Prezentare: Mercedes Benz GLE Coupe

2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-5

Când a apărut BMW X6 ţin minte că toţi l-au hulit. Inclusiv eu. Până în momentul în care într-o seară am făcut curse şi slalom printre maşini, doar ca să-l văd live. Atât de diferit şi atât de special era. Avea o formă pe care iubeai să o urăşti. Sau urai că o iubeşti. Apoi, s-au deschis multe Million Club şi atunci vânzările BMW X6 au explodat. Acum este o imagine atât de comună încât dacă îl pui lângă un Lodgy nu ştii care e mai rar. BMW X6 a devenit un bestseller în segmentul maşinilor de fiţe, dar a fost aşa pentru că niciun alt producător de automobile nu a încercat să-i fie rival. Până acum.

2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-12

GLE Coupe, a eternului rival, este primul automobil care foloseşte noua nomenclatură pentru SUV-urile Mercedes Benz. Este şi primul SUV Coupe al germanilor din Stuttgart. Şi este la fel de hulit precum X6 la apariţie. Pe bune! Doar citiţi comentariile la fiecare ştire despre GLE Coupe. Dar atunci când vrei să rivalizezi cu o maşină desenată cu un singur scop, nu prea ai cu ce să vii nou. Şi asta e bine. Nu putea fi altcumva. Pentru că GLE Coupe a ochit direct spre X6. Deci era oarecum normal să arate precum un X6. Sunt convins că mulţi fani Mercedes îl aşteptau de foarte multă vreme. Să revenim. GLE Coupe nu are absolut niciun element care să fie copiat de la BMW X6. În afară de impresia generală, GLE Coupe este un Mercedes Benz în toată puterea design-ului.

2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-6

Este extrem de impozant. Este mare, masiv şi oarecum clasic. Cum e ML-ul din prezent. Grila specifică Mercedes Benz este tăiată de o linie cromată, iar în mijlocul acesteia găsim sigla companiei. Blocurile optice sunt doar o evoluţie a celor din prezent, doar că folosesc iluminare cu tehnologie LED. Mi-ar fi plăcut, totuşi o “faţă” mai agresivă. Un SUV Coupe merită să arate nervos şi total diferit. GLE Coupe este prea cuminte. În schimb spatele maşinii este ciudat de bombat, doar blocurile optice de inspiraţie S-Coupe, mai dreg rotunjimile. Cel mai discutat element al noului GLE Coupe va fi profilul. Aici intervin şi eu. Nu este o formă urâtă, dacă priviţi cu atenţie, linia plafonului este preluată de la limuzina clasei S, iar cu jante de 20, 21 şi chiar 22 de inch arată chiar interesant. Unde greşeşte GLE Coupe este la nivelul proporţiilor. Acea linie a plafonului curge mult prea mult spre posterior. Iar faptul că nu are o muchie care să rupă masivitatea profilului duce la o impresie de bombat. Că spatele maşinii se termină brusc. Este greşeala primei generaţii X6, dar care a fost remediată pentru a doua generaţie. Exteriorul este cât se poate de discutabil, dar asta înseamnă că maşina prezintă interes.

2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-8

Nu acelaşi lucru putem spune despre interior. Totuşi maşina se numeşte GLE, ceva ce Mercedes nu a mai avut până acum, iar interiorul pare a fi vechi de câţiva ani. O evoluţie total nereuşită a interiorului unui ML. Design-ul acestuia este masiv, cu mult lemn şi linii bărbăteşti. Acum au pus display-ul ceva mai ieşit şi parcă a stricat tot. În plus, au preluat volanul sport de la limuzina C-Class, dar aici, în interiorul de ML nu are nicio legătură. Au făcut o adunătură de elemente din toate clasele, într-o combinaţie nefericită. GLE Coupe se vrea un model NOU, nu un facelift. Da, poate pentru un facelift ar fi Ok, dar pentru un model care se vrea complet nou este trist.

2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-35 2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-39

GLE Coupe va rivaliza BMW X6, iar punctul forte al celui de-al doilea este comportamentul pe şosea. Aici, X6 este suprem, chiar mai rapid decât vechiul M3. Asta spune multe despre ce poate modelul bavarez. GLE Coupe are puteri cuprinse între 258 şi 367 de cai putere. Dar noutatea absolută o reprezintă varianta AMG Sport, în stilul M Performance de la BMW. Primul pe listă este GLE 450 AMG Sport Coupe şi foloseşte un motor V6 biturbo de 3 litri care produce 367 CP şi 520 Nm. Acesta este ajutat de o suspensie Airmatic, de un sistem Agility Select şi Dynamic Select, pentru o mai bună manevrabilitate pe drumurile virajate. Modelul AMG Sport vine şi cu un pachet optic mai agresiv, cu fante de aerisire mult mai proeminente şi tipsurile evacuării rectangulare.

2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-4

Până acum, niciun producător premium nu a venit cu un concurent serios pentru BMW X6. Mercedes Benz face un pas important pentru supremaţia acestei clase de nişă. Nu cred că va fi un bestseller nici pentru Mercedes Benz, dar nici în clasă. Sunt convins, totuşi că îi va face zile fripte noului X6, şi că vom vedea multe GLE Coupe pe străzi şi mai ales în faţa unor cluburi cu muzică de petrecere.

2016-Mercedes-Benz-GLE-Coupe-9