Prezentare: Porsche Panamera Sport Turismo

În fiecare an îmi zic că trebuie să ajung neapărat la Salonul Auto de la Geneva. Mai ales după ce acum doi ani de zile am experimentat pe propria piele exponatele prezente la Frankfurt, cel mai mare Salon Auto. E un sentiment impresionant să vezi de aproape maşinile despre care scriu, maşinile pe care le-am urmărit încă din stadiul de idee. Totuşi, Geneva pare a fi ceva aparte. Este unul dintre cele mai spectaculoase saloane auto, în ciuda faptului că este mult mai mic decât Frankfurt sau Paris, de exemplu, dar cu toate acestea, aici, producătorii auto ne prezintă cele mai impresionante modele. La Geneva vezi maşini precum LaFerrari, Koenigsegg sau Porsche Panamera Sport Turismo. La Paris vezi noul Megane.

Porsche Panamera Sport Turismo -11 Chiar în momentul în care scriu acest text, eu trebuia să mă aflu la volanul noului Porsche Panamera, dar printr-o conjunctură de evenimente, sunt peste 500 de km între noi. Totuşi, am ocazia să scriu despre versiunea break a acestei maşini. Probabil că nu pare la fel de interesant, dar noul Porsche Panamera Sport Turismo este foarte important pentru companie. Este primul break Porsche. Este Panamera la care visau mulţi dintre fanii modelului. Prevăzut încă din 2012, a fost nevoie de jumătate de deceniu pentru a-l vedea în toată splendoarea producţiei. Iar din punctul meu de vedere aşteptarea a meritat. Este unul dintre cele mai frumoase break-uri existente acum pe piaţă, plus că este una dintre cele mai exclusiviste caroserii.

Porsche Panamera Sport Turismo -2 Mulţi au spus că noul Panamera Sport Turismo nu va avea succes, dar dacă ne gândim că celălalt Porsche ce poate transporta 5 pasageri, este liderul de vânzări, am putea presupune că acest Sport Turismo va veni pe locul al doilea. Acum pentru o analiză mai subiectivă. Nu ştiu cine are nevoie de un Panamera break. Sau un Porsche ce poate transporta 1390 litri de bagaje. Cayenne ar putea face asta foarte bine, şi chiar mai mult. Vechiul Panamera avea o formă oarecum de break. Noul model este mult mai sedan, cu toate că luneta împreună cu capacul portbagajului, ceea ce înseamnă, teoretic, că deja avem un break. Acum totul va ţine de preferinţele subiective, vizuale ale clienţilor. Vrei un Panamera nou sau vrei un Panamera nou care să îţi amintească de cel vechi?

Panamera Sport Turismo -5 Dacă toate modele “joase” Porsche mizează pe sportivitate, mi se pare că Panamera Sport Turismo este singurul ce poate fi configurat elegant, fără să îţi baţi joc de el. Este probabil singurul Porsche unde lemnul la interior este permis. Sau chiar dacă nu este în culoarea neagră, nu ar fi o mare problemă. De exemplu, un Panamera roşu arată bestial, un Panamera Sport Turismo roşu, nu prea. Faptul că designerii germani au ridicat linia plafonului cu 5 mm înseamnă că pasagerii locurilor din spate au mai mult loc pentru cap, iar, în premieră, pot lua loc 3 pasageri în spate. Există bineînţeles, o opţiune cu doar două fotolii individuale. În ciuda faptului că plafonul este mai lung şi nu la fel de abrupt, spaţiu pentru bagaje este cu doar 20 de litri mai mare decât la un Panamera Sedan. Ce interesant e să zici acum Panamera Sedan. Cu siguranţă piaţa principală a acestei maşini va fi Europa de Vest. Pentru că oriunde altundeva Porsche Cayenne sau chiar Macan nu se vor clinti din poziţia de lider. În afară de Germania, Franţa, Elveţia şi alte câteva ţări, toată lumea este înnebunită după SUV-uri. Panamera Sport Turismo vine doar să fure clienţii de la Audi RS6. Care nici ăia nu sunt atât de mulţi. Bine că există şi o astfel de caroserie din partea Porsche.

Porsche Panamera Sport Turismo -7 În materie de date tehnice, nu există modifică faţă de modelul Panamera Sedan. Aceleaşi motorizări V8 şi V6 şi chiar hybrid. Modelul Turbo accelerează până la 100 km/h în doar 3.8 secunde, datorită motorului de 550 de cai putere. Mai multe informaţii vă voi spune într-un test drive dedicat modelului mai impractic, Panamera Sedan. Noua caroserie va avea succes. Este foarte exclusivistă, practică şi foarte rapidă. Toată lumea o va cumpăra. Până când apare noul Cayenne.

Porsche Panamera Sport Turismo -14 Porsche Panamera Sport Turismo -13 Porsche Panamera Sport Turismo -12 Porsche Panamera Sport Turismo -6 Porsche Panamera Sport Turismo -8 Porsche Panamera Sport Turismo -9 Porsche Panamera Sport Turismo -10 Porsche Panamera Sport Turismo -5 Porsche Panamera Sport Turismo -4 Porsche Panamera Sport Turismo -3 Panamera Sport Turismo -7 Porsche Panamera Sport Turismo -1 Panamera Sport Turismo -6 Panamera Sport Turismo -4 Panamera Sport Turismo -3 Panamera Sport Turismo -2 Panamera Sport Turismo -1 ,