Prezentare: Noul BMW Seria 5

Au fost o mulţime de imagini spion, apoi filmuleţe cu dotările ultramoderne şi futuriste, am avut chiar şi randări pe calculator cum va arăta maşina. Totul se întâmpla înainte de 13 octombrie, atunci când BMW prezenta oficial noul sedan de clasă mare. Cu toate acestea, nu mă aşteptam ca momentul prezentării să fie exact în prima oră a zilei de 13 octombrie, aşa că azi dimineaţa, news feed-ul meu era bombardat şi nu apăreau decât imagini şi informaţii despre noul Seria 5. Într-adevăr este un model important pentru constructorul bavarez, în plus, generaţia precedentă a apărut în urmă cu mai bine de 6 ani. Deci acest model era aşteptat atât de fani, cât şi de clienţi şi mai ales de noi, cei care scriem. Cu siguranţă ştii aproape tot despre noul model BMW ce va apărea pe piaţă în februarie 2017, aşa că în continuare vei citi părerea mea despre maşină. Cu toate că tu ai deja una.

2017-bmw-5-series-19 Aici, pe blog, vorbesc despre design-ul maşinilor. Mai ales când e vorba de un model nou, pe care nimeni nu a ajuns nici măcar să-l atingă, darămite să-l conducă. Ne rămâne să analizăm ceea ce vedem. A şaptea generaţie a Seriei 5, este într-adevăr “a şaptea”. Pentru că anul trecut am văzut noul Seria 7, iar după un an, parcă îl vedem din nou. Nu aş putea spune despre noul Seria 5 că este un Seria 7 în miniatură, pentru că noul sedan executive are aproape 5 metri lungime. În schimb voi spune că este fratele mijlociu al gamei. Al doilea sedan ce vine “îmbrăcat” în noul limbaj de design. Spuneam mai demult că din dorinţa producătorilor de a păstra identitatea de marcă, intră într-un con de umbră, unde toate maşinile arată la fel, un lucru ce devine banal foarte repede, ca să nu mai vorbim că se pierde personalitatea fiecărui model. Aşteptaţi-vă ca noul Seria 3 să fie un Seria 5 mai mic.

2017-bmw-5-series-23 2017-bmw-5-series-20 Cu toate că dacă privim imaginile noului Seria 5, nu descoperim neapărat un Seria 7 intrat la apă, ci un sedan format din bucăţi ale altor modele. Blocurile optice ale părţii frontale îmi amintesc de o combinaţie între cele ale noului Seria 1 facelift şi cele ale noului Seria 7, iar blocurile optice posterioare sunt de la X6, nu de la Seria 7. Spuneţi-mi că nu e aşa. Întreg design-ul pare mai mult o evoluţie discretă a generaţiei precedente, dar cu siguranţă o îmbunătăţire. Arată ca un BMW nou! Şi asta e tot ceea ce contează. Dacă îl punem lângă generaţia actuală, aceasta pare învechită. Sunt totuşi 6-7 ani între acestea. Pe noi, fanii şi cei care citim despre maşini noi, ne interesează cum arată un model nou. Ne dăm cu părerea oriunde putem. Pentru că noul Seria 5 nu vine cu nimic spectaculos, îi spunem că arată banal. Dar în acest nivel de preţ, criteriul “cum arată” trece pe locul al doilea. În această clasă contează şi tehnologiile, confortul, motoarele şi cum se simte la condus.

2017-bmw-5-series-34 Totuşi, noul Seria 5 arată bine, nu bag mâna în foc că este cea mai frumoasă generaţie, trebuie să mă obişnuiesc puţin, probabil să o văd în alte configuraţii şi neapărat în adevărat. În schimb, grila frontală este mai mare ca niciodată, dar este alungită spre laterale, acolo unde se uneşte cu blocurile optice, care acum dispun de tehnologie LED în standard. Tot în standard va fi oferit şi pachetul Msport, pe lângă cel Luxury, cel sportiv fiind alegerea mea. Bara frontală este mai agresivă, prizele de aer de pe laterale, amintesc de cele ale unui X5M/X6M, în care regăsim lumini de zi cu LED. Nu am înţeles acest artificiu de design. În faruri avem “angel eyes” specific BMW; dar reinterpretat, nu ştiu de ce mai trebuie şi în bară. În plus arată ieftin şi par aftermarket. Noua capotă nu este la agresivă precum la generaţia precedentă, ci este mult mai lină, ceea ce dă impresia de lăţime. Privit din faţă, noul Seria 5 pare extrem de lat. Poate prea lat, dacă se poate aşa ceva. Totuşi, din punctul meu de vedere este combinaţia perfectă între sportivitate şi eleganţă din tot segmentul.

2017-bmw-5-series-35 Din lateral se vede silueta mult mai atletică decât la un Seria 7, cu capota extrem de lungă şi linia plafonului mai sportivă, dar aproape identică cu a modelului actual. Zona inferioară a portierelor este mai profilată, iar în spatele roţilor faţă se regăseşte o mică priză de aer, asemănătoare cu cea de la Seria 7, fără să se ajungească pe tot lateralul maşinii. Posteriorul este cel mai discutat aspect al noului Seria 5. Toată lumea zice că noile stopuri sunt prea mari. Adevărul că nici eu nu înţeleg de ce merg până în dreptul numărului de înmatriculare. Într-un fel este o interpretare a blocurilor optice faţă ce se unesc cu grila. În varianta cu pachetul optic Msport, bara spate este mai agresivă, incorporează un oarecare difuzor de aer, iar pe laterale găsim ieşiri rectangulare ale sistemului de evacuare. Dacă nu eşti chiar foarte atent, ai putea confunda noul Seria 5 cu vechiul, deja, Seria 5. Dar cum spuneam, în acest segment acest aspect contează mai puţin. Clienţii care plătesc peste 70.000 euro pe o astfel de maşină, sunt genul care lucrează în aceeaşi corporaţie de mai mulţi ani. Nu cred că antreprenorii sunt clienţii tipici de Seria 5. Iar cei care îl aşteaptă pe piaţa second-hand se bucură că scade preţul la modelul actual, indiferent cum ar arăta noul model. Totuşi nu înţeleg poziţionarea prea sus a indicativului pe capacul portbagajului. Inscripţia “540i” pare pusă de un tip care nu ştie nimic despre proporţii, la el în garaj. Din punct de vedere obiectiv, noul Seria 5 este o îmbunătăţire faţă de generaţia precedentă, făcând chiar mai grea alegerea între noul “cinciar” sau noul MercedesBenz E-Class sau chiar Audi A6. Totuşi, din punct de vedere subiectiv, nu reprezintă decât un alt sedan business.

2017-bmw-5-series-21 2017-bmw-5-series-30 Ideea că BMW a luat interiorul noului Seria 7, l-au micit puţin şi apoi l-au “implantat” în noul Seria 5 mi se pare excelentă, pentru că este un interior ce combină perfect luxul, sportivitatea, modernismul şi materialele extrem de calitative. Este interiorul perfect pentru un Seria 5. Nu este în schimb, perfect pentru un Seria 7. Nava amiral trebuia să aibă cel mai spectaculos interior din segment. Era greu să fie peste cel al Clasei S, dar fiind într-o cu totul altă ligă de preţ, puteau face asta. În schimb, pe Seria 5, pe clasa executive, acesta este cât se poate de perfect. Este perfect chiar şi în culori închise. Pentru că aşa “trebuie” să fie. Sobru. Ca un costum. Nu am ce să mai vorbesc despre interior, puteţi citi eventual cum este interiorul noului Seria 7, atunci când l-am condus. 

2017-bmw-5-series-5 2017-bmw-5-series-85 2017-bmw-5-series-75 Ca şi orice strategie de marketing, atunci când noul model nu este foarte spectaculos, producătorii ne spun că cele mai mari schimbări sunt cele pe care nu le vedem, cele de sub caroserie, iar în cazul noului Seria 5, chiar şi caroseria. Aceasta foloseşte intens aluminiul şi chiar dacă nu are structura de carbon a Seriei 7, este mai uşor cu 100 de kg faţă de generaţia pe care o înlocuieşte. Noul Seria 5 este totodată dezvoltat pe o nouă platformă denumită CLAR (Cluster Architecture) sau Efficient Lightweight ce oferă o rigiditate mult mai bună. Noul Seria 5, cu cod intern G30, se vrea cel mai sportiv model din clasă şi să ofere clienţilor experienţa de a conduce cel mai dinamic sedan, astfel toate modelele vor avea tracţiune pe puntea spate şi opţional sistemul xDrive. Toate motorizările vor fi conectate în standard la superba cutie automată cu 8 rapoarte, doar modelul 520d va fi oferit standard cu transmisie manuală. Într-un fel e logic, pentru că modelul 520d va face volumul de vânzări, aşa că pot scoate 2000 de euro în plus pentru această dotare.

2017-bmw-5-series-120 2017-bmw-5-series-42 2017-bmw-5-series-46 Motorizările nu sunt neapărat noi pentru Seria 5, fiind deja cunoscute de la alte modele, dar cu siguranţă sunt extrem de eficiente, potente şi potrivite pentru un astfel de model. Astfel varianta 520d va oferi 190 de cai putere dintr-un motor diesel de 2 litri, cel mai puternic diesel la lansare fiind 530d cu “6 în linie”, 265 de cai putere şi un cuplu imens de 650 Nm. Acest motor a fost disponibil şi pe Seria 7 condusă de mine, şi pot să spun că un Seria 5, fiind mai mic, va fi o adevărată rachetă şi nu ai nevoie de mai multă putere. Totuşi, motorizările pe benzină sunt pentru cei care nu sunt de acord cu ce am spus în cealaltă propoziţie. Un motor turbo de 2 litri şi 4 cilindri, produce 252 de cai putere şi echipează modelul 530i, motor despre care puteţi citi în această seară, pe un model Seria 4 GranCoupe. Celălalt motor pe benzină îl ştim de pe modelul M140i şi anume un 3 litri ce produce 340 de cai putere, iar vârful de gamă, până la prezentarea noului M5, va fi modelul M550i xDrive, cu al său motor de 4.4 litri şi 462 de cai putere, ce poate accelera până la 100 km/h în fix 4 secunde. Asta înseamnă că un model Mperformance este mai rapid decât actualul M5! Este o realizare impresionantă.

2017-bmw-5-series-3 2017-bmw-5-series-5 2017-bmw-5-series-1 Noul BMW Seria 5 este înzestrat cu multe alte noutăţi pe care deja poate le ştiţi sau le găsiţi în altă parte, eu m-am axat mai mult pe partea “emoţională”, dacă vreţi. Cu siguranţă va face un nou record de vânzări, pentru că este unul dintre cele mai de succes modele din clasa business cu peste 7 milioane de modele vândute până acum, în cele 6 generaţii. Mai multe o să aflăm în luna februarie, atunci când apare în ţara noastră.

2017-bmw-5-series-97 2017-bmw-5-series-101 2017-bmw-5-series-104 2017-bmw-5-series-107 2017-bmw-5-series-80 2017-bmw-5-series-38 2017-bmw-5-series-39 2017-bmw-5-series-16