Prezentare: Porsche 718 Boxster

Atunci când am condus Porsche Cayman am zis că este unul dintre cele mai bune modele Porsche construite vreodată. Dacă nu cel mai bun. Bine, fără să vorbim aici despre hypercar-uri. Dar în gama actuală Porsche, nu există nici nu model care să se simtă la fel de echilibrat şi la fel de închegat. Un 911 Carrera poate fii mai puternic sau un Cayenne mai confortabil, dar pentru spiritul de automobil pentru purişti, Cayman este perfect.

Acest lucru era datorat în mare parte şi de motorizarea boxer cu 6 cilindrii ce producea 275 de cai putere. Doar când m-am uitat pe fişa tehnică am văzut că eu am condus varianta “de bază”, în condiţiile în care credeam că aveam sub talpa dreaptă modelul Cayman S. V-am spus această experienţă a mea, pentru a înţelege mai bine maşina prezentată astăzi.

New-Porsche-718-6 718 Boxster este varianta decapotabilă a Cayman-ului de mai sus, iar faptul că are indicativul “718” înaintea numelui, vrea să amintească de modelul de curse al anilor 50 şi 60. Nu cred că era cea mai necesară schimbare de nomenclatură, mai ales când Boxster şi-a făcut deja un nume puternic printre fani şi clienţi. În fine, aş putea zice că e binevenită. La urma urmei sunt oameni care denumesc mai puternicul Porsche, atât 911 cât şi Carrera.

New-Porsche-718-5 Dar noul 718 Boxster, pe lângă noul nume, mai vine cu o noutate, care am putut-o anticipa, dar parcă nu voiam să recunoaştem. Motorizările de bază ce vor echipa modelele Boxster de acum încolo vor avea doar 4 cilindrii şi 2 litri, iar pe versiunea Boxster S, aceasta va oferi o cilindree de 2.5 litri. Astfel înlocuieşte vechile motoare aspirate de 2.7 litri şi 3.4. Porsche trece şi cu cele mai mici modele ale sale la tehnologia turbo în varianta de bază, la fel cum a făcut şi cu Carrera, rămânând totuşi la arhitectura boxer. Poate că un Porsche de 4 cilindri nu este cea mai rafinată alegere, dar din toate celelalte puncte de vedere, această strategie este de înţeles. Taxe mai mici, consum mai mic, performanţe mai bune. Toată lumea are de câştigat.

New-Porsche-718-7 În plus, cel mai ieftin şi cel mai “slab” Porsche are acum 300 de cai putere şi 380 Nm şi poate accelera până la 100 de km/h în doar 4.7 secunde. Versiunea ceva mai potentă, Boxster S, oferă 350 de cai, iar echipat cu pachetul Sport Chrono şi cutia de viteze automată cu dublu ambreiaj PDK, atinge 100 de km/h în doar 4.2 secunde. Fiecare motorizare este mai puternică cu 35 de cai putere faţă de fostele agregate, în ciuda a doi cilindrii în minus şi a unei capacităţi mai mici. În plus, versiunea de 2 litri oferă cu 100 de Nm mai mult decât fostul 2.7, ce era considerat cel mai scump automobil cu cel mai mic cuplu. Anul trecut, de exemplu, puteai să dai peste 60.000 de euro pe o maşină cu 280 Nm. Acum, la aceeaşi bani, ai 380! Eee. Progres.

New-Porsche-718-2 Porsche va păstra pentru 718 Boxster şi Boxster S cutia de viteze manuală în echipare standard, pentru că cererea este încă importantă. Acum că nu mai avem motoare aspirate, nici 6 cilindrii, măcar să ne bucurăm astfel de maşină. În schimb, pentru leneşi, este disponibilă în continuare cutia PDK, ce schimbă managementul treptelor, pentru un consum mai mic. WOW. Totodată, Porsche ne spune că noul 718 Boxster este cu 10% mai dinamic faţă de generaţia precedentă, iar setările suspensiei sunt diferite, pentru a acomoda noul motor mai mic şi mai uşor, fără să afecteze distribuţia greutăţii.

New-Porsche-718-8 New-Porsche-718-9 Nu în ultimul rând, design-ul este complet nou. Serios! Doar capota faţă, parbrizul şi plafonul textil sunt la fel ca la generaţia precedentă. Sincer, Porsche Boxster/Cayman mi se par cele mai reuşite modele ale lor din punctul de vedere al design-ului, iar în stilul tipic al germanilor, schimbările la nivel optic sunt foarte discrete. Doar blocurile optice faţă şi spate au acum fundal negru şi folosesc tehnologia LED. Asta face ca luminile de zi să aibă cele patru LED-uri poziţionate în pătrat, la fel ca la hypercarul 918 Spyder şi care arată spectaculos, chiar şi pe timp de zi. Blocurile optice spate arată mai agresiv, dar parcă din cauză că au fundal negru arată mai kitchos. Totuşi, fanta de aerisire dintre ele arată bine, cu literele companiei, iar evacuarea a rămas poziţionată central.

New-Porsche-718-3 De acum încolo va trebui să ne obişnuim cu noua nomenclatură a celui mai mic Porsche, cu toate că cei mai mulţi vor folosi în continuare numele Boxster. Dar dacă într-o discuţie spui repede că ţi-ai luat ultimul Porsche 718, lumea ar putea să creadă că ţi-ai luat ceva super tare, poate chiar hypercar-ul, în condiţiile în care tu ţi-ai luat cel mai ieftin Porsche. Dar hai să nu fim răutăcioşi şi să o spunem direct. Boxster, respectiv Cayman sunt printre cele mai distractive maşini construite vreodată, foarte calitative, cu materiale excelente şi îmbinări de excepţie, care acum sunt mult mai puternice şi mai rapide. Ce vrei mai mult?

New-Porsche-718-1 New-Porsche-718-4 New-Porsche-718-11 New-Porsche-718-10 New-Porsche-718-12 New-Porsche-718-13