Prezentare: Mercedes Benz GLE Coupe

Ultima știre pe care am scris-o pe blog a fost despre noul BMW X6. Nu au trecut nici 3 luni, iar rivalul Mercedes Benz prezintă celălalt SUV Coupe din segment, GLE Coupe. Dacă în trecut, Mercedes, Audi sau Porsche au stat și au analizat piața pentru o astfel de caroserie, prezentând modele rivale lui X6 abia după câțiva ani, acum germanii nu mai stau pe gânduri și scot cât mai repede un astfel de model. Oricând de controversată este această caroserie și oricând de hulit a fost design-ul lui GLE Coupe, acesta s-a vândut în număr record, iar noua generație vrea doar să ducă mai departe această reputație, dar cu un design ceva mai plăcut. 

Da, trebuie să vorbim de design când vine vorba de coupe-uri, fie ele și SUV-uri de mari dimensiuni. Deoarece alt motiv pentru a le cumpăra nu prea există. Ai putea pune pe seama faptului că un SUV Coupe bazat pe unul cu caroserie tradițională este ceva mai sportiv, datorită suspensiei mai joase, a setărilor mai sportive sau a centrului de greutate ceva mai coborât, dar diferențele sunt atât de mici încât nu ne mai rămâne decât design-ul. În plus, la un SUV Coupe, compromisul mai mare vine din lipsa spațiului interior. Acesta este marele compromis, doar pentru o imagine mai bună.

Noul Mercedes Benz GLE Coupe preia întreaga parte frontală de la SUV-ul GLE, spre deosebire de X6 sau Q8, care se diferențiază puțin față de frații de caroserie. Încă nu sunt convins în totalitate de noul design, din unele unghiuri mi se pare că seamănă prea mult cu partea frontală a unui X-Class, dar echipat opțional cu pachetul AMG, noul GLE Coupe arată foarte agresiv. Prizele de aer false ocupă mult loc în partea frontală, iar grila este de asemenea de mari dimensiuni. Abia când îți muți privirea spre lateral îți vei da seama de adevăratele schimbări. Linia parbrizului este mult mai înclinată, iar plafonul este mult mai alungit spre posterior. Profilul noului GLE Coupe nu mai este așa ”bombat” ci mai degrabă arată ca un CLA imens. Asta poate fi doar o iluzie optică sau chiar posteriorul noul GLE Coupe este mai înalt. Parcă tot de la CLA au preluat blocurile optice spate. Acestea arată mult mult mai bine decât la generația precedentă, chiar aș putea spune că acum prefer spatele lui GLE Coupe, spre deosebire de generația precedentă, unde partea frontală era mult mai potrivită decât spatele. În versiunea cu pachet AMG, GLE Coupe arată foarte agresiv, bara posterioară intră mult în design-ul general, iar pentru versiunea 53 AMG, vedem 4 ieșiri rotunde ale evacuării. Mercedes Benz a vrut să diferențieze această versiune AMG și mai mult, așa că pentru 53 avem grila specifică, cu lamele verticale, denumită Panamericana. 

Per total, mi se pare că noul Mercedes Benz GLE Coupe este mai mult o evoluție, decât o revoluție, la fel cum s-a întâmplat și în cazul rivalilor. Dar este o evoluție potrivită, deoarece noul model arată clar mai frumos. În plus, dacă generația actuală încă se vinde destul de bine, de ce să strici o rețetă câștigătoare. 

Noul interior, prezentat odată cu SUV-ul GLE, este preluat în totalitate și de versiunea mai puțin practică. Abia aștept să conduc noul GLE ca să văd cum este în postura de șofer și să-mi fac o părere mai bună despre design-ul general al interiorului. Încă sunt de părere că ecranele din spatele volanului și cele de deasupra bordului, trebuiau acoperite, ca la S-Class, de exemplu. Dar este o părere pur personală. În rest, design solid, potrivit pentru un SUV și sunt convins că majoritatea clienților vor aprecia acest lucru. Mi se par interesante acele mânere din consola centrală, oferă un artificiu neobișnuit și rup puțin din monotonia unui interior tipic german. În cazul versiunii 53 AMG, această monotonie poate fi schimbată prin piele roșie, atât pe scaune cât și pe bord și pe fețele ușilor, dar și prin multă fibră de carbon pe bord. 

Cum spuneam mai sus, Mercedes Benz vrea să diferențieze destul de clar versiunea 53 AMG, față de restul motorizărilor și pe bună dreptate. 53 AMG va fi singura opțiune pe care clienții din Statele Unite o vor avea, pe când în Europa, unde dieselul este la putere pentru SUV-uri mari, avem de ales între două versiuni de putere a motorului diesel de 3 litri. Versiunea standard produce 286 de cai putere și 600 Nm, iar GLE400d va avea 330 cai putere și 700 Nm. Singurul motor pe benzină, GLE53 AMG folosește un motor pe benzină de 3 litri, care în combinație cu un sistem mild-hybrid, produce 435 cai putere și 521 Nm. 

În concluzie, trebuie doar să ne așteptăm să vedem cât mai multe SUV-uri Coupe pe străzile din Europa și din România, așa că atât BMW X6 cât și noul Mercedes Benz GLE Coupe, Audi Q8 și Porsche Cayenne Coupe și-au făcut temele foarte bine și oferă în continuare aceeași imagine de lux, putere și performanță, acum ceva mai frumoasă.