Prezentare: Mercedes Benz GLC

Dacă ceva funcționează, nu-l schimba. Aceasta este o regulă nescrisă în lumea auto, dar câteodată, unii producători încearcă să revoluționeze un model, ajungând chiar să-l strice, inclusiv să-i scadă vânzările. Cel mai bine vândut model al celor de la Mercedes Benz este SUV-ul GLC și era oarecum de așteptat ca noua generație să fie doar un model care marchează o evoluție, nu o revoluție. Chiar dacă germanii mizează și pe modelele electrice, EQA, EQB, EQE sau EQS lansate recent, în cazul lui GLC lucrurile stau cât se poate de conservator. Revoluția adevărată s-a întâmplat atunci când s-a lansat actuala generație GLC, care s-a îndepărtat mult de linii drepte ale lui GLK, adoptând un stil mai rotunjit, mai urban, care să atragă mai multe zone de cumpărători.

Mercedes Benz este pe o linie de design plăcută, chiar dacă mașinile se prea aseamănă, dar designerii experimentează linii și tehnologii pe alte modele, ca mai apoi să fie implementate pe bestsellere. Noua generație GLC, prezentată aseară se poate confunda destul de ușor cu actualul model, pentru că forma generală a rămas neschimbată. Avem în schimb blocuri optice noi, cu design mai îngust, în stilul celor de la noile EQE și EQS. La fel și grila este redesenat, dar adevăratele schimbări stilistice sunt în cazul variantei cu pachet sportiv AMG. Aici prizele de aer sunt redesenate, mai alungite, pentru că în varianta de bază, GLC nu vine cu artificii de design complet noi. În continuare avem acea protecție cromată în partea inferioară a bării frontale.

Din lateral, GLC păstrează forma alungită a plafonului, dar doar un ochi avizat va observa diferența de lungime cu 6 cm față de generația precedentă. Partea din spate este o combinație între vechiul model, dar cu blocurile optice de la noul C-Class. Acum, mai mult ca niciodată, acesta poate fi considerat exact un C-Class SUV. Iar asta nu greșesc, mai ales după ce vedeți interiorul.

Acesta este preluat direct de la fratele sedan, dar nu este un lucru rău deloc. Dimpotrivă. Acest design a fost ”testat” pe limuzinele S și C, iar în unanimitate, fanii au fost încântați. Chiar dacă GLC nu se adresează neapărat fanilor dedicați Mercedes Benz, toată lumea va aprecia consola centrală mare care se întinde până spre cotieră și forma bordului în general, care poate fi personalizată în mai multe moduri. Spațiul interior rămâne aproximativ același, dar noul GLC câștigă câțiva litri în portbagaj. GLC va beneficia de absolut toate dotările tehnologie disponibile deja și pe noua Clasa C, inclusiv un head-up display color de dimensiuni generoase.

Până la apariția unui model full electric EQ GLC sau chiar EQC regândit, noul SUV va avea sub capotă motorizările cunoscute, dar acum electrificate într-un fel sau altul. Gama începe cu GLC 200 care dezvoltă 204 cai putere, plus GLC 220d cu arhicunoscutul diesel de 2 litri, care produce 194 de cai putere. Vor exista și câteva variante plug in hybrid, care oferă un nivel de performanță și consum foarte bun. Toate folosesc motorizări cu 4 cilindri, iar GLC 300e și 400e produc 313, respectiv 381 cai putere. Mercedes Benz continuă și cu dieselul hybrid pe GLC 300de, care produce 335 de cai putere și un cuplu impresionant de 750 Nm. Modelele PHEV vor putea rula și exclusiv electric până la 100 km autonomie.

Dacă Mercedes Benz va merge în continuare pe rețeta vechiului GLC, atunci trebuie să ne așteptăm și la un GLC preparat de divizia AMG, dar care va folosi motorul noului C63, adică un 2.0 turbo ajutat de un motor electric, care dezvoltă nu mai puțin de 670 de cai putere. O să fie interesant să vedem un SUV compact de aproape 700 cai putere, dar acestea sunt vremurile în care trăim. Să ne bucurăm de ele, zic.