Prezentare: Skoda Superb Combi

Normal nu mă interesează maşinile break. Acestea nu sunt gândite pentru design, performanţe sau senzaţii extreme la volan. Mai ales că deja am văzut sedan-ul noului Skoda Superb, ce rost mai are să mai scriu despre versiunea Combi? Ei bine, multe dintre specificaţiile acesteia sunt extrem de interesante.

Skoda-Superb-Combi-1

Cum spuneam, un automobil break este gândit cu un singur scop. Spaţiu. Spaţiu pentru pasageri şi mai ales pentru bagaje. Noul Skoda Superb Combi are un ampatament absolut imens, de vreo 2,8 metri şi un portbagaj de 660 de litri. Oferă cel mai vast interior dintre toate automobilele din clasă. Nu vorbim dacă rabatăm bancheta spate. Atunci spaţiul pentru bagaje creşte până la un impresionant 1950 litri. Deci, o întreaga garsonieră ar putea intra acolo. Datorită plafonului care acum nu mai este arcuit spre portbagaj, pasagerii spate dispun de un spaţiu de 15 cm pentru genunchi, iar distanţa de la bachetă la plafon este de 1 m. Skoda spune că aceste valori sunt aproape duble faţă de alţi concurenţi din clasă. Este uimitor cât de mare poate fi interiorul unui Superb, mai ales în variantă Combi. 

Skoda-Superb-Combi-2

Noul Superb Combi este construit pe aceeaşi platformă MQB, mai uşoară cu 75 de kg faţă de generaţia precedentă şi care este folosită de mai toate modelele grupului VAG şi bineînţeles dispune de toate motorizările acestora. Cu puteri cuprinse între 120 şi 280 de cai putere, oferta este generoasă pentru oricare cumpărător. Motorizările diesel oferă un consum exemplar pentru varianta de 120 de cai putere, iar diesel-ul de top, de 2 litri produce 190 de cai putere, suficienţi pentru orice tip de performanţă la un consum decent. Benzinarele pornesc de la 150 de cai putere şi ajung până la 280 de cai putere pentru motorul de 2 litri TSI. Aceste motorizări sunt cu 20% mai puternice, dar în acelaşi timp sunt cu 30% mai eficiente. Noul Superb Combi va fi oferit cu un sistem adaptiv de control dinamic al şasiului, iar în premieră, climatizarea pe trei zone va fi opţională.

Skoda-Superb-Combi-3

Noul Skoda Superb Combi bifează absolut toate aspectele care sunt luate în considerare gând ne gândim la un automobil break. Este mare, economic, tehnologizat, dar vine şi cu un design pe măsură. Mulţi critică Skoda pentru design-ul banal şi chiar anost al noilor modele. Într-un fel le dau dreptate, dar asta se întâmplă şi pentru că Skoda este marca de volum a grupului VAG, iar datorită preţului mult mai mic decât a fraţilor Volkswagen, Skoda să nu fure din clienţi prea mult. Pentru cunoscători însă, Skoda este acel VW exact la fel de bun, dacă nu chiar mai bun, dar mai ieftin. Este la preţul un VW second-hand, doar cu 0 kilometri.

Skoda-Superb-Combi-4