arteon Shooting Brake va avea o varianta R, cu unitatea de 2.0 TSI care produce acum 320 cai putere și care transmite puterea către cele 4 roți printr-un sistem de tracțiune integrală cu Torque Vectoring. Asta însemnă că ai aderență și între punți, dar și între roțile de pe fiecare parte. În standard, Arteon vine cu tracțiune față. O altă noutate prezentă sub capotă este varianta plug in hybrid ce dezvoltă 215 cai putere, dar oficialii germani nu au oferit alte informații despre autonomie. Avem totuși un sistem de conducere autonomă ce funcționează în intervalul 0-210 km/h.

La interior, diferențele sunt și mai subtile ca la exterior. Ceea ce se remarcă este volanul cu design nou, preluat de la noul Golf 8, dar și faptul că butoanele climatizării au fost înlocuite cu un touchscreen. Varianta de caroserie Shooting Brake poate avea o capacitate de încărcare de până la 1632 de litri.

Este interesant de văzut cum va evolua și cum va fi primită pe piață noua caroserie a lui Arteon. Până acum, cel puțin pe piața din România, modelul normal al lui Arteon este văzut ca unul premium, peste Passat, cel puțin ca imagine.