Prezentare: Mercedes Benz GLA

Prezentarea noului Mercedes Benz GLA a trecut aproape neobservată și e ciudat, deoarece este un model cunoscut al germanilor, iar acest segment de SUV-uri subcompacte se vinde foarte bine. Mă gândeam că lumea va fi mai curioasă să afle cum va arăta noua generație a unui model de succes. Prima generație GLA a fost mai mult un A-Class ”pe tocuri”, personal nu l-am văzut niciodată un SUV veritabil. Ai putea spune că era un crossover, în adevăratul sens al cuvântului. Dar lumea vrea astfel de caroserii. Adică un hatchback cu o gardă la sol ce îți permite să mergi peste suprafețe nu foarte prietenoase, fără griji. Mi-a plăcut și design-ul primei generații GLA. Era un A-Class parcă mai agresiv, mai musculos. Noua generație în schimb, vine cu altă filozofie. 

În primul rând, nu mai are dimensiunile consacrate. Sunt convins că pe stradă nu o să ne dăm seama de schimbări și tot o să vedem un mini-crossover, dar datele tehnice date de producătorul german sunt cel puțin interesante. Noul GLA este mai scurt decât generația precedentă. De obicei SUV-urile au spatele ceva mai ”tăiat”. Apoi avem o gardă la sol și mai mare, cu 9 mm. Dar cea mai mare schimbare vine la înălțime. Noul GLA este cu un impresionant 104 mm mai înalt. E cam o palmă mai înalt decât generația precedentă, despre care îl vedeam un A-Class cu ceva gardă la sol mai mare. Deci noul GLA se vrea acum un SUV veritabil, dar mie mi se pare că nu mai este un A-Class mai musculos, ci mai degrabă un B-Class semi-SUV. Nu știu dacă această abordare este benefică. 

Bineînțeles că aceste creșteri în dimensiuni ajută la vânzări. Lumea vrea spațiu generos pentru pasageri, în detrimentul design-ului sau a performanțelor dinamice. Dacă prima generație avea un design mai angular, noul model este mult mai rotunjit, cu linii mai fluide și suprafețe clare. Așa cum spuneam, nu se mai aseamănă cu un A-Class și acum parcă preia blocurile optice de la B-Class sau chiar CLA, iar bara frontală de la frații mai mari GLC și GLE. În acest fel, noul GLA se înscrie în noua linie de design Mercedes Benz, mai ales din punctul de vedere al pachetului AMG. Ce scoate în evidență noul GLA și îl face să pară mai robust, sunt elementele specifice unui crossover și anume bandourile din plastic negru. În varianta fără pachet AMG, noul GLA are ornamente cromate în partea de jos a bărilor, pentru un look de offroad. Nu pot să spun că posteriorul vechii generații era urât, dar parcă blocurile optice erau o idee prea mari și prea disproporționate cu restul caroseriei. Noul model în schimb, preia linia de design regăsită la noul GLE Coupe, iar acum stopurile sunt mai înguste și mai agresive. 

Așa cum s-a întâmplat și cu facelift-ul noului GLC, despre care am scris aici, și noul GLA se vrea un mini-SUV mai mult pentru traficul urban, dar totodată și unul de lifestyle. Este clar că designerii au ales să-l deseneze ceva mai rotunjit și mai modern, pentru a atrage noului val de clienți. În plus, acum Mercedes Benz are în ofertă un GLB, care ar putea face cerințelor de un mini-SUV pătrățos cu valențe offroad. 

La interior nu este nicio surpriză. Este același design împărțit de toate modelele construite pe noua platformă. Începută cu A-Class și continuând cu CLA, A-Sedan, GLB, B-Class și acum GLA, toate aceste modele au un ecran de mari dimensiuni, împărțit în două, ce tronează deasupra bordului. Încă nu sunt de acord cu ideea că acesta nu este acoperit, dar per total design-ul este modern, aș putea spune chiar futurist, care atrage un public mai tânăr. 

Din punct de vedere al motorizărilor ce vor fi sub capota noului GLA, trebuie să ne uităm la fișa unui A-Class. Asta înseamnă că vom vedea motorul de 1.33 litri, dezvoltat împreună cu Renault, dar și motorizările de 2 litri ale germanilor. Așa cum s-a întâmplat cu toți ”frații” lui GLA, și acesta va avea o versiuni 35 AMG, cu motorul de 2 litri turbo pe benzină ce produce 306 cai putere. Vechea generație a avut chiar și o variantă 45 AMG, despre care se spunea că era chiar mai interesantă decât A45, sunt curios dacă și noua generație se va conforma?

Sincer nici nu știu câte SUV-uri și mini-SUV-uri și crossovere are Mercedes Benz în oferta actuală și câte motorizări asemănătoare, dar sunt convins că a acoperit fiecare nișă. Dacă GLB va intra în competiție cu BMW X1, Volvo XC40 sau Audi A3, noul GLA se vrea un concurent pentru X2 sau Audi Q2.